POSEBNA KATEGORIJA SPORTAŠA

ZNANSTVENICI NA PRIMJERU 105-GODIŠNJEG BICIKLISTIČKOG REKORDERA DOŠLI DO REVOLUCIONARNOG OTKRIĆA Sjetite ga se idući put kad vam se neće dati vježbati

 REUTERS

U dobi od 105 godina, francuski amaterski biciklist i svjetski rekorder Robert Marchand je u boljoj fizičkoj formi od većine 50-godišnjaka - navodi se u novom istraživanju koje je na temu njegove fiziologije provela Veronique Billat, znanstvenica sa Sveučilišta u Evry-Val d'Essonneu, a s kojom su razgovarali novinari New York Timesa.

Njeno istraživanje objavljeno je u časopisu The Journal of Applied Physiology, a može značajno promijeniti saznanja i očekivanja o tome na koji način starimo i u kojoj mjeri fizička aktivnost utječe na naš organizam i tijelo općenito.

Gospodin Marchand javnosti je postao poznat prošlog mjeseca kad je postavio svjetski rekord u jednosatnom bicikliranju. Disciplina je to u kojoj se mjeri količina pređenih kilometara u sat vremena, a ovaj 105-godišnjak je prevalio njih ni više ni manje nego – 22. U čast njegova nevjerojatnog pothvata, osmišljena je nova disciplina za bicikliste starosne dobi 'od 105 godina nadalje', jer se iz očitih razloga nije mogao natjecati u ostalim disciplinama.

Marchand se natjecao i prije dvije godine, i već tada je zaokupio pažnju Dr. Billat. Znanstvenica je posljednje dvije godine pratila Marchandove navike i unatoč svim dotadašnjim znastvenim saznanjima koja govore da se u dobi iznad 50 godina ne može znatno napredovati u smislu fizičke spreme i kondicije, uspjela je dokazati suprotno.

French cyclist Robert Marchand, aged 105, reacts after he rode 22.528 km (14.08 miles) in one hour to set a new record at the indoor Velodrome National in Montigny-les-Bretonneux, southwest of Paris, France, January 4, 2017. REUTERS/Jacky Naegelen - RTX2XJ38
REUTERS

Billat je na primjeru vremešnog biciklista došla do zaključka da se razina VO2 max (maksimalna količina kisika koju pojedinac može iskoristiti za vrijeme intenzivne vježbe, pokazatelj kardiovaskularne kondicije i aerobne izdržljivosti sportaša) može povećati i u visokoj starosnoj dobi ako se osoba redovito bavi intenzivnom fizičkom aktivnošću – prenosi New York Times.

Ipak, doktorica Billat ostavlja mogućnost da je njegov slučaj jedinstvena kombinacija dobrih gena, zdravog načina života i malo sreće te savjetuje da svatko tko želi pristupiti intenzivnom vježbanju u ozbiljnoj životnoj dobi mora savjetovati svog liječnika.

Uspjeh i zdravlje gospodina Marchanda doktorica objašnjava i njegovim optimističnim i vedrim razmišljanjem te društvenim načinom života. Mnoge su studije, kaže, dokazale da snažni i učestali socijalni kontakti dobro djeluju na naše zdravlje, a ne umanjuje i važnost Marchandove prehrane koja je zasnovana na jogurtu, juhama, piletini, siru i čaši crnog vina uz večeru.

- Taj gospodin svima bi nam trebao biti primjer. Naime, nezadovoljan je prošlomjesečnim rezultatom, smatra da može bolje i započeo je s novim pripremama kako bi mogao nastupiti i 2017. godine, u dobi od 106 godina – zaključila je za New York Times francuska znanstvenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:41