NOVA SAZNANJA

RAZBIJEN MIT O KOKOSOVOM ULJU KOJI KRUŽI VEĆ GODINAMA Na glasu je gotovo kao čudotvorno, no evo što kažu stručnjaci

 Berislava Picek / CROPIX

Kokosovo ulje je posljednjih godina postalo totalni hit. Zahvaljujući reklamama i kvaziznanstvenim člancima prodaja tog ulja u zapadnim je zemljama nevjerojatno porasla, a sve zato što mu se pripisuju ljekovita svojstva. No, je li to sve skupa točno i jesu li podaci prema kojima se izvode tako dramatični zaključci zapravo relevantni?

Premda se u Hrvatskoj puno češće koristi maslinovo, bućino ili laneno ulje, i kokosovo je ulje uspjelo naći svoje kupce. Ono navodno pomlađuje kožu, održava vitku liniju, jača imunitet, pomaže kod sprečavanja raznih problema sa srcem, uključujući visoki krvni tlak i kolesterol, suzbija rast bakterija, pomaže kod jačanja zubi i još koješta.

Prema statističkim podacima prodaja kokosovog ulja u SAD-u porasla je 2015. godine u odnosu na prethodnu za 31%.

Međutim, stručnjaci s Berkeleyja revidirali su neka istraživanja i tvrdnje vezane uz kokosovo ulje. ‘Ne nasjedajte na tvrdnje da ćete zahvaljujući kokosovom ulju biti mršavi i zdravi ili da će vam izliječiti neku kroničnu bolest. Ne postoji ništa loše u umjerenoj konzumaciji kokosovog ulja, ali ono nije lijek za sve niti je neka čudesna masnoća’, upozorila je Laurence Eyes, stručnjakinja za ulja i masti s Instituta za kemiju na Novom Zelandu, piše Washington Post.

Zdravije je od maslaca, ali ne i od maslinovog ulja, primjerice, dodala je: ‘Bilo bi opasno i prilično bedasto zamijeniti ekstra djevičansko maslinovo ulje za kokosovo.’

Osim toga, i kokosovo je ulje puno masnoća i konzumacija veće količine može dovesti do povećanja kolesterola i biti štetno za srce. No, i to ovisi o količini koja se konzumira, kao i o ostatku prehrane, stila života i zdravlja osobe u globalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:27