RUKE

Uvijek uredni nokti

 Thinkstock
Nokti su vam slabi, tanki i listaju se? I sami možete učiniti dosta toga da bi vaši nokti ponovno postali čvrsti i otporni

Što znači kad nokti postanu krhki, tanki i lako pucaju? Obično to ukazuje na neuravnoteženu prehranu, na štetno djelovanje vanjskih utjecaja ili pak ukazuje na bolest cijelog organizma. U prva dva slučaja i sami možete učiniti mnogo za njihovo ozdravljenje.

Nedostatak vitamina

Krhkost noktiju često je znak nedostatka vitamina, što se često događa na prijelazu godišnjih doba, kada organizam maksimalno radi kako bi se prilagodio novom ritmu. Rezultat: nokti se listaju.

• Pomoć

Prvi i osnovni lijek za vraćanje čvrstoće noktiju je pravilna i raznovrsna prehrana (vitaminske nadomjestke treba koristiti samo u slučaju nedovoljne ishranjenosti).

Za obnavljanje zaliha željeza možete posegnuti za mahunarkama, peršinom, marelicama, kokosovim orahom i lisnatim zelenim povrćem (na primjer, 10 dag radiča sadrži čak 7,8 mg željeza).

Loše navike

Često pranje ruku u vrućoj vodi ili direktan kontakt s deterdžentima i proizvodima za čišćenje pogubni su za nokte, jer gube vlagu i elastičnost te se stanjuju. Isto se događa i ako nanosite novi sloj laka, a da prije toga niste skinuli ostatke starog ili ako nikada ne ostavljate nokte nelakirane, kako bi mogli disati.

• Pomoć

Kućanske poslove obavljajte s gumenim rukavicama, a ispod njih nosite pamučne rukavice koje služe kao dodatna zaštita.

Ne pretjerujte s lakiranjem noktiju: povremeno ih ostavite slobodne, bez laka. Uvijek koristite vrlo blage odstranjivače laka za nokte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:16