USPJEŠNO TESTIRANE

VELIKA VIJEST ZA SVE DIJABETIČARE Stižu kapsule koje bi mogle u potpunosti iz liječenja izbaciti inzulinske injekcije!

Ilustracija
 Pixabay

Kapsule sa stanicama koje su modificirane metodom genetskog inženjeringa mogle bi u potpunosti izbaciti inzulinske injekcije iz liječenja dijabetesa, pokazala je nova znanstvena studija o kojoj piše The Guardian.

Spomenute kapsule, koje ispuštaju inzulin, stručnjaci su testirali na miševima. Nakon što su ih laboratorijskim životinjama ugradili ispod kože, ispostavilo se da se miševima s dijabetesom poslije nekoliko tjedana razina šećera, odnosno glukoze u krvi, vratila u normalu.

Znanstvenici se nadaju kako će u roku od dvije godine dobiti dozvolu za testiranje revolucionarne metode na ljudima. Prođe li sve dobro, bit će to odlične vijesti za oboljele od dijabetesa tipa 1, ali i one s tipom 2, koji si redovito moraju davati inzulinske injekcije.

'Zastrašujuća je činjenica da će do 2040. svaki deseti čovjek oboljeti od nekog tipa dijabetesa. Pokaže li se ovaj izum uspješnim, pacijenti će kapsule mijenjati samo tri puta u godini, što je puno bolje od ubrizgavanja inzulina na dnevnoj bazi', rekao je Martin Fussenegger, koji je vodio istraživanje u švicarskom Baselu.

Znanstvenik objašnjava kako su genetski modificirali ljudske stanice iz bubrega, što im prije nije uspjelo sa stanicama iz gušterače.

'Bubrežne su otpornije i u laboratoriju su uspješno zamijenile, tj. 'ponašale' su se kao stanice iz gušterače, koje su inače zaslužne za lučenje inzulina u organizam', tvrde znanstvenici.

Revolucionarne zamrznute kapsule će se, dodaju, moći proizvoditi industrijski, a cilj istraživačke ekipe jest plasirati ih na svjetsko tržište u roku od deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:06