STUDIJA NA 12.000 ŽENA

ŽENE KOJE KORISTE SPIRALU U VELIKOJ MJERI SMANJUJU RIZIK OD JEDNE VRSTE KARCINOMA 'Istinski smo iznenađeni u kojoj mjeri se rizik smanjuje'

 Profimedia, BSIP

WASHINGTON - Žene koje koriste intrauterini uložak (IUD) za trećinu smanjuju opasnost da obole od raka vrata maternice u odnosu na žene koje ne koriste to kontraceptivno sredstvo, pokazuje obećavajuća studija objavljena u utorak u medicinskom časopisu Obstetrics and Gynecology.

"Bili smo istinski iznenađeni u kojoj mjeri se rizik smanjuje", istaknula je Victoria Cortessis, asistentica na Klinici za preventivnu medicinu Sveučilišta Južne Kalifornije.

"Mogućnost da žene mogu minimizirati opasnost od raka vrata maternice odabirući upravo to kontraceptivno sredstvo mogla bi imati vrlo velik učinak na učestalost tog oblika raka", ocjenjuje Cortessis, jedna od vodećih autora studije.

Rak vrata maternice treći je najučestaliji karcinom u žena.

Za potrebe istraživanja autori su analizirali podatke iz 16 studija koje su obuhvatile više od 12.000 žena u svijetu.

Znanstvenici nisu s sigurnošću utvrdili iz kojih razloga 'spirala' u tolikoj mjeri smanjuje opasnost od razvoja karcinoma grlića maternice. Kao mogućnost navode da to sredstvo protiv začeća stimulira odgovor imunološkog sustava u borbi protiv infekcija, a one su odgovorne za razvoj raka izazvanog humanim papillomavirusom (HPV).

Potrebno je provesti više istraživanja da bi se mogao razumjeti biološki mehanizam koji pruža takvu zaštitu.

Stoga stručnjaci smatraju da je prerano već sada preporučiti većem broju žena korištenje IUD-a kao sredstva protiv začeća.

Učestalost raka vrata maternice raste u svijetu. Taj oblik malignog tumora bio je dijagnosticiran u 528.000 žena u 2012. godini u kojoj je od njega umrlo 266.000 žena, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Do 2035. godine više od 756.000 žena moglo bi biti pogođeno tim oblikom karcinoma i od tog broja njih 416.000 moglo bi umrijeti, predviđa WHO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 11:30