VOZOČAŠĆE

Blagoslovio sam fiću ‘64. i nikad se nisam sudario

Jedne godine je zbog navale nestalo svete vode, pa su časne pitale: Što rade s vodom, nije valjda da peru automobile

Jubilarni pedeseti put vozači iz Zagreba i sjeverne Hrvatske okupit će se nadolazeće prve lipanjske nedjelje na brežuljku iznad Krapine u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu na Vozočašću, blagoslovu vozača, putnika i automobila te molitvi za sigurnost u prometu.

Vozočašće izgleda tako da se vozači uspnu automobilima na breg kod crkve gdje je organizirano niz veselih izletničkih događanja, misno slavlje i blagoslov automobila i vozača.

- Kada su krajem 60-ih godina organizirali prvo ‘hodočašće na četiri kotača’, urednici Glasa Koncila željeli su pridonijeti obnovi i oživljavanju prekrasnoga sakralnoga i umjetničkoga bisera na Trškom Vrhu. Kao suorganizator je od samih početaka uključena i krapinska župa Sv. Nikole - kaže Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila.

Problemi s cestom

Prve godine blagoslovu je nazočilo 120 automobila, a da je broj automobila znao iznenaditi i same organizatore, govori zgoda iz 1973. godine kada se 3. lipnja skupilo više od 300 automobila. Kako je svećenicima ponestalo blagoslovljene vode, ministrant je pohitao donijeti još vode, a sestra sakristanka u čudu ga je upitala: “Kamo toliko blagoslovljene vode? Pa valjda ne peru automobile njome!”.

Dio pobožne atrakcije redovno su automobili različitih marka i tipova. Svim se vozačima obično podijele naljepnice za vozila s oznakom “SOS” koje na cesti označavaju molbu da u slučaju teške nesreće pozovu svećenika.

Uspinjanje strmim putom do ledine kraj svetišta nije uvijek bilo jednostavno, prijašnji “slabiji” automobili nisu bili toliko snažni, a ni primjerena cesta nije olakšavala uspinjanje do cilja. Jedna od zapisanih zgoda prije 45 godina je događaj kada su mjesni ljudi želeći dobro hodočasnicima nasuli rahlu zemlju po strmoj cesti, no kotači su zapinjali umjesto da prionu uz čvrsto tlo.

Kada je u sedamdesetima vrijedilo pravilo vožnje poznato kao “par-nepar”, jedne se nedjelje, koja je ostala “slobodna” za sve automobile, okupilo čak 500 vjernika, pa nisu svi ni stigli do vrha brijega.

Među onima koji ne propuštaju vozočašće je i Dragutin Sitar iz Podgore u Krapini. Svog je “fiću” nabavio još 1964. godine.

- Prvih godina vozočašća nije bilo jednostavno doći na Trški Vrh jer je cesta bila samo posuta kamenom, a kišne bi oborine napravile jarak. Kada bi se kotači počeli okretati na mjestu, svi bi se uključili da automobil iziđe ‘na goru’ - rekao je Sitar te dodao da nikada nije imao prometnu nezgodu.

Jubilarno slavlje

Glas Koncila u nedjelju u 11 sati organizira jubilarno vozočašće. Sudjelovat će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji će blagosloviti automobile vjernika iz Zagreba i sjeverne Hrvatske. Rekordnih godina znalo se okupiti i do tisuću metalnih ljubimaca registarskih oznaka iz cijele Hrvatske.

Trški Vrh postao je jedinstvenim mjestom molitve za sigurnost u prometu i na cestama, a među predvoditelje vozočašća upisali su se mnogi svećenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:33