USPORENO STARENJE

ŽIVJET ĆEMO DO 120. GODINE? Znanstvenici tvrde kako su u Rusiji već dostupni lijekovi koji produljuju život, ostatak Europe ih prihvaća za tri godine

 Damjan Tadić / CROPIX

Ljudski životni vijek kroz narednih 60 godina mogao bi se produžiti za čak 40 godina, barem ako je vjerovati uglednom profesoru Vladimiru Khavinsonu, voditelju Instituta za bioregulaciju i gerontologiju u St. Petersburgu.

Naime, prosječni životni vijek trenutno iznosi 81 godinu, no Khavinson tvrdi kako je u Rusiji već dostupno šest lijekova koji će nam omugućiti da živimo dulje čak puna četiri desetljeća.

Rad tih lijekova počiva na takozvanoj "teoriji peptidne tehnologije" koja u interakciji s DNK povećava proizvodnju proteina koja produžuje životni vijek, što je i jedan od zaključaka međunarodnog simpozija u Ženevi na kojoj je Khavison naglasio da je jedan od ključnih pokazatelja starenja smanjenje sinteze proteina, piše Daily Mail.

Među tim lijekovima nalaze se Timalyn koji zadržava funkciju imunološkog sustava i Cortexin koji čuva aktivnost mozga. Dakako, za potpuni učinak, lijekovi moraju biti konzumirani u kombinaciji sa zdravim načinom života. Dakle, kretanje, izbjegavanje stresa i po mogućnosti mediteranski načijn prehrane.

Slične je rezultate dobilo i istraživanje medicinskog centra GLMED u Moskvi gdje je promatrano 60 učesnika istraživanja u dobi od 31 do 72 godine. Svima se biološko starenje usporilo, navode rezultati istraživanja.

Da je stvar ozbiljna potvrđuje i činjenica da je nekoliko je europskih zemalja u pregovorima za početak testiranja lijekova kroz iduće tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:51