PROBLEM

'Sin mi svira violinu, ali mu drhte ruke. I meni u uzbuđenju zadrhte. Je li to nasljedno?'

 Getty Images

Čitateljica iz Koprivnice postavila je pitanje našem dežurnom liječniku:

'Moj 14-godišnji sin svira violinu, a za osobito važnih nastupa jako mu drhte ruke. I meni u uzbuđenju drhte ruke. Je li to nasljedno? Ema G., Koprivnica'

Na pitanje je odgovorila prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar iz Zagreba:

Drhtanje ruku ili esencijalni tremor je čest i nasljedan je. Ako jedan od roditelja ima esencijalni tremor, vjerojatnost da dijete dobije tremor je 50%. Može se javiti u raznim dobnim skupinama, najčešći je u starijoj dobi (sa 60 i više godina). Stres može utjecati na pogoršanje bolesti, ali ne i na nastanak. U većini slučajeva zahvaća ruke, i to obostrano, iako može početi samo u jednoj. Intencijalni tremor prisutan je samo kada se nešto radi ili drži u određenom položaju, a prestaje u mirovanju i spavanju. Osim ruku može se javiti tremor glave (ponekad samo glava). Progresija tremora je polagana, ponekada može nestati pa se ponovno pojaviti. Ne postoji jedan određeni lijek.

Nekad se tremor liječio čajem od koprive ili listom kadulje. Sada postoji više vrsta lijekova, najčešće se daju tzv. beta-blokatori - propranolol. To je relativno benigan lijek, no potrebno je pratiti RR i puls (mogu “padati”). Mogu biti korisne i neke alternativne metode liječenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:24