ZABRINJAVAJUĆ TREND

SVAKI OSMI TINEJDŽER U EUROPI KOCKA Školarci diljem Europe manje puše i piju, no druge vrste ovisničkog ponašanja postaju sve veći rizik

Ilustracija
 Vasily Fedosenko / REUTERS

Veliko istraživanje na nivou cijele Europe provedeno na dječacima dobi 15 i 16 godina otkrilo je da je online kockanje postaje veliki problem u javnom zdravstvu te da svaki osmi dječak te dobi kocka, prenosi The Guardian.

Rezultati četverogodišnjeg istraživanja u kojem je sudjelovalo 96 tisuća školaraca u 35 država otkrili su da 15 i 16-godišnjaci manje uživaju alkohol i cigarete, odnosno da je konzumacija istih u padu. Međutim, istraživanje je također otkrilo da postoje nove opasnosti kao što je prekomjerno provođenje vremena pred ekranima i raširenost novih psihoaktivnih droga.

Rezultati istraživanja objavljeni u utorak pokazuju da je internet postao integralni dio svakodnevice današnjih tinejdžera na način na koji to nije bio prije pet godina te da postoje novi pokazatelji o njegovoj ovisničkoj prirodi.

Europski tinejdžeri internet koriste 5,8 dana na tjedan, a djevojke (83 posto) koriste društvene medije češće - najmanje četiri dana tjedno - od dječaka (73 posto). S druge strane, dječaci (39 posto) češće kockaju od djevojaka (7 posto).

Međutim, istraživanje je također otkrilo da je 23 posto tinejdžera u svih 35 država u kojima je istraživanje provedeno protekle godine kockalo za novce, za razliku od samo pet posto tinejdžerica, unatoč tome što je kockanje u mnogim državama maloljetnicima zabranjeno.

Svaki osmi tinejdžer (12 posto) rekao je da je kockao dva do četiri puta na mjesec tijekom proteklih 12 mjeseci. Najveća količina čestih kockara tinejdžera - onih koji su kockali dva do četiri puta na mjesec tijekom proteklih 12 mjeseci - nalazi se u Hrvatskoj, Cipru, Finskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Sloveniji, gdje jedna trećina ili više dječaka te dobi kocka.

'Najviši prioritet mora biti poduzimanje mjera koje bi preventivno djelovali na adolescente kako ne bi razvili probleme koji se povezuju s kockanjem kao što su stvaranje dugova, psiholoških poteškoća i društvenih mana', rekli su autori studije.

Rezultati studije objavljeni 2016. godine pokazuju da je svaki peti tinejdžer (23 posto) koristio internet za online kockanje najmanje četiri puta prošlog tjedna. Među onima koji kockaju najmanje četiri puta na tjedan najbrojniji su tinejdžeri iz Danske (64 posto), Švedske (58 posto), Estonije (55 posto), Norveške (52 posto) i Finske (51 posto). Tinejdžerice su za kockanje manje zainteresirane, a najviše ih je u Danskoj (28 posto).

'Istraživanje faktora koji se povezuju s kockanjem ukazuju na to da rani početak, brojnost prijatelja suprotnog spola i minimalna prisutnost roditelja povećavaju rizik za kockanjem. Visoke razine vremena provedenog u kockarnicama povezuju se sa zlostavljanjem kod dječaka i niskim životnim zadovoljstvom kod djevojčica', stoji u istraživanju.

U ovom, šestom po redu istraživanju, ujedno i prvom u kojem su postavljena pitanja o korištenju interneta, otkriveno je da je 18 posto tinejdžera reklo da je najmanje jednom u svom životu probalo neku ilegalnu supstancu. Među tim supstancama najpopularnija je ostala marihuana.

Četiri posto europskih tinejdžera probalo je neku 'novu psihoaktivnu supstancu' (NPS). NPS tvari su koje su u svojoj osnovi legalne i koje imitiraju učinak tradicionalnih ilegalnih droga. Istraživanje je pokazalo da se one koriste češće od amfetamina, ecstasyja, kokaina ili LSD-a. NPS se najviše koriste u Poljskoj, Estoniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Irskoj.

Kada se radi o pušenju cigareta i alkoholiziranju, podaci su nešto pozitivnijih. Većina europskih tinejdžera (54 posto) reklo je da nisu nikada zapalili cigaretu, dok je njih 21 posto reklo da su pušači. Opijanje u tinejdžerskoj dobi također je u padu u odnosu na 2005. godinu. Te je godine 56 posto ispitanika priznalo da je tijekom prošlog mjesec popilo neku vrstu alkoholnog pića, dok je 2015. ta brojka pala na 46 posto. Istraživači su međutim dodali da je epizodno teško opijanje još uvijek na istoj razini kao i tijekom prošlih 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:04