NOVA TERAPIJA

VELIKO DOSTIGNUĆE U BORBI PROTIV SIDE Kod pet pacijenata zaraženih HIV-om virus je posve nestao, no sve je još u fazi eksperimenta

 Kham / REUTERS

Znanstvenici su napravili veliki korak u borbi protiv HIV-a. Premda je istraživanje još u povojima i radi se o rezultatima koji mogu tek usmjeriti daljnje studije, kod 5 od 24 pacijenta virus se u potpunosti povukao, a kod jednog od njih testovi su negativni već sedam mjeseci. Novo liječenje na bazi cjepiva ipak daje nadu da uskoro HIV-om zaražene osobe više neće imati potrebu svakodnevno uzimati terapiju.

Stručnjaci su kombinirali dva nova cjepiva protiv HIV-a s lijekom koji se inače koristi za karcinom, u eksperimentalnom liječenju koje je trajalo tri godine na Istraživačkom institutu IrsiCaixa Aids u Barceloni.

Nakon primljene terapije virus se više nije mogao detektirati kod pet od 24 pacijenta, a njegovo je širenje spriječio imunosni sustav pacijenata, piše New Scientist. Jedan od njih ne koristi lijek protiv HIV-a već sedam mjeseci.

Znanstvenica koja je vodila projekt, Beatriz Mothe, rekla je da je njezin tim na pravom putu da otkriju terapiju koja bi mogla biti alternativa antiretrovirusnim lijekovima protiv side (ART).

Prema podacima UN-a oko 18 milijuna ljudi, polovica onih koji žive s HIV-om diljem svijeta, uzimaju ART da bi usporili napredovanje infekcije. Međutim, ti su lijekovi skupi i mogu imati vrlo neugodne nuspojave, a pacijenti ih moraju uzimati svaki dan ostatak života.

Mitchell Warren, izvršni direktor neprofitne organizacije Avac koja osigurava cjepiva pacijentima, rekao je za Independent da je studija provedena na premalom uzorku da bismo mogli govoriti o konkretnim zaključcima, no da su njihova otkrića zanimljiva i važna. Dodao je da je ovo primjer terapeutskog cjepiva, namijenjenog već zaraženim ljudima.

Dr. Mothe i njezin tim davali su pacijentima s dijagnosticiranim HIV-om kombinaciju cjepiva koja stimulira rast bijelih krvnih zrnaca koja pak prepoznaju i uništavaju stanice zaražene virusom. Sudionici istraživanja tri su godine uzimali i ART i pritom se pratilo stanje njihovog imunosnog sustava. Zatim je 15 pacijenata primilo veću dozu nove kombinacije cjepiva koja je doslovce ‘isprala’ virus iz tkiva gdje se može začahuriti. Virus se brzo vratio i ponovno počeo širiti kod 10 pacijenata te su on nastavili uzimati ART, dok je kod pet pacijenata nalaz bio negativan. Kod nekih nije više bilo potrebe za svakodnevnim lijekom više tjedana, a u jednom slučaju čak sedam mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:39