ZAŠTO TRPITE BOL I NEUGODU?

ZBOG OVOG NEUGODNOG PROBLEMA MNOGE ŽENE PRESTALE SU PRAKTICIRATI SEKS Liječnici tvrde da za to nema razloga jer rješenje postoji

 Profimedia, Alamy

Desetak tisuća britanskih žena preuranjeno je okončalo svoj seksualni život zbog neugodnog stanja koje je potpuno izlječivo.

Riječ o problemu suhoće vagine, a nova je anketa otkrila da polovica žena koje pate od tog stanja zbog njega manje prakticiraju seks, dok ga se jedna četvrtina anketiranih žena potpuno odrekla – piše Mirror.

Problem je to koji većinom pogađa žene u menopauzi, a uz sve simptome koje menopauza donosi, ovaj problem ih čini dodatno razdražljivim i depresivnim te loše utječe na ljubavne odnose u kojima se nalaze.

Istraživanje provedeno na 500 britanskih žena koje pate od vaginalne suhoće pokazalo je da je 30 posto njih zabrinuto zbog dugoročnog utjecaja problema na odnos s partnerom, a jedna od ispitanica istaknula je kako je problem vaginalne suhoće bio neposredan razlog za propast 25-godišnjeg odnosa u kojemu se nalazila.

Stručnjak za ginekologiju i menopauzu, doktor Louise Newson izjavio je kako je ovo medicinsko stanje najozbiljniji simptom menopauze.

- To je ozbiljan i neugodan problem koji žene pogađa na više razina, a o njemu se najmanje priča. To se mora promijeniti – izjavio je dr. Newson za Mirror i nadodao –

- Vrijeme je da žene u menopauzi shvate da se problem vaginalne suhoće može i treba liječiti.

Zabrinjavajuća je činjenica da, unatoč lošem utjecaju ovog čestog zdravstvenog problema, više od polovice žena ne koristi nikakve proizvode niti uzima lijekove i preparate za ublažavanje simptoma.

Jedna od pet anketiranih žena izjavila je kako osjećaju preveliku neugodu da bi o problemu razgovarale s partnerom, a četvrtina njih osjeća otpor i prema razgovoru s liječnikom.

Dakle, više od četvrtine žena pogođenih ovim problemom nepotrebno ostaje frustrirano i samo u borbi s neugodnim stanjem.

Stanje je to koje negativno utječe ne samo na spolni život, nego i na svakodnevne aktivnosti.

Tako primjerice, jedna od deset žena tvrdi da čak i najbanalnije radnje poput hodanja ili sjedenja mogu biti neugodne, dok vježbanje ili pak putovanje na dulje relacije predstavlja veliku nelagodu pa i bol.

Srećom, moderna medicina nudi niz tretmana, hormonalnih terapija i manje ili više zahtjevnih rješenja koje ženama doista mogu pomoći, vratiti im samopouzdanje i seksualno zadovoljstvo te općenito oplemeniti i olakšati ne baš jednostavno klimakterijsko životno razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:52