NEOČEKIVANO OTKRIĆE

ZNATE LI KAMO NESTAJE SALO KAD MRŠAVITE? Ne pretvara se u mišiće, ne nestaje u obliku topline već doslovno odlazi u vjetar...

 iStock

Kamo točno odlazi salo kada mršavite? Neki ljudi misle kako se masne naslage pretvaraju u energiju i toplinu, dok drugi misle kako se mast pretvara u mišiće. Istina je, zapravo, puno zanimljivija.

Točan odgovor je da se većina potrošene masti - izdahne. Tijelo sprema višak ugljikohidrata i proteina u obliku triglicerida, koji se sastoje od ugljika, vodika i kisika. Trigliceridi se potom spremaju u kapljicama u masnim stanicama.

Jednom kada nastanu masne stanice, one ne nestaju, no smanjuju kada se trigliceridi iz njih troše. Kada tijelu nedostaje energije, kada je dnevni unos kalorija manji od onog koje je tijelu potrebno za dnevne aktivnosti, trigliceridi se metaboliziraju, i uz pomoć kisika u atmosferi pretvaraju u ugljikov dioksid i vodu.

Kako bi potrošili 10 kilograma ljudskog sala, potrebno je udahnuti 29 kilograma kisika, nakon čega nastaje 28 kilograma ugljikovog dioksida i 11 kilograma vode.

Kako bi unio potrebnu količinu kisika, prosječan muškarac trebao bi udahnuti i izdahnuti oko 33.000 puta, a prosječna žena više od 50.000 puta.

Nakon metaboliziranja, nekadašnja mast napušta organizam kroz izdisaje, u kojima se ispušta ugljikov dioksid.

Australski znanstvenik Andrew Brown izračunao je točne vrijednosti koliko se masti pretvara u koje spojeve, a rezultate je objavio u časopisu British Medical Journal.

- Postoji iznenađujuća količina neznanja i zbunjenosti oko metaboličkog procesa gubitka težine, rekao je Brown.

- Točan je odgovor da se većina mase izdahne kao ugljikov dioksid, odlazi u vjetar, rekao je australski TV voditelj i bivšši fizičar Ruben Meerman, koji je surađivao s Brownom na istraživanju.

Izračunali su kako od 10 kilograma masti, 8,4 kilograma napušta tijelo u obliku ugljikovog dioksida. Preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu, koja tijelo napušta u urinu, fekalijama, znoju, dahu, suzama i drugim tjelesnim tekućinama.

Važno je upozoriti kako nećete brže gubiti tjelesnu težinu ako brže dišete - na taj način samo ćete postići hiperventilaciju, od koje će vam se vrtiti u glavi, a mogli bi i izgubiti svijest.

Jedini pouzdani način za gubitak viška kilograma je unos manje kalorija nego što trošite - ili kroz jedenje manje hrane (smanjite unos), ili kroz povećanje tjelesne aktivnosti (podignite potrošnju).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2023 14:23