PRESAĐIVANJE PLUĆA

REVOLUCIJA NA REBRU Do kraja ove godine u Hrvatskoj će početi izvoditi operacije transplantacije

Očekuje se da će se u Hrvatskoj godišnje presađivati najmanje dvadesetak pluća oboljelima od teških oblika KOPB-a, cistične fibroze ili idiopatske cistične fibroze

Eksplantacijom organa umrle 46-godišnjakinje prošlog je vikenda u KBC-u Zagreb i službeno počeo program transplantacije pluća u Hrvatskoj! Do kraja godine Hrvatska će se, nakon godina zastoja, pridružiti malobrojnim zemljama u kojima se radi ta vrlo komplicirana transplantacija. Potvrdio nam je to i ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. Ante Ćorušić te koordinatorica za transplantacije najveće hrvatske bolnice anesteziologinja Jasna Brezak.

Nakon eksplantacije na KBC-u bečki su liječnici zrakoplovom odvezli donirana pluća do bečke klinike AKH, gdje su uspješno presađena teško bolesnom pacijentu.

Manji troškovi

Očekuje se da će program presađivanja pluća u Hrvatskoj “punim plućima” zaživjeti do kraja ove godine, a glavni koordinatori u timu u kojem će biti pedesetak osoba bit će akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti na Jordanovcu, te šef torakalne kirurgije prof. dr. Dinko Stančić Rokotov. Naime, u transplantacijskom timu osim torakalnih kirurga moraju biti i anesteziolozi, patolozi, psihijatri... Očekuje se da će se u Hrvatskoj godišnje presađivati najmanje dvadesetak pluća oboljelima od teških oblika KOPB-a, cistične fibroze ili idiopatske cistične fibroze kojima bez transplantacije prijeti smrt. Inače, posljednjih pet godina pedesetak hrvatskih pacijenata dobilo je nova pluća u Beču, a sve pripreme za operaciju obavljaju se u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu KBC-a Zagreb.

Ovaj bi program također trebao smanjiti troškove jer operacije u Beču višestruko su skuplje od cijene transplantacija u Hrvatskoj. Osim toga, licenciranje Hrvatske za transplantaciju pluća u Eurotransplantu omogućit će dodatno dobivanje organa za hrvatske pacijente, objašnjava dr. Brezak. Dodaje kako je važno da transplantacija bude obavljena u što kraćem roku, odnosno najdulje osam sati od eksplantacije pluća.

“U uvođenju programa transplantacije pluća hrvatskim torakalnim kirurzima pomaže prof. dr. Walter Klepetko s bečke klinike AKH koji je nekoliko dana prije bio na KBC-u i zaključio da Hrvatska konačno može raditi program transplantacije pluća, odnosno da za to ima i prostorne i kadrovske potencijale”, objašnjava prof. dr. Ćorušić.

Gužva u sali

Bila je gotovo ponoć kad je u petak navečer počela eksplantacija organa iznenada, od moždanog udara preminule mlade žene čija je obitelj dala pristanak za doniranje pluća, srca, jetre i rožnice. U operacijskoj su dvorani austrijski liječnici dr. Thomas Schweiger, dr. Katharina Sinn i dr. Theresa Stork krenuli s eksplantacijom, a svaki njihov potez budno su pratili i od njih učili zagrebački torakalni kirurzi dr. Marko Vrančić, dr. Igor Bunjevac, dr. Goran Madžarac i dr. Željko Djaković te anesteziolozi dr. Jana Kogler, dr. Iva Milišić Jašarević i dr. Jasna Brezak. U kirurškoj je sali te večeri vladala poprilična gužva jer su i drugi liječnici KBC-a željeli prvi put vidjeti “kako se to radi” eksplantacija pluća i učiti od onih s velikim iskustvom u tim zahtjevnim zahvatima.

Krene li sve prema planu, prve transplantacije pluća u KBC-u Zagreb treba očekivati početkom sljedeće godine.

Inače, za program su zainteresirani i kardiokirurzi jer se vrlo često rade i tzv. multiorganske transplantacije srca i pluća kod istog pacijenta. Nedvojbeno, ovaj transplantacijski program dodatno će povećati ugled hrvatske transplantacije u svijetu, koja je već nekoliko godina na samom vrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:45