PRAVA ŽENA U AZIJI

‘KUNG FU REDOVNICE’ U BORBI PROTIV TRGOVINE LJUDIMA Stotine redovnica vozilo 4.000 kilometara za plemeniti cilj

 Live To Love International / REUTERS

Gomilu biciklista u crnim tajicama, crvenim jaknama i bijelo-crvenim kacigama koji voze kroz planinski prolaz od Nepala do Indije, lako biste mogli zamijeniti za himalajsku verziju Tour de Francea. Međutim, ovo je putovanje puno duže, nagrada nema novčanu vrijednost ili globalno priznanje, a sudionici nisu profesionalni biciklisti, već budističke redovnice iz Indije, Nepala, Butana i Tibeta.

Naime, petsto redovnica budističkog reda Drukpa u subotu je završilo 4.000 kilometara dugačku utrku iz nepalskog glavnog grada Katmandua do sjevernoindijskog grada Leha kako bi podigle svijest o trgovini ljudima u zabačenim dijelovima tog područja.

‘Kad smo se prošle godine bavile humanitarnim radom nakon potresa u Nepalu, čule smo da se djevojke iz siromašnih obitelji prodaju jer roditelji više nemaju novaca za njihovo uzdržavanje. Htjele smo napraviti nešto da bismo promijenile stav da su djevojčice manje vrijedne od dječaka i da je u redu prodati ih’, rekla je 22-godišnja redovnica Jigme Konchok Lhamo za Reuters, dodajući da ova utrka potvrđuje da žene imaju jednaku moć i snagu kao i muškarci.

Buddhist nuns from the Drukpa lineage pose for a picture in Himachal Pradesh during their cycle across the Himalayas to raise awareness about human trafficking of girls and women in the impoverished villages in Nepal and India, August 30, 2016. REUTERS/Live To Love International/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO RESALES. NO ARCHIVE. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS.
Live To Love International / REUTERS

Premda u južnoj Aziji ima dosta žena vođa, iznimno se poštuje majčinstvo i ženska božanstva, ipak mnoge žene i djevojke žive pod prijetnjom nasilja i bez osnovnih ljudskih prava.

Od takozvanih ubojstava u ime časti u Pakistanu, preko ilegalnih pobačaja beba ženskog spola u Indiji do dječjih brakova u Nepalu, žene trpe prijetnje unatoč boljim zakonima i ekonomskom oporavku.

Što se budističkih redovnica tiče, ovakva akcija im nije nepoznanica. To im je četvrto putovanje na kojem se susreću s lokalnim stanovništvom, predstavnicima vlada i vjerskim vođama kako bi širile ideju jednakosti među spolovima, mirnog suživota i poštovanja prema prirodi.

Osim toga, skupljaju hranu za siromašne, pomažu seljanima medicinskom pomoći, a nazivaju ih ‘kung fu redovnice’ jer su odlično obučene u borilačkim vještinama, piše Dailytimes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:59