AIRI

VIRTUALNI LIJEČNIK Hrvatski startup razvio je umjetnu inteligenciju koja testira zdravlje, pomaže doći u formu i smanjiti stres

Tvrtka koju su Sandro Mur i Urška Sršen osnovali 2013. godine danas ima urede u Zagrebu, San Franciscu, Londonu i Hong Kongu
 Darko Tomaš / CROPIX
Prikupili smo 300 milijardi setova podataka od naših korisnika i stvorili Airi, sustav koji će biti pametniji i brži od bilo kojega drugog na planetu, objavio je suosnivač Sandro Mur na svom Facebooku

“Dobri osnivači kažu da je građenje tvrtke slično trčanju maratona. Oni loši tvrde da je više riječ o sprintu. Za mene je građenje tvrtke kao maraton sastavljen od niza sprinteva. Da biste pobijedili, jednostavno se morate kladiti protiv drugih kompanija. Nekad se kladiš loše, a nekad dobro. Ali, u svakom slučaju moraš se kladiti naveliko.”

Tako je Sandro Mur, suosnivač Bellabeata, jednog od najuspješnijih hrvatskih startupa, na svom Facebook profilu prije nekoliko dana najavio novi spektakularni proizvod svoje tvrtke.

Wellness nakit

“Nakon što smo od naših korisnika prikupili 300 milijardi setova podataka, ovo je naša oklada. Zovemo je Airi”, zaključio je.

Airi je chatbot pogonjen umjetnom inteligencijom i korisnicima će kroz konverzaciju davati odgovore na pitanja o zdravlju. Pojednostavljeno govoreći, ljudi više neće morati niti guglati u potrazi za odgovorima o svom zdravlju, formi i stresu, nego će sve informacije dobivati u izravnom dopisivanju s kompjutorskim programom koji simulira razgovor sa stvarnom osobom.

A odgovore će Airi vući iz goleme baze podataka o ljudskom zdravlju, koje su bellabeatovci prikupili od korisnika svojih proizvoda. Bellabeat se bavi dizajnom i proizvodnjom pametnog zdravstvenog i wellness nakita, poput Leafa koji se kao privjesak može staviti na narukvicu ili ogrlicu pa kod žena mjeri ritam sna, prehranu, razinu stresa ili menstrualni ciklus.

U kompaniji zasad nisu željeli otkriti detalje o Airi.

“Prije službenog lansiranja proizvoda ne možemo ništa komentirati”, kratko nam je odgovorila Dea Vladilo, glasnogovornica kompanije, a Sandro Mur na poruke nije odgovarao.

Matematičar i kiparica

Međutim, kako piše specijalizirani tech portal Netokracija, cilj je Bellabeata iskoristiti sve podatke koje godinama skuplja i ponuditi svojim korisnicima nove proizvode dizajnirane prema njihovim individualnim potrebama, koji će pomoći poboljšanju zdravlja. A da bi mogao funkcionirati kao precizan i točan “sugovornik”, chatbot mora raspolagati velikom količinom informacija.

Bellabeat je prije dvije godine u Londonu proglašen najboljim europskim zdravstvenim startupom u izboru nagrada The Europas, i to kao prvi takav iz Hrvatske.

“Vjerujemo da je zdravlje najvredniji dar koji dobijemo u životu. Naša je najveća ambicija zdravlje učiniti pristupačnim svakoj osobi na planetu. To znači i pristupačno, ali i svima razumljivo zdravlje”, objavili su bellabeatovci na blogu posvećenom Airi na svojoj web stranici.

Budući da su prikupili tolike milijarde setova podataka, piše, željeli su ih upregnuti u ime ljudskog zdravlja.

“Airi je istinski ljudsko sučelje i konverzacijska inteligencija koja je izgrađena na visokokvalitetnim podacima koji će vam pomoći da budete zdraviji. Airi će vam pomagati da riješite problem postporođajne depresije i da dođete u formu. Airi uči iz vaših interakcija s njom i postaje pametnija i brža od bilo kojeg sličnog sistema na planetu”, stoji u pojašnjenju.

I zasad je to sve što se zna jer je chatbot trenutačno u beta-fazi testiranja, zatvorenoj za širu javnost. Kako tvrde u Bellabeatu, svaki će tjedan dodavati po više stotina novih korisnika, a onda i službeno lansirati Airi.

Tvrtka koju su Sandro Mur i Urška Sršen osnovali 2013. godine danas ima urede u Zagrebu, San Franciscu, Londonu i Hong Kongu. Proizvodi su im spoj osobnosti osnivača (Sandro je matematičar, a Urška kiparica iz Slovenije), spoj algoritama i finog dizajna. Prije tri godine putem akceleratora Y Combinator prikupili su oko 4,5 milijuna dolara investicija. U jednom televizijskom intervjuu Mur je izrazio ambiciju da tijekom nekoliko godina Bellabeat postane prvi hrvatski unicorn, odnosno da dosegne procijenjenu vrijednost od milijardu dolara. Lani u svibnju također je priznao da je od prodaje već zaradio više od 35 milijuna dolara.

Dosad su prodali više od 400 tisuća komada Leafova, a Business Insider je njihov Leaf Urban proglasio najboljim komadom pametnog nakita koji žena može nositi.

Šesto čulo

O Bellabeatu nisu pisali samo domaći mediji, nego i neki od najpoznatijih stranih. Kad je Leaf nakon prikupljanja oko 120 tisuća prednarudžbi u samo prvih sat vremena prodaje zaradio više od 1,3 milijuna kuna, bilo je jasno da je riječ o uspjehu.

Leaf Urban također je dobio odlične ocjene u stranom tisku. Riječ je o nakitu koji putem mobilne aplikacije Leaf App prati aktivnosti svoje vlasnice i njezine navike spavanja, ali uz to, analizirajući životne navike, predviđa razinu stresa.

Stres management samo je dio ekosustava koji Bellabeat razvija, a svaki komad nakita koji prodaju stoji između 125 i 150 dolara. Većinom su orijentirani na međunarodno tržište i zapošljavaju oko stotinu ljudi.

Osim inovativnosti i dizajna, uspjehu Bellabeata kumovala je i pametno odabrana tržišna niša. Forbes procjenjuje da će tržište nosivih pametnih sprava, narukvica, satova i sličnog do 2020. godine globalno biti vrijedno između 30 i 50 milijardi dolara. A tržište chatbotova, prema procjenama, u sljedećih bi pet godina moglo premašiti vrijednost od 200 milijardi dolara.

Ili kako je to Mur nedavno opisao u jednom intervjuu, velika ideja iza Bellabeata jest da tehnologiju pretvaraju u šesto ljudsko čulo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:06