SVI UZ DJEČAKA

DIRLJIVA PRIČA O UČITELJICI I RAZREDU S NAJVEĆIM SRCEM U HRVATSKOJ Mateo boluje od neizlječive bolesti, no prijatelji su mu pokazali da nije sam

 NovaTV

Kada prije osam mjeseci osmogodišnji Mateo zbog bolesti više nije mogao hodati, njegova je učiteljica u školi uvela novo pravilo – od toga se dana cijeli njegov razred iz školskih klupa preselio na školski pod. Tamo uče, čitaju pa čak i jedu, a sve kako bi svojem prijatelju pokazali da nije nimalo drugačiji od njih. 'Provjereno' na Novoj TV donosi inspirativnu priču o učiteljici koja pomiče granice i razredu s najvećim srcem u zemlji.

Mateo Sverić, veseli dječak iz Nove Gradiške kaže da kada odraste želi postati nogometaš. No, iako je rođen kao zdrava beba, s dvije i pol godine dijagnosticirana mu je Dišenova mišićna distrofija, bolest koja pogađa dječake i javlja se kod jednog od 3.000 muške novorođenčadi. Da nešto nije u redu, njegova je majka primijetila kada ga je promatrala kako se penje uz stepenice, a kada mu je postavljena dijagnoza, roditelji su se još nadali da se vježbanjem stanje može poboljšati. 'Mi smo mislili da je to nešto poput atrofije, da se može vježbanjem… Liječnici su mi rekli ne, vježbe mogu samo malo pripomoći, ali nema pomoći. Lijek za tu bolest još ne postoji', priča mama Ivana Sverić.

Mišići mu s vremenom slabe, a tetive se skraćuju pa, čak i uz redovitu fizikalnu terapiju, Mateo danas hoda četveronoške. No, kada je prije dvije godine došao u njezin razred, učiteljica Daniela Ivanović to nije doživjela kao teret, već kao izazov. Tada je, kako se Mateo ne bi osjećao drugačijim, odlučila promijeniti način na koji cijeli razred uči u učionici.

NovaTV

'Na podu radimo nastavne sadržaje iz hrvatskog, iz prirode i jedemo pod velikim odmorom, krećemo se puzajući, ispod klupa, preko klupa, preko stolica… Znači, svi smo se spustili na pod kako bi i on mogao sudjelovati u nastavi, što nije zapravo teško. Svako dijete ima neke osobine koje mu otežavaju usvajanje nastavnih sadržaja i zapravo ne postoji dijete koje neće imati neke teškoće', priča za 'Provjereno' Daniela.

NovaTV

Na to su naučili i cijelu školu koja im je nesebično izašla u susret. Kako su većinu vremena na podu, tete čistačice pod u njihovu razredu peru češće nego u drugima. A kada ne mogu one, tu je učiteljica kojoj je to sve, samo ne ispod časti. 'Očistiti pod? To radim non-stop kod kuće pa nije. Ja sam inače kućanica i imam djecu, životinje', kaže učiteljica.

Za Mateovu mamu Ivanu najveća je sreća to što Mateo iz škole dolazi i u nju odlazi sa smiješkom.

Cijelu priču donosi emisija Provjereno na Novoj TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:07