USPJEŠNA PREZENTACIJA

ZDRAVSTVENI TURIZAM Hrvatske poliklinike predstavile se pred kolegama u Londonu

Hrvatska je idealna destinacija za zdravlje i odmor - poruka je to koju je skupina hrvatskih stručnjaka iz područja zdravstva i turizma krajem tjedna prenijela londonskoj publici. U organizaciji zagrebačke poliklinike Arithera, a uz podršku veleposlanika dr. Ivana Grdešića i hrvatskog veleposlanstva u Londonu, u čijim se prostorijama i održala prezentacija, britanskim novinarima, turističkim agencijama i osiguravajućim društvima u četvrtak su predstavljeni kapaciteti Hrvatske kao pželjne destinacije za zdravstveni turizam.

Osim prirodnih ljepota i turističke ponude, zbog kojih su Britanci posljednjih godina među našim najmnogobrojnijim turistima, Hrvatska je i zemlja s nizom privatnih zdravstvenih institucija koje imaju vrhunske stručnjake i najmoderniju tehnologiju te postižu odlične rezultate.

Iskustvo je pokazalo da naše privatne klinike i poliklinike konkuriraju mnogim britanskim zdravstvenim institucijama, ne samo cijenom, nego i kvalitetom tretmana, opreme i usluge.

Za privatne klinike i poliklinike u Hrvatskoj rad sa stranim pacijentima nije novost, no do sada se ipak svodio uglavnom na pojedince koji u našu zemlju dolaze na temelju osobne preporuke prijatelja ili rodbine iz Hrvatske.

Cilj prošlotjednog susreta medicinske i turističke industrije pronalaženje je kanala kojima bi se informiralo Britance o mogućnostima zdravstvenih tretmana u hrvatskim poliklinikama. Prezentacije su pred londonskom publikom održali dr. Ratimir Lazić iz Klinike za oftamologiju Svjetlost, direktorica Poliklinike za ginekologiju, porodništvo i reprodukcijsku medicinu IVF Anita Šimunić i specijalist ortopedske kirurgije i traumatologije dr. Davor Duvančić u ime Poliklinike Arithera.

Da je Hrvatska adekvatno opremljena za zdravstveni turizam, potvrdile su i Nevenka Fuchs iz Turističke zajednice grada Zagreba koji bilježi značajan porast broja turista te Marijana Šurina i Valentina Muškardin koje su predstavile luksuzne hotele Lošinj Hotels & Villas i otok Lošinj koji ima stoljetnu tradiciju u zdravstvenom turizmu.

U panel diskusiji svi sudionici su se složili da je vrijeme da se broj britanskih pacijenata koji dolaze u Hrvatsku na medicinske tretmane i rehabilitaciju poveća, ne samo informiranjem o uslugama privatnih zdravstvenih institucija, nego i zajedničkim podizanjem suradnje na nivo institucija.

Hrvatske bi privatne poliklinike, naime, u suradnji s britanskim osiguravajućim društvima mogle pružiti usluge britanskim pacijentima po nižim cijenama, s manje čekanja i jednakim, ako ne i višim stupnjem kvalitete. Suradnja je moguća i s britanskim zdravstvenim sustavom NHS koji bi posebnim ugovorima s privatnim klinikama u Hrvatskoj mogao osjetno rasteretiti britanske bolnice i skratiti listu čekanja svojih pacijenata.

Samo dva sata leta britanske pacijente dijeli od hrvatskih vrhunskih medicinskih profesionalaca, od kojih su neki i na međunarodnom nivou među pionirima struke, poput prof. Šimunića iz Poliklinike IVF.

Drugi, pak, poput Poliklinike Arithera, pokazuju iznadprosječan uspjeh pri izvođenju najkompliciranijih zahvata, a neki, uz najmoderniju tehnologiju, o uspjehu svjedoče i vlastitim primjerom - deset liječnika i sedam medicinskih sestara Klinike za oftalmologiju Svjetlost podvrgnulo se zahvatu laserske operacije očiju u svojoj klinici.

- Pri manje kompliciranim zahvatima iskustvo liječenja za pacijenta može biti znatno olakšano - rekao je dr. Duvančić iz Poliklinike Arithera. U samo nekoliko dana pacijentu može biti postavljena dijagnoza, može se provesti tretman i organizirati rehabilitacija i kontrolni pregled. Rješenje je to kojim se izbjegavaju mukotrpno čekanje i neizvjesnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:39