DOBRE VIJESTI

SPAS ZA 300.000 BOLESNIH HRVATA Dosad su na lijekove trošili desetke milijuna kuna godišnje, stigao aparat koji bi im mogao bezbolno riješiti probleme

 Boris Kovačev

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije depresija će do 2020. godine postati drugi zdravstveni problem u svijetu, odmah iza kardiovaskularnih bolesti. Smatra se da u Hrvatskoj od nje boluje oko 300 tisuća ljudi, a antidepresivi su u nas već sada najpropisivaniji lijekovi: prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) na njih je prošle godine potrošeno čak 75,6 milijuna kuna! No, možda se stvari uskoro promijene, piše Slobodna Dalmacija.

Početkom godine je zagrebačka Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan na Jankomiru nabavila, prva u ovom dijelu Europe, uređaj MagStim za transkranijalnu magnetsku stimulaciju (TMS), kojim se magnetskom stimulacijom mozga bezbolno liječe indikacije poput depresije, anksioznih poremećaja, PTSP-a te ovisnosti kao što su kockanje, pušenje ili alkoholizam, a prije dva tjedna u bolnicu je stigla još modernija verzija tog aparata.

Tako su u bolnici na raspolaganju korisnicima ukupno dva uređaja, onaj nabavljen početkom godine, ‘težak’ oko stotinu tisuća eura te ovaj noviji, čija je cijena oko 130 tisuća eura i koji je stigao iz Izraela. Troškove je pokrio vlasnik bolnice, Grad Zagreb.

– Prvi smo u ovom dijelu Europe osnovali jedinstveni TMS laboratorij, laboratorij za transkranijalnu magnetsku stimulaciju, u kojemu imamo najmoderniji repetitivni magnetski stimulator. Ovaj drugi uređaj apsolutni je hit u Americi i Izraelu – rekao je doc. prim. dr. sc. Igor Filipčić, ravnatelj bolnice.

Metoda liječenja TMS-om psihičkih i neuroloških bolesti, ali i u rehabilitaciji bolesnika, primjerice, onih koji su pretrpjeli moždani udar, u svijetu je stara tek desetak godina, a docent Filipčić je već 2009. godine na Harvard Medical School u Americi prošao edukaciju te kao jedan od rijetkih liječnika u Europi stekao certifikat za rukovanje uređajem te edukaciju drugih liječnika za taj rad.

TMS laboratorij u Jankomiru okuplja pet liječnika te bolnice, a dr. Strahimir Sučić je objasnio da se ne radi ni o kakvoj vrsti elektrošokova ili lobotomije o čemu se bez osnove nagađalo.

– Potpuno krivo. TMS je neinvazivna metoda za koju se ne koristi anestezija, nema kemije i nema gotovo nikakvih nuspojava. Eventualno to može biti kratkotrajna blaga bol na mjestu prislanjanja zavojnice na glavu i lokalno trzanje mišića. Međutim, ti bolovi nestaju praktički odmah nakon prestanka tretmana. Dosad nismo imali nikakvih ozbiljnijih pritužbi pacijenata, a na prvom uređaju od početka godine do danas bilo ih je 50-ak – kaže dr. Sučić.

Tretman traje 40-ak minuta, provodi se tijekom četiri tjedna, svih pet radnih dana u tjednu, a liječenje je uglavnom ambulantno. U iznimnim slučajevima pacijenti mogu biti zadržani u bolnici tijekom tretmana, osobito oni izvan Zagreba. Liječenje radi na principu da magnetska stimulacija potiče reakciju mozga, izlučivanje dopamina, serotonina, a posljedica je da se pacijent osjeća bolje, da osjeti ugodu, porast energije, ili pak smanjenje potištenosti i tjeskobe koju izaziva depresija.

Podaci govore da se najbolji rezultati postižu u liječenju depresije jer pozitivno reagira čak 75 posto pacijenata, a na lijekove tek polovina. No pogrešno je misliti da je ova terapija za svakog bolesnika, odnosno da ste automatski kandidat za ovu vrstu liječenja ako patite od neke od ovih bolesti ili poremećaja. Svaki pacijent prije određivanja TMS terapije najprije obavlja indikacijski razgovor sa psihijatrom i tek tada, na osnovi svih pokazatelja, određuje se može li uopće ići na ovaj (i koji) tretman, piše Slobodna Dalmacija.

– Ne zaboravimo da klasično liječenje depresije ima uspjeh u dvije trećine bolesnika. Oko 66 posto pacijenata odgovara na klasično liječenje, poput psihoterapije ili antidepresiva. Međutim, oko 33 posto ljudi dosad nisu mogli pronaći zadovoljavajući terapijski tretman i metodu. I tu vidimo šansu za TMS uređaj – kaže dr. Sučić i dodaje da je metoda revolucionarna u smislu da se može izbjeći kemija, te popratne pojave koje lijekovi sa sobom nose.

Liječenje TMS uređajem u bolnici u Jankomiru posve je besplatno za HZZO-ove osiguranike, odnosno dovoljno je donijeti crvenu uputnicu. Liječiti se mogu i pacijenti izvan Zagreba, ali za ulazak u tretman potrebno je najprije obaviti indikacijski razgovor s psihijatrom u ovoj bolnici. Usporedbe radi, u SAD-u ovo liječenje košta oko deset tisuća dolara, u Engleskoj oko tri tisuće funti, a za strance koji u Hrvatskoj žele platiti tretman – oko tisuću eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 00:03