TERENSKA ISTRAGA

VELIKI VODIČ ZA KUPCE: GDJE KUPOVATI ZDRAVO? Časopis Like! istražio kakva je ponuda i gdje se najviše isplati tragati za zdravim namirnicama

 CROPIX

Reporteri časopisa Like! proveli su terensku istragu po hrvatskim dućanima kako bi otkrili gdje je najbolje kupovati zdravu hranu. U konačnom sudu sudjelovali su brojni faktori: koliko je pregledna i velika ponuda, je li odjel jasno označen, kolika je mogućnost izbora, kakva je ponuda veganskih i bezglutenskih proizvoda...

Tek nekoliko trgovina uopće nema odjel zdrave prehrane, poput Lidla koji tek povremeno ima ponudu tih namirnica. S druge strane, specijalizirana trgovina Bio&Bio izvrsno je opremljena, no za njom ne zaostaju ni hipermarketi.

BIPA
Odjel sa zdravom hranom nalazi se u kutu trgovine tako da ga je pomalo teško naći. Jedna je polica, među ostalim, rezervirana za prehrambene artikle od kojih većina spada u kategoriju zdrave hrane i dodataka prehrani. Polica je nevelika te stoga prilično nepregledna jer je mnoštvo artikala pomalo zbrda-zdola stavljeno na malu kvadraturu. Prevladavaju zdrave grickalice i napici, a jedan dio otpada na bezglutenske proizvode. Iako u ponudi dominira jedna marka, tako da nema velike mogućnosti izbora, ona je bez obzira na to dovoljno dobra da zadovolji prosječnog korisnika.
Bio voće i povrće: nema
Ponuda bezglutenskih
proizvoda: prosječna
Ponuda veganskih
proizvoda: prosječna
+ svi su proizvodi na jednome mjestu, generalno solidna ponuda
- odjel nije lako uočljiv i djeluje prenatrpano, prevladava jedna marka
Ocjena: 3/5

BIO&BIO
Trgovina kojoj već samo ime nagovještava specijaliziranost za zdravu hranu, a samim time i izvrsnost ponude. Ipak, s obzirom na to da u nju ulazite samo zbog nekog od takvih proizvoda, može se dogoditi da ga nećete naći jer je trenutno rasprodan, npr. u našem slučaju bademi. Možda nema badema, ali smo zato u vrlo dobroj ponudi voća i povrća iz ekouzgoja uspjeli pronaći orahe u ljusci! Kvadratura trgovine je nemala, tako da kako na policama tako i između njih ima dosta mjesta, sve je dobro organizirano i lako se snaći. Ipak, neke marke su grupirane na zasebne police pa ako je artikl koji tražite jedini svoje vrste u trgovini i pripada baš toj izdvojenoj marki, nešto ćete ga teže naći. Ako zapnete, brzo ćete dobiti odgovore od jednog od dva prodavača koji vam cijelo vrijeme stoje na usluzi. Dio trgovine rezerviran je za preparate za njegu tijela i kose. Izbor marki proizvoda je popriličan iako prevladava Bio&Bio. Zanimljivo je da neki sasvim obični proizvodi stoje na neobičnim mjestima, primjerice zaslađivač Stevia, kojeg nema na policama, već stoji iza blagajne prodavača.
Bio voće i povrće: ima
Ponuda bezglutenskih
proizvoda: solidna
Ponuda veganskih
proizvoda: odlična
+ vrlo dobra ponuda, odlično organizirano i pregledno, susretljivost prodavača
- ne znam J
Ocjena: 4,5/5

MÜLLER
Odjel sa zdravom hranom nalazi se na samom ulazu u trgovinu i stoga je vrlo lako uočljiv. Odvojen je od ostatka i ima svoju zasebnu blagajnu, tako da nema gužve. Vrlo je velik i na policama ne vlada pretrpanost, ali nije najbolje organiziran pa se neki proizvodi iste vrste pojavljuju na nekoliko polica, ponekad udaljeni i do desetak metara. Neki su proizvodi grupirani po markama (proizvodi iste marke zajedno), a ne po vrstama proizvoda, što može otežati snalaženje u trgovini. Velik izbor zdravih grickalica i slatkiša, kao i bezglutenskih proizvoda. Postoji i dio s prirodnom kozmetikom, ali nema voća i povrća iz ekouzgoja.
Bio voće i povrće: nema
Ponuda bezglutenskih
proizvoda: odlična
Ponuda veganskih
proizvoda: prosječna
+ vrlo dobra ponuda (pogotovo zdravih grickalica), zasebna blagajna, velik izbor marki
- nedovoljno dobro organizirano usprkos velikom prostoru
Ocjena: 4/5

DM
Odjel sa zdravom hranom je jasno uočljiv i označen, ali zbog nevelikog prostora djeluje pomalo prenatrpano. Jedan dio zdravih grickalica i sladila odvojen je od ostatka ponude na posebnoj polici udaljenoj desetak metara od one glavne, što otežava snalaženje. Prevladava jedna marka proizvoda pa nema velike mogućnosti izbora. S obzirom na nevelik prostor i sveukupnu ponudu, ugodno iznenađuje ponuda zdravih napitaka i namaza (npr. od sezama i badema).
Bio voće i povrće: nema
Ponuda bezglutenskih
proizvoda: solidna
Ponuda veganskih
proizvoda: prosječna
+ solidna ponuda zdravih grickalica, namaza, bezglutenskih proizvoda i mainstream proizvoda
- prostorno nedovoljno dobro organizirano i pomalo nabacano, sveukupno prosječna ponuda, mali izbor marki
Ocjena: 3/5

LIDL
Nakon što smo uzduž i poprijeko prešli čitav asortiman trgovine, uvjerili smo se da odjel sa zdravom hranom ne postoji. U redovnom asortimanu pronašli smo tek nešto grickalica te avokado na odjelu voća i povrća.
Bio voće i povrće: nema
Ponuda bezglutenskih
proizvoda: nema
Ponuda veganskih
proizvoda: slaba
+ nedovoljna ponuda za bilo kakav komentar
- odjel zdrave hrane uopće ne postoji
Ocjena: 2/5

INTERSPAR
Odjel sa zdravom prehranom jasno je označen, ali se nalazi dosta daleko od ulaza pa nije lako uočljiv. Prevladava Spar robna marka, a ponuda sveukupno nije naročita. Iako je polica dosta velika, sadrži uglavnom grickalice i napitke. U sklopu ponude veliki je asortiman bezglutenskih proizvoda marke Spar. Neke stvari, poput veganskih i začinskih proizvoda, nalaze se na običnim policama, a ne među zdravom hranom. Na nekim mjestima u dućanu nalaze se manje police sa Spar Natur zdravom hranom odvojene od ostatka ponude.
Bio voće i povrće: ima
Ponuda bezglutenskih
proizvoda: vrlo dobra
Ponuda veganskih proizvoda: solidna + vrlo dobra ponuda bezglutenskih proizvoda, tu i tamo se mogu naći zanimljivi proizvodi kojih nema na drugim mjestima (npr. Spar ketchup na bazi stevije).
- sveukupno prosječna ponuda, teže uočljiv i pomalo prenatrpan odjel
Ocjena: 3,5/5

KAUFLAND
Specijaliziranog odjela zdrave hrane nema, iako postoji (nevelik) odjel s bezglutenskim proizvodima. Ipak, neki se proizvodi mogu pronaći na različitim mjestima u trgovini među običnim artiklima. Tako postoji polica "Sve za kolače/sušeno voće" na kojoj ima zdravih bobica i sjemenki, bademovo i kokosovo mlijeko može se pronaći u običnom hladnjaku, a određeni zdravi orašasti plodovi u rinfuzi na odjelu voća i povrća. Budući da je sve dosta razbacano, snalaženje i potraga za određenim artiklom prilično je otežano.
Bio voće i povrće: nema
Ponuda bezglutenskih
proizvoda: prosječna
Ponuda veganskih
proizvoda: prosječna
+ premala ponuda za dojam
- sveukupno ispod prosječna ponuda, nepostojanje zasebnog odjela sa zdravom hranom
Ocjena: 2/5

BILLA
Polica na kojoj se nalazi odjel sa zdravom hranom poveća je, ali nije jasno označena. Red u kojem stoje zdravi proizvodi označen je, naime, kao: "Tost/dvopek/čaj/kakao/kava/cerealije/kompoti". Svi ti proizvodi stoje u tom redu, ali trećina istog otpada na zdravu hranu pa je dosta nejasno zašto to nije istaknuto. Dobar dio police sadrži proizvode marke Alnatura čija je reklama sa strane reda jedino što upućuje na zdrave proizvode na polici. Polica je dosta pretrpana i proizvodi iste vrste ne stoje jedni pokraj drugih pa se ponekad teže snaći. Neke od zdravih sjemenki i bobica nalaze se na odjelu s ostatkom sjemenki, a ne među zdravim proizvodima.
Bio voće i povrće: nema
Ponuda bezglutenskih proizvoda: prosječna
Ponuda veganskih proizvoda: prosječna
+ ponuda je dovoljno dobra za prosječnog korisnika
- teže snalaženje među artiklima, polica sa zdravom hranom nije jasno označena
Ocjena: 3/5

KONZUM
Na samom ulazu, na odjelu voća i povrća, nalazi se izdvojeni "eko kutak" s eko voćem i povrćem te velika polica sa sjemenkama i oraščićima. Nedaleko od ulaza je veliki (nekoliko polica), jasno označeni odjel sa zdravom hranom. Vrlo dobar izbor marki svih proizvoda, a posebno svježih bezglutenskih kruhova. Postoji jasno označen veganski dio, kao i bezglutenski s grickalicama i brašnom. Dosta pregledno i organizirano, lako za snalaženje. Orašasti plodovi, kao i u većini većih supermarketa, dostupni su u rinfuzi.
Bio voće i povrće: ima
Ponuda bezglutenskih
proizvoda: vrlo dobra
Ponuda veganskih
proizvoda: vrlo dobra
+ odlična ponuda različitih marki, dobra organizacija polica, preglednost, laka uočljivost
- svi proizvodi ipak nisu na jednome mjestu
Ocjena: 5/5

PLODINE
Odjel sa zdravom hranom nije lako naći jer se nalazi na suprotnom kraju od ulaza. Na početku, na odjelu voća i povrća nismo uspjeli pronaći avokado. Ponuda zdrave hrane je zadovoljavajuća, no s obzirom na to da je polica dosta pretrpana nije se lako snaći. Sjemenke i orašaste plodove (neke) moguće je pronaći u rinfuzi na odjelu voća i povrća, a ne na odjelu zdrave hrane.
Bio voće i povrće: ima
Ponuda bezglutenskih
proizvoda: prosječna
Ponuda veganskih
proizvoda: prosječna
+ solidna ponuda različitih marki i proizvoda općenito
- nepreglednost, teško snalaženje među proizvodima, nevelika ponuda bezglutenskih proizvoda
Ocjena: 4/5

KOZMO
Kada smo prošli cijelu trgovinu, naišli smo na odjel zdrave hrane koji se nalazi neposredno prije blagajne. Čak ne bismo rekli da je riječ o odjelu sa zdravom hranom, već o nekoliko polica na kojima se nalaze prehrambeni proizvodi od kojih je većina keksa s velikim udjelom vlakana i žitarica za doručak. Ima više vrsta zdravih napitaka, poput sojina, bademova ili kokosova mlijeka te orašastih plodova. No, nema jasno određenih bezglutenskih, veganskih ili vegetarijanskih proizvoda.
Bio voće i povrće: nema
Ponuda bezglutenskih
proizvoda: nema
Ponuda veganskih
proizvoda: slaba
+ solidan odabir orašastih plodova
- nedovoljno razvijen odjel prehrambenih proizvoda, posebno zdrave hrane
Ocjena: 3/5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:19