METODE UGLEDNOG STRUČNJAKA

UPUTE ZA PREŽIVLJAVANJE: KAKO SE NOSITI S UŽASNIM ŠEFOM KOJI VAS MALTRETIRA Slijedite ove savjete i bit će vam lakše, a monstrum možda dobije i otkaz

 Pixabay

Robert Sutton, profesor sa Sveučilišta Stanford, napisao je knjigu "Pravila o tome kako ne biti šu**k" (slobodan prijevod s originalne verzije "The No Asshole Rule"), a Business Insider donosi jedan isječak u kojem savjetuje kako preživjeti groznog šefa kojeg mrzite.

Ovo je njegovih pet savjeta:

1. Budite oprezni i razmotrite svoje mogućnosti

Sutton upozorava da ne trčite pred rudo i ne ulazite u rat sa šefom ili nadređenim ako niste sigurni u to kako će to završiti za vas. Morate biti strpljivi i imati strategiju. Čak i ako imate odjel za ljudske resurse, taj odjel nije u svakoj tvrtki onaj koji ima zadnju riječ, pa najprije budite sigurni tko vodi kolo.

2. Suočite se s problemom

Ako vidite da šef ima probleme u tome da se ponaša normalno, pokušajte prvo smireno i pristojno predstaviti problem, primjerice u komunikaciji, načinu rada, radnom vremenu i slično. Za primjer je dao situaciju s jednom bivšom kolegicom koja je shvatila da je njezin šef neprestano prekida tijekom sastanaka kad počne pričati, pa su njezini kolege jedan sastanak odlučili samo izbrojati koliko puta će je prekinuti. Nakon toga su istom šefu rekli istinu, i ispostavilo se da sam nije bio svjestan toga što radi i koliko to loše utječe ne samo na zaposlenicu nego i na atmosferu, pa su cijelu stvar riješili mirno.

3. Osmijeh otvara sva vrata

Ili barem neka. Ako vam je šef totalni kreten, ponekad nema druge nego na njegove provokacije reagirati smireno, pozitivno i ne dati mu priliku da vas povuče za uzicu u neku raspravu ili svađu. Najčešće će takve osobe nastaviti dalje jer ih nećete ničim bolje isprovocirati nego činjenicom da ste se od njihovih gluposti u startu ogradili. Ključno je da ćete u svemu tome sačuvati svoje živce, a za godinu dana kad pogledate unazad u neku situaciju, bit će vam drago što niste odmah uzeli 'mač u ruke'. Nije vrijedno.

4. Dokumentirajte sve vrste mobinga, maltretiranja i granica koje su se prešle

Iako i sami možda negirate da vas netko psihički zlostavlja, vrijeme je da se zapitate gdje je granica između 'obične opomene i komunikacije' i maltretiranja. Ako ste primili poruku, e-mail ili zadatak za koji vam je jasno da je čak i blagi mobing, fotografirajte to i sačuvajte. Kad je dosta, prijavite dotičnu osobu pa neka opravdava svoje ispade. U najboljem slučaju će se pokazati da ste imali pravo i osoba će biti kažnjena, a u najgorem ćete shvatiti da to nije firma za vas ako takve stvari ne uzima ozbiljno (i barem možete pobjeći prvom prilikom).

5. Ujedinite se

Ako znate da nemate samo vi problem s nemogućim šefom, dobro je znati tko su vam saveznici i tko će stati uz vas kad zagusti ili bude vrijeme oduprijeti se. Moguće je i da zajedno prikupite dokaze poput snimki njegovih ispada koji će kasnije dobro doći upravi da ga se riješe zauvijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 15:58