FORMA I ZDRAVLJE

VIDEO Samo u novoj VITI: Predstavljamo vježbe tibetanca koje će vas zagarantirano pomladiti

U samo 15 minuta vježbanja dnevno i sa samo pet jednostavnih vježbi osjećat ćete se bolje, mlađe i raspoloženije. Opširnije u novom broju časopisa VITA

Kako vam zvuči ideja da se pomladite bez skalpela estetskog kirurga? Ili postanete fit bez višesatnog znojenja u teretani i poboljšate zdravlje bez odlaska liječniku? Ako mislite da je to nemoguće, isprobajte drevne vježbe pet tibetanaca: budete li ih ustrajno izvodili svaki dan, dogodit će vam se upravo to, tvrde oni koji ih već godinama marljivo prakticiraju. Poklonika tih jednostavnih vježbi iz dana u dan sve je više, od onih koje muče neki zdravstveni problemi do onih koji jednostavno žele što duže ostati lijepi, mladi, vitki i fit, a među njima su i mnoga poznata imena, poput hrvatske glumice Leone Paraminski ili svjetskih zvjezda kao što su Madonna, Julia Roberts ili Martin Sheen. Kako se izvode i zašto su korisne vježbe 5 tibetanaca objasnila nam je Ana Popovčić, sportska trenerica i jedna od osnivačica Pole Dance Fitness studija u Zagrebu te instruktorica Pole Dance Fitnessa, koja ih je otkrila prije desetak godina i otada ih i sama redovito prakticira te ih marljivo prenosi i svojim polaznicima fitnessa. O popularnim vježbama možete pročitati i u novom broju časopisa Vita.

- Ja sam ove vježbe naučila od svoje mame, one su me oslobodile bolova i ukliještenosti i zato im se uvijek iznova vraćam čak i kad ih zbog lijenosti ili obaveza nekoliko dana preskočim. Imala sam ozbiljnih problema s kralježnicom, trpjela velike bolove, svako malo bila ukliještena i završavala na fizikalnim terapijama, no zahvaljujući 5 tibetanaca svega sam se toga trajno riješila. Do poboljšanja zapravo dolazi neprimjetno, ali nakon mjesec dana vježbanja problemi i bolovi već su posve nestali i nikada se više nisu vratili - ispričala nam je Ana Popovčić, kojoj su te vježbe najviše pomogle za kralježnicu, no tvrdi da su

idealne za sve, za opće stanje duha i tijela, za fizičku spremu, dišne putove, zdjelicu, bolje pamćenje, san... ukratko za zdravlje cijelog tijela. - Te vježbe su jako stare i oko njih postoji cijela filozofija. Navodno produljuju mladost, pa ih stoga nazivaju i fontanom mladosti, a tako se zove i knjiga Petera Keldera (Fountain of Youth) u kojoj se opisuju vježbe, kao i svjedočanstava ljudi koji su se ustrajnim vježbanjem zaista pomladili: kosa im je prestala biti sijeda, bore su nestale, izgubili su staračku kratkovidnost... Te su se promjene dogodile isključivo zahvaljujući ustrajnoj primjeni tih vježbi. A sve to postigli su uz samo dvadesetak minuta vježbanja dnevno (koliko je potrebno za svih 5 tibetanaca s maksimalnim brojem ponavljanja), a toliko vremena svatko može odvojiti za sebe i svoje zdravlje.

Aktivator endokrinog sustava

Vježbe su vrlo jednostavne, predstavljaju prilagođene pokrete joge i oduzimaju samo petnaestak minuta na dan, a prema tvrdnjama tibetanskih svećanika, one aktiviraju i stimuliraju sedam ključnih čakri koje zauzvrat stimuliraju žlijezde endokrinog sustava. Kao što je poznato, endokrini sustav bitan je za cjelokupno funkcioniranje organizma i proces starenja.

Važan je ritam

Vježbe se izvode onim redoslijedom kojim su predstavljene, od prve do pete. Postoji poseban ritam vježbanja: svaka vježba izvodi se s jednakim brojem ponavljanja, i to tako da se počne sa 3 te da se svaki tjedan broj ponavljanja povećava za 2. Znači, ako ste počeli u ponedjeljak sa 3 ponavljanja svake vježbe, sljedećeg ponedjeljka ćete prijeći na 5, a svakog idućeg ponedjeljka povećavat ćete za 2 ponavljanja (sa 5 na 7, pa na 9, pa na 11...). Kada se dođe do 21, broj ponavljanja se više ne povećava, već se nastavlja s vježbanjem uz 21 ponavljanje za svaku vježbu svaki dan. Jedan dan u tjednu se smije propustiti vježbanje, a ako se izostane više od toga, trebalo bi krenuti ponovno od početka, to jest od 3 ponavljanja.

Vježbe su jednostavne i lagane za izvođenje i može ih raditi svatko. Važno je samo da se izvode tako da se osjeti naprezanje tijela, ali ne i prenaprezanje. Znači, treba ići do maksimuma, ali ne forsirati preko svojih mogućnosti. Također, treba izbjegavati grešku koju mnogi rade: ne da im se čekati i postupno povećavati broj ponavljanja da bi došli do 21 pa nakon 3 preskoče odmah na 15 ili 21. Tibetanci su stoljećima usavršavali pokrete vježbi, stoga je, za postizanje željenih učinaka, vrlo bitno da ih radite na točno opisani način te da postupno povećavate broj ponavljanja.

Prvi tibetanac

a) Stanite uspravno i raširite ruke tako da budu paralelne sa tlom.

b) Dlanove okrenite prema tlu i okrećite se u smjeru kazaljke na satu (s lijeva na desno). Jedan okretaj je jedno ponavljanje.

Drugi tibetanac

a) Lezite na tlo, na leđa, i ruke ispružite pored tijela. Dlanove položite na tlo, a noge skupite jednu uz drugu.

b) Udahnite na nos, lagano podižite noge i u isto vrijeme podižite i glavu sve dok noge ne dođu u okomiti položaj, a glava bradom ne dodirne prsa. Dok ovo radite, ne savijajte koljena i ne dižite trup s poda, odnosno podižite samo noge i glavu istovremeno. Napomena: dok dižete noge, pokušajte ih privući trupu koliko god možete. Vratite noge i glavu u početni položaj, kad vam je tijelo potpuno ispruženo na tlu, a pritom izdahnite na nos ili na usta.

Treći tibetanac

a) Kleknite na koljena, a stopala savijte tako da se oslanjate na poluprste. Dlanove stavite na stražnji dio bedra, odmah ispod stražnjice (ili odmah iznad, obje varijante su jednako valjane), i glavu nagnite prema naprijed tako da brada dodiruje prsa. Među koljenima treba biti razmak oko 40 centimetara.

b) Udahnite kroz nos i lagalo savijajte gornji dio tijela u struku prema natrag. Glavu zabacite unatrag koliko god možete, a u isto vrijeme dlanovima se oslanjajte ispod stražnjice. Zatim se polako vraćajte u početni položaj i pritom izdahnite kroz nos ili usta.

Četvrti tibetanac

a) Sjednite na tlo s rukama pored tijela i dlanovima oslonjenim na tlo. Prsti na rukama trebaju biti usmjereni prema nogama. Važno je da ruke stavite točno pored trupa i da su noge ispružene ispred, glava pognuta naprijed, a brada naslonjena na prsa.

b) Udahnite kroz nos i podižite zdjelicu prema gore. Pritom se noge trebaju savijati u koljenima dok stopala ostaju čvrsto na tlu, a ruke ostaju u istom položaju. Glavu zabacite unatrag koliko god možete. Trebate doći u položaj u kojem su trup i bedra paralelni s tlom, ruke i potkoljenice okomite u odnosu na trup i tlo, a glava zabačena unatrag. Zatim se polako vraćajte u početni položaj i istovremeno izdahnite kroz nos ili usta. Stopala i dlanovi cijelo vrijeme trebaju ostati u istom položaju, važno je da ne kližu po podlozi. Ruke su ispružene, dok se rotacija vrši u ramenima.

Peti tibetanac

a) Lezite na trbuh, stavite dlanove na tlo pored ramena i rukama podignite gornji dio tijela.. Poluprstima se oslanjate na tlo, a glavu zabacite unatrag k leđima. Ruke trebaju biti razmaknute oko 60 cm jedna od druge, a isto vrijedi i za noge.

b) Udahnite kroz nos i podignite stražnjicu, a glavu istovremeno savijajte dok ne dodirne prsa. Stražnjicu podižite koliko god možete dovodeći tako tijelo u oblik trokuta. Ramena i pete gurajte prema podu. Ruke i noge moraju biti ispružene. Zatim se polako vraćajte u početni položaj i pritom izdahnite na usta ili na nos. Tijekom vježbe cijelo je tijelo, osim dlanova i nožnih prstiju (ili cijelih tabana u idealnoj varijanti), iznad zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:48