VRIJEDNA IMOVINA

DUBROVAČKA PLEMENITAŠKA OBITELJ ZAUSTAVLJENA NA A1 S KOMBIJEM PUNIM VRIJEDNIH UMJETNINA 'Nismo švercali blago u Rim, zaboravili smo papire!'

 Slobodna Dalmacija

Pod sumnjom da su krijumčari, u petak su na autocesti A1 blizu Vrgorca na carinskoj kontroli zaustavljeni nasljednici stare dubrovačke plemenitaške obitelji Bona, koji su u kombiju talijanskih registarskih oznaka u Rim prevozili 33 vrijedne umjetnine, piše Slobodna Dalmacija.

Budući da putnici nisu pokazali sve potrebne dokumente za 'provoz tereta', privremeno su im oduzete putovnice i zbirka antiknog namještaja, kipova, umjetničkih slika, staklarije, keramike i stare pegle iz razdoblja od sedamnaestog do devetnaestog stoljeća.

Iako neslužbeni izvori kolekciju procjenjuju na 200 tisuća kuna, upućeni kažu da bi i pojedinačna vrijednost nekih eksponata mogla dostići taj iznos.

Umjetnine su odmah nakon pronalaska pregledali djelatnici Konzervatorskog odjela u Imotskom i utvrdili da je prijevoz legalan, a 'teret' zapravo ostavština stare vlastelinske obitelji koju su proslijedili nadležnim kolegama iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Vrijedna je imovina, doznajemo, pripadala Nicolette de Bona (na slici gore), koja je preminula u Italiji u svibnju 2012. godine. Njezini su nasljednici, inače Rimljani, nakon završetka ostavinske rasprave u Dubrovniku na put prema Vječnom gradu krenuli sa sudskim rješenjem, no 'katalog' umjetnina nisu ponijeli, niti su zbirku posebno dokumentirali.

Početkom tjedna uspjeli su riješiti te formalnosti, pa su im vraćene putovnice, a oni su izrazili spremnost da vrijedne umjetnine koje svjedoče o barem tristo posljednjih godina prošlosti Grada ponude muzejima na otkup.

Povijest roda Bona, jednog od najstarijih plemenitaša u Europi, koji je u hrvatskoj varijanti poznat i kao Bunić, može se pratiti još od jedanaestog stoljeća. Povijesna vrela spominju ga po darovnici dubrovačkim benediktincima 1023. godine za otok Lokrum. Bone su bili u srodstvu s gotovo svim plemićkim obiteljima Dubrovačke Republike, pa je tako primjerice majka poznatog dubrovačkog pjesnika i književnika Ivana Gundulića potjecala od Bunićevih.

Ova se vlastelinska obitelj kroz povijest Dubrovačke Republike bavila trgovinom i književnošću, bili su brodovlasnici i zemljoposjednici, ali i aktivno su sudjelovali u javnom životu Dubrovnika, posebice na diplomatskom planu, kao poklisari Republike od Ugarske i Porte do Vatikana.

U Dubrovniku postoje danas dvije palače Bunića, od kojih je posebno atraktivna ona u Ulici Marojice Kaboge unutar zidina, s plemićkim grbom ptice i ljestvi na pročelju. I na teritoriju bivše Dubrovačke Republike mnogo je tragova Bona. Na poluotoku Pelješcu u Dubi Trpanjskoj i u Ledinićima postoje stambeni i gospodarski objekti koji su nekoć pripadali obitelji. U Stonu na nekoliko mjesta uklesani su grbovi obitelji, a obiteljski ljetnikovci nalazili su se u Mokošici, Zatonu i na Šipanu.

'Ogranku' obitelji u čijem su vlasništvu privremeno 'uzapćene' umjetnine, uz ostaviteljicu oporuke Nicolette pripada još i pokojničin brat Michel de Bona nastanjen u Parizu, poliglot i kozmopolit koji redovito posjećuje Dubrovnik.

Za posljednjeg posjeta ispričao je kako su mu roditelji živjeli diljem svijeta, od Libije, Alžira, Tunisa, do Chicaga i Denvera. Nakon odlaska u mirovinu poslovni čovjek René de Bona, otac Nicolette i Michela, 1980. godine sa suprugom dolazi u grad svojih predaka Dubrovnik, gdje je na atraktivnom predjelu Uvale Lapad odsjeo u kući koja je nedavno stavljena na tržište. Navodno je pronašla i kupca, no agenti za nekretnine još taje ime novog vlasnika plemenitaške vile u zelenilu.

Iz dubrovačkog Konzervatorskog odjela nisu nam se očitovali o prošlotjednoj 'carinskoj zabuni', a odgovor o ostavinskoj raspravi nije stigao ni od glasnogovornika dubrovačkog Općinskog suda, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:43