BORBA PROTIV METASTAZA

USPJEŠNO ZAUSTAVLJENO ŠIRENJE RAKA ZA 75% Na miševima otkrili metodu koja dosad nije bila poznata: 'Ovo može pomoći u otkrivanju novih liječenja'

Ilustrativna fotografija: termograf u KB Dubrava, uređaj za rano otkrivanje raka dojke
 Dragan Matić / CROPIX

Unatoč brojnim istraživanjima i ulaganjima karcinom je još uvijek smrtonosna i neizlječiva bolest. Maligne tumorske stanice mogu se proširiti po tijelu i taj proces, metastaze, uzročnik je 90% smrti od karcinoma. No, u novim eksperimentima, zasad provedenim samo na miševima, taj je proces smanjen za čak tri četvrtine, tvrde znanstvenici.

Studija provedena na miševima, a objavljena u časopisu Nature, pokazala je da promjena u imunološkom sustavu usporava širenje malignih stanica na pluća. Radi se o preliminarnim istraživanjima koja tek daju uvid u mehanizam širenja tumora što u konačnici može dovesti do novih terapija, piše BBC.

Metastaze zapravo predstavljaju bitku između raka koji se brzo mijenja i ostatka tijela.

Znanstveni tim na Institutu Sanger u Cambridgeu pokušavao je saznati što utječe na širenje tumorskih stanica u tijelu te koji su dijelovi DNA uključeni u borbu protiv širenja. Otkrili su 23 dijela molekule DNA koji ili olakšavaju ili otežavaju širenje karcinoma, a velik dio njih također je uključen u kontrolu imunološkog sustava. Ciljajući jedan gen, Spns2, znanstvenici su kod miševa uspjeli smanjiti širenje tumora na pluća za 75%.

Općenito, imunoterapija, odnosno osnaživanje imunološkog sustava, pokazalo se prilično učinkovito u borbi protiv raka za neke pacijente. Rijetki su s dijagnozom metastaze doživjeli potpuno povlačenje karcinoma, a lijekovi kod većine pacijenata nemaju učinka.

‘Ovo istraživanje na miševima daje nam novi uvid u ulogu gena u širenju karcinoma i moglo bi pomoći u otkrivanju potencijalnih tretmana liječenja raka u budućnosti. Metastaze je jako teško izliječiti pa su ovakva istraživanja od velike važnosti’, rekla je dr. Justine Alford s britanskog instituta za istraživanje raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:26