U BRAZILU SKROZ ZABRANJENI

Solariji u prvoj skupini kancerogena: Zračenje solarija opasno je za kožu kao i sunčeve zrake

Ilustrativna fotografija
 Dragan Matić / EPH / Dragan Matić / EPH

Česta je predrasuda da su solariji manje štetni od sunčevog zračenja pa se nerijetko čuje: Idem u solarij da dobijem “podlogu”. Pogrešno i vrlo rizično ponašanje za zdravlje.

Ne ‘roštiljanju’

Kako je na predstavljanju akcije Euromelanoma Hrvatska 2016. rekla prof. dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja RH, solariji se ubrajaju u prvu skupinu kancerogena po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, a od šest do devet posto svih melanoma dovodi se u vezu s izlaganjem zračenju u solarijima.

Vrlo zabrinjavajuće zvuči podatak da prvo izlaganje zračenju solarija prije 35. godine života povećava rizik za pojavu melanoma čak 1,75 puta.

U nekim zemljama opasnost od solarija shvaćaju vrlo ozbiljno pa su u Brazilu još 2009. godine oni potpuno zabranjeni, a u Australiji, zemlji s jednom od najviših stopa obolijevanja od raka kože, od početka prošle godine zabranjeni su u većem dijelu; zabrana će se najvjerojatnije i proširiti. Maloljetnicima je upotreba solarija zabranjena u Belgiji, Nizozemskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Islandu, Norveškoj i Litvi.

Unatoč upozorenjima, trend “roštiljanja” u solarijima ne slabi dovoljno brzo pa se procjenjuje da u SAD-u oko 28 milijuna ljudi povremeno ili stalno koristi solarije, a to je gotovo desetina stanovništva. Osim toga, općenito je primijećeno da sve više mladih muškaraca koristi solarij.

Zdravstveni rizici

Premda kozmetički saloni tvrde da njihove svjetiljke emitiraju samo manje štetne UVA zrake, one zapravo emitiraju i određeni manji postotak UVB zraka, koje su najodgovornije za nastanak raka kože. No i izlaganje UVA zrakama donosi zdravstveni rizik, to više što su zrake koje emitiraju svjetiljke u salonima veće nego sunčeve UVA zrake.

Koža brže stari

Uz to, UVA zrake prodiru u kožu dublje nego UVB zrake te su najodgovornije za fotostarenje kože.

- Osoba koja više godina odlazi u solarij izgledat će i do deset godina starije od svoje kronološke dobi - upozorila je prof. Šitum. - Evo, možda to odvrati ljude od izlaganja zračenju u solarijima kad zdravstvena upozorenja ne pomažu.

Problem su i stare i slabo kontrolirane svjetiljke u solarijima. I trajanje tretmana uglavnom se određuje bez preciznog procjenjivanja tipa kože, broja madeža, fotoalergijskih reakcija itd.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:12