OMOGUĆAVA MAXIRINO PLUS

'VIRUS JE VEĆ MUTIRAO U CIJELOJ EUROPI' Zato će, upozoravaju stručnjaci, sljedeće zime biti još više gripe

 Elvir Tabaković/CROPIX

Gripa u Hrvatskoj je na vrhuncu. Broj oboljelih drastično se povećava tako da je do sada oko 17.000 prijavljenih oboljenja. Da je ova sezona, barem po broju oboljelih, mnogo jača nego zadnjih godina, govori činjenica da smo lani imali oko 20.000 oboljelih u cijeloj sezoni.

Šef Nacionalnog centra za influencu dr. Vladimir Draženović kaže kako vrhunac gripe može potrajati do kraja veljače.

Također, pogledamo li kartu Europe na kojoj se bilježi širenje virusa, jasno je kako teza o širenju virusa od zapada prema istoku itekako ima uporište.

'Kao i svake godine, gripa kreće iz hladnijih i vlažnijih područja poput Velike Britanije. No sada je epidemija prisutna u gotovo svakom dijelu Europe', kaže dr. Draženović.

Ipak, na karti postoje neke nelogičnosti poput toga da u Crnoj Gori još nema epidemije, već da su prisutni sporadični slučajevi.

'Taj podatak vjerojatno nije točan, a razlog leži u tome da se podaci nisu ažurno slali. Naime, malo je vjerojatno da je tamo zaista drugačija slika nego u zemljama koje ih okružuju', kaže dr. Draženović.

S druge strane, Litva i Bjelorusija također na karti pokazuju manji broj oboljelih, što bi ipak trebalo biti točno.

'To što u navedenim zemljama još nije došlo do veće epidemije znači samo da ih uskoro očekuje povećanje broja zaraženih. Iako 'kasne' sa širenjem virusa influence, to ne znači da će kod njih epidemija kraće trajati', rekao je Draženović i dodao da se kod njih virus može održati i do ljetnih mjeseci.

Naime, iako je gripa bolest za koju obično kažemo da traje od Božića do Uskrsa, može se dogoditi, a povremeno se i događa, da bude prisutna i u toplijim mjesecima godine.

'Mutacija virusa tipa (A)H3N2 prisutna je u cijeloj Europi i oko 60 posto oboljelih ima taj soj. Iako je ove godine zbog toga epidemija veća, sljedeće godine može se očekivati još više oboljelih jer će tada novi soj biti u punoj snazi', naglašava Vladimir Draženović.

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:48