GUMI - GUMI

VELIKI POVRATAK ZABORAVLJENE IGRE Dječju zabavu koje se mnogi sjećaju s nostalgijom pretvorili u zahtjevni trening za odrasle: 'Ovo je kao teretana!'

 Marko Todorov / CROPIX

Sjećate li se kako ste u djetinjstvu u niskom startu jedva čekali da zazvoni školsko zvono za odmor dok ste u ruci ispod stola čvrsto držali klupko gumene vrpce sklepano kod kuće?

Sjećate li se da ste na školskom odmoru ili u parku poslije škole s ekipom zaigrali gumi-gumi ili bacili na laštik, kako kažu u Dalmaciji? Sjećate li se kada bi majka vikala na vas jer ste izvukli svu lastiku iz gaća i povezali je u najzabavniju igračku uz koju je zabava trajala satima?

Prije 30-ak godina gumi-gumi je bio vrlo popularan, posebno među djevojčicama. Velika guma stavi se dvjema djevojčicama oko gležnjeva, dok treća skakuće izvodeći cijeli niz kompliciranih pokreta u dogovorenom stilu, poput njemačke, engleske ili zagrebačke školice. Usput se i pjeva u ritmu i rimi. A jedna od poznatijih pjesmica koja se mnogima i danas zasigurno vrti po pamćenju započinje: “Balerina Rokoko diže noge visoko, a njen muž je baletan diže noge na tavan”. Najčešće se igrao utroje, no igrao se i u nedostatku ekipe. Dva stolca, dva drva ili bilo što između čega se može rastegnuti guma bilo je sve što je potrebno da bi se moglo preskakati gumu.

Marko Todorov / CROPIX

Pikule, vijače i školica

Mnoštvo je načina na koje se igrao gumi-gumi. Jedan od njih je popularna Olimpijada. Dvoje drži gumu rukama, zapetljanu u iks, vrte njome i onda stanu na nju kako god požele, dok treći, pak, mora prolaziti kroz gumu a da je ne dotakne, odnosno da ne “tropa”. Uz to je, također, išla prigodna pjesmica: “Olimpijada iz Novog Sada, a u Novom Sadu tri budale kradu bijelu čokoladu”.

Gumi-gumi posljednjih je godina spao na udruge, muzeje i grupe koje se rado prisjećaju starih igara i igračaka, pokušavajući ih spasiti od zaborava. Isto je i s pikulama, školicom, hula-hupovima i vijačama. Dok djeca danas školski odmor i slobodno vrijeme radije provode uz moderne gadgete, roditelji se s nostalgijom prisjećaju svojeg djetinjstva bespomoćno se pitajući - gdje je pošlo po krivu? Možda bi i htjeli djecu upoznati s čarolijom gumi-gumija, no više ne sjećaju koraka ili riječi pjesmica, odnosno nisu više tako gipki ili ne znaju gdje nabaviti lastiku jer je danas više ni iz gaća ne možeš tako lako izvaditi.

O svemu tome promislile su i Andrea Solomun, Iva Čevizović i Ema Janković iz zagrebačkog plesnog centra Andrea’s Room. Tri mlade žene u pokretu odlučile su pretvoriti dječju igru u nešto ozbiljno i za odrasle - gumi-gumi ljetni izazov. Ako ljudi vježbaju skačući po lopti na pilatesu, istežući se na jogi i plešući na zumbi, zašto ne bi vježbali igrajući gumi-gumi!

- Ne igramo mi ovdje doslovno gumi-gumi kao što se igrao u djetinjstvu. Mi smo uz gumu kao prepreku osmislile vježbe u stilu gumi-gumija koje funkcioniraju kao teži aerobik - objašnjava Andrea.

- To je zapravo otežano igranje gumi-gumija - dodaje Iva.

Trening je počeo prije nekoliko dana i svakog dana dolaze nove polaznice. Kažu, zasad nema muškaraca, no dobrodošli su.

- Samo svi trebaju doći u šarenoj odjeći i tenisicama - napominje Iva.

Kardio i motorika

Sat koji traje 60 minuta stoji 40 do 50 kn, a treninzi se održavaju dva puta tjedno, što mjesečno iznosi od 210 do 230 kn.

- Nema pjevanja onih klasičnih pjesmica uz gumi-gumi jer je ovo ipak vježba za odrasle, stoga se vježba uz old school i funk hitove iz 80-ih i 90-ih - objašnjava Andrea, koja je sama došla na ideju treninga gumi-gumija i kaže da joj se čini da tako nešto još ne postoji u svijetu.

- Uvijek pokušavam osmisliti nešto novo, a gumi-gumi mi je pao na pamet jer sam ga voljela preskakati kao mala. No, mislila sam da ima previše konotacija uz igru da bi postao nešto ozbiljno. Čim smo počeli smišljati vježbe, shvatila sam da je gumi-gumi super stvar za tijelo zbog toga što se istodobno radi na fleksibilnosti, motorici, kardio vježbama, a usput se i zabavljamo - kaže sugovornica.

Trening se sastoji od nekoliko razina, odnosno visina podizanja gume na nogama. Tri osobe naizmjence se igraju tako da se svaka osoba stigne odmoriti, s obzirom na to da je trening prilično zahtjevan.

- Vježbe s gumi-gumijem poboljšavaju tonus cijelog tijela i potiču mršavljenje, uz preduvjet da se jede zdravo. Prosječna osoba može potrošiti 150 do 300 kalorija, a osoba u formi i do 500 kalorija - ističe Andrea te dodaje da gumi-gumi zadovoljava prirodnu potrebu za kretanjem kod ljudi. Na trening za sada dolaze žene u dobi od 25 do 40 godina.

Marko Todorov / CROPIX

Rade leđa, trbuh i noge

- Trening je prilično intenzivan. Sve se brzo radi i srce ti brzo tuče, kao u teretani - zaključuje 29-godišnja polaznica Ana koja brzo pamti sve korake, a kaže da se na treningu uz vježbanje stignu i zabaviti.

- Tko tropa, mora raditi dva muška skleka - dodaje Iva, koja kaže da to polaznicama daje dodatnu motivaciju.

Gumi-gumi vježbama oblikuju se mišići leđa, trbuha i nogu, a s obzirom na to da se gubi tekućina, utječe i na smanjenje celulita.

- Osoba koja ima oko pet kilograma viška i želi ih se riješiti prije ljeta i oblikovati tijelo u dva mjeseca treninga dvaput tjedno, uz zdravu prehranu, može izgubiti tri do četiri kilograma - smatra Andrea, koja kaže da vaganje nije opcija jer se težina zbog mišića može povećavati, no nestajat će nam masno tkivo.

Jedna od polaznica je i 47-godišnja Smiljana koja kaže da je trening dosta naporan i iscrpljujuć, no ona se upisala jer je željela održati formu prije ljeta.

- Kao mala svaki sam dan igrala gumi-gumi. Bila sam čak i pobjednica svoje ulice - prisjeća se Smiljana kroz smijeh dok spretno preskače gumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 21:16