EUROPSKI TJEDAN SPORTA 2016.

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO CIJELA HRVATSKA VJEŽBA! Radnici u tvornicama, djeca u školi i zaposlenici ministarstava zajedno u akciji

 Igor Šoban / PIXSELL

Neobične slike dolaze iz tvornica, škola, pa čak i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Po prvi puta jedan je projekt uspio pokrenuti ljude na njihovim radnim mjestima. Europski tjedan sporta ovog je tjedna ujedinio brojne hrvatske gradove koji su sportskim aktivnostima poticali građane na veću aktivnost i zdraviji život.

Djelatnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao nositelji projekta, do posljednjeg su mjesta ispunili konferencijsku dvoranu te je pretvorili u vježbalište. Od stručnog tima Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i Biotreninga saznali su informacije te usvojili vježbe koje im doslovno mogu produljiti život ako će ih izvoditi povremeno tijekom radnog vremena.

'Prosječno dnevno provedemo u nepovoljnim položajima za naš lokomotorni sustav otprilike 9 sati, stoga je od izuzetne važnosti da nam tjelesna aktivnost postane jedan oblik svakodnevne tjelesne higijene. Desetak minuta vježbanja u svakom danu može pomoći cijelom tjelesnom sustavu da bolje funkcionira i da se kvalitetnije nosi sa sveprisutnijim sedentarnim načinom života. Jednostavno, tjelesnu aktivnost shvatimo kao besplatni i zabavni lijek koji nam pomaže u spektru potencijalnih oboljenja, stoga iskoristite njezine dobrobiti', izjavio je profesor Marin Dadić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i Biotreninga.

Radnici zagrebačke tvornice Labud vježbali su u tvorničkoj hali te u dvorištu tvornice koje je savršen fitness centar te najbolji odmor u pauzi. Mnogi od njih dan provode stojeći, saznavši dobrobiti tjelesne aktivnosti na radnom mjestu, te koliko je i malo vježbe tijekom radnog vremena potrebno, ostali su začuđeni i stručnom su timu obećali nastavak vježbanja.

Hrvatska mladež među najgorima je u Europi kad je tjelesna aktivnost u pitanju. Čak 92 % adolescenata nije dovoljno aktivno. Nedavno je rođena prva generacija djece koja će u Hrvatskoj živjeti kraće od svojih roditelja. Upravo zato Europski tjedan sporta dodatno potencira tjelesnu aktivnost u školama. Osnovna škola Mato Lovrak iz Dubrave najbolji je pokazatelj kako djeca zapravo uživaju u aktivnosti, te kako im se zanimljivim treningom mogu potaknuti promjene koje će koristiti svakog dana.

Drugu godinu zaredom, Europski tjedan sporta pokazao se kao dobitna kombinacija. Mnogo je više ljudi sudjelovalo, vježbalo, educiralo. Hrvatska se, iako puževim korakom, kreće prema zdravijem sutra. U subotu, 17. rujna od 12 do 20 sati u Dubrovniku na plaži Banje održat će se finale Europskog tjedna sporta. Cjelodnevni prikaz aktivnosti i sportova na vodi kao što su ronjenje, kayak, jedrenje, vaterpolo, plivanje, veslanje, picigin te sportovi na plaži, odbojka, nogotenis, yoga i drugo za cilj imaju potkanuti jug Hrvatske na aktivan život.

Više o Europskom tjednu sporta pronaći ćete na www.europski-tjedan-sporta.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:12