DOKTOR ZA MIR

DOKTOR IVO BELAN (80) Redovito trčim punih 45 godina, prije nego što je to postalo trend

 Bruno Konjević / CROPIX
Vratio se iz rodnog Tivta gdje je trčao utrku od 18 kilometara kojom želi spojiti Hrvatsku i Crnu Goru

Ivo Belan ima 80 godina i prije nekoliko dana bez poteškoća istrčao je još jednu svoju tradicionalnu trku od Kotora do Tivta, koju naziva “Trkom mira”. Riječ je o 18 kilometara dugoj trasi koju Belan trči već deset godina. Iako je velik dio života proveo u Zagrebu, Tivat kao rodni grad ima posebno mjesto u njegovu srcu i zbog toga je Belan odlučio trčati kako bi poslao poruku mira među državama.

- Prve trke bile su baš sa same granice Hrvatske i Crne Gore, a udaljenost do Tivta bila je 31 kilometar. Tada je sa mnom trčao i sin, no on je s vremenom prestao. Posljednje dvije godine skratio sam udaljenost, tako da trčim od Kotora do Tivta, što je 18 kilometara - priča Belan te dodaje kako se ime utrke nametnulo samo po sebi.

Zagreb, 281116.
Hrvatski osamdesetogodisnji maratonac dr. Ivo Belan.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
CROPIX

Njegove napore da na ovaj simboličan način zbliži dvije države prepoznao je politički vrh Crne Gore. Tako su ga dosad primili predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i bivši predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, a pismo mu je poslao i Milo Đukanović. Svi oni su mu čestitali na tome što svake godine trči i naglasili da podržavaju njegove napore.

- Čovjek je sretan kad vidi da je njegova poruka došla do ljudi. Trku sam posvetio ocu, koji je također rođen u Tivtu i jako je volio Boku kotorsku, kao i svim Bokeljima. Posvećujem je, osim toga, i svim ljudima dobre volje, kao i onima koji nisu zaraženi virusom mržnje. Sretan sam što svake godine mogu potrčati i još jednom dati mali doprinos boljim odnosima između svojih dviju domovina - objašnjava Belan.

Ovaj liječnik opće prakse trčanjem se počeo baviti prije 45 godina, kada je ono postalo trend u svijetu. Odlučio je i on pokušati, a s vremenom je postao svjestan svih dobrobiti koje trčanje ima na njegovo zdravlje. Nakon nekoliko godina počeo je trčati maratone diljem svijeta - iza sebe ima utrke u New Yorku, Hong Kongu, Las Vegasu, Londonu, Parizu, Moskvi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 08:57