ISKORAK

ZNANSTVENICI PROIZVELI LIJEK KOJI ŠTITI OD RASTA TUMORA, A DA TOGA NISU BILI NI SVJESNI! Otkriveni blagotovorni efekti starog lijeka za dijabetes

Je li moguće da stari lijek za liječenje dijabetesa tipa 2, metformin, ima antitumorski efekt, odnosno da može štititi od raka? Znanstvenici Sveučilišta Kalifornija u San Diegu odgovaraju potvrdno jer su uspjeli otkriti molekularni mehanizam lijeka koji djeluje na razini stanica i štiti epitelno tkivo tjelesnih šupljina i organa od infekcija, upala i rasta tumora. Istraživanje je objavljeno u elektronskom izdanju časopisa Life.

Bit je, kažu znanstvenici, osigurati polaritet svih stanica jer bez toga nema zaštitne barijere za razne toksine, uzročnike bolesti i upale. Gubitak polariteta stanica znači i gubitak zaštitne barijere koja dovodi do njihove disfunkcije i razvoja tumora. Nova studija otkriva dosad nepoznati mehanizam koji pomaže ojačati strukturu između epitelnih stanica, odnosno metformin aktivira tzv. polaritetni stresni put LKB1 - AMPK koji postoji samo ako su epitelne stanice pod stresom. Put se uključuje kad enzim AMPK koji štiti stanični polaritet u uvjetima stresa aktivira supresorske molekule zvane LKB1.

Pokazalo se da metformin, lijek za dijabetes tipa 2, pomaže baš u aktiviranju puta LKB1 - AMPK stvarajući ravnotežu. Znanstvenici su otkrili da cijeli taj proces aktivira protein giv/Girdin koji lijek metformin potiče i čuva od mutacija, a to znači da on djeluje na AMPK i štiti zdravlje epitelnih stanica. Kad protein giv/Girdin mutira, onda je otvoren put za karcinome. Znanstvenici su utvrdili da se mutirani giv/Girdin može naći, primjerice, kod raka debelog crijeva.

Ukratko, identificirajući giv/Girdin protein kao ključni dio polaritetnog puta, došlo se do nove spoznaje o epitelnoj zaštiti i tumorskoj supresiji, u čemu velik utjecaj može imati metformin. Dodatna istraživanja trebala bi dodatno procijeniti prednost terapije ovim relativno jeftinim lijekom u sprečavanju rasta tumora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 03:03