OPREZ, UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

'VID MU JE PROPADAO, A LIJEČNICI NISU ZNALI ZAŠTO' Školarac umalo oslijepio nakon što je godinama jeo samo piletinu, krumpiriće, kruh i Colu

 Medical Journal of Australia

Zabrinuta majka pokušala je učiniti sve nakon što je njezin 14-godišnji sin počeo slijepiti. Jedan oftamolog iz australskog Pertha kazao je Kerry Moore i njezinom sinu da će morati živjeti s činjenicom da njegov vid propada, nakon čega se Cian Moore počeo povlačiti iz društva.

Nakon što je posjetio nekolicinu oftamologa i pedijatara, u bolnici su mu kazali kako se radi o oštećenom živcu i da se ništa po tom pitanju ne može učiniti.

Cian se žalio na suhoću i 'žuljanje' očiju, a liječnici su mu rekli da će se morati naviknuti na ograničen vid i kapi za oči.

Nada je bljedila sve dok jednog dana Cianovi roditelji nisu pogledali emisiju na televiziji o ljudima koji su gubili vid kao i njihov sin. Kupili su avionske karte i zaputili se prema Sydneyu kod oftamologinje Stephanie Watson.

- Bili smo prestravljeni da će naš sin izgubiti vid. Situacija se pogoršavala - kazali su roditelji.

Nakon pregleda liječnica je ustanovila da Cianu nedostaje vitamina A.

Dječak je, ispostavilo se, od svoje pete godine živio na piletini, prženim krumpirićima, kruhu i Coca-coli, a prehrana je bila glavni okidač za gubitak vida. Naime, nedostatak vitamina A je najčešći razlog sljepoće na svijetu, no u Australiji se to događa puno rjeđe.

Oftamologinja Watson kazala je kako liječnici često pogriješe u dijagnozi jer se ne sjete pitati za prehranu.

- Povezano je s izbirljivošću prema hrani gdje djeca često ne vole razne teksture ili okuse i onda završe jedeći godinama istu nezdravu hranu. Treba nam određena količina vitamina A i bez njega stanice ne mogu rasti normalno - objasnila je Watson koja je Cianu odmah dala jaku dozu vitamina A te je počeo piti vitaminske shakeove.

I dok se vid na njegovom desnom oku potpuno oporavio, njegovo lijevo oko ostalo je trajno oštećeno.

Cian, koji sada ima 16 godina, sada jede povrće, igra nogomet i uživa u druženju s prijateljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:05