NI KRIV NI DUŽAN

FOTO: MANIJAK POKUCAO NA KRIVA VRATA I NEDUŽNOM OCU UNIŠTIO ŽIVOT Pravi šok je uslijedio kada je saznao za kaznu napadača: 'Ne mogu zatvoriti oči'

 Reuters
 

Nevini otac 4-godišnjeg djeteta koji je u stravičnom napadu kiselinom izgubio 90 posto obrisa lica pozvao je vlast da promijeni zakon nakon što je njegovom napadaču kazna smanjena tako da nakon samo osam godina provedenih u zatvoru može biti pušten na slobodu.

Andreas Christopheros (32) napadnut je u svom domu nakon što je napadač pokucao na vrata krive kuće. Napadaču je kazna smanjena s doživotne na 16 godina, s mogućnošću da već nakon odležanih osam bude na slobodi.

- Tri suca zaključila su kako nije opasan za društvo, što je vjerojatno najviše zbunjujući dio ove presude - kazao je Christopheros i dodao kako je to bio planirani napad.

- Vjerujem da Britanija ima potpuno krivu strategiju. Mislim da svatko tko drugog napadne kiselinom, bez obzira je li žrtva ozlijeđena teško ili ne, mora dobiti doživotnu kaznu - kazao je.

Acid attack victim Andreas Christopheros, poses for a photograph in his home in Truro, south-west England, Britain July 31, 2017.  REUTERS/Peter Nicholls
REUTERS

U prosincu 2014. Christopheros je otvorio vrata mislivši da mu dostavljač nosi Božićne poklone. No umjesto toga, stranac je bacio u njegovo lice sumpornu kiselinu i rekao: 'Ovo je za tebe, stari'.

Napadač je htio napasti osobu koja je prethodno seksualno zlostavljala člana njegove obitelji, no pozvonio je na kriva vrata i iskalio se na nevinom čovjeku.

- Moja majica raspala se od vrata naniže, jednostavno se pretvorila u 'ništa'. Bol je bila neopisiva - prisjeća se Christopheros koji je požurio u bolnicu gdje su liječnici njegovoj ženi i majci kazali da možda neće preživjeti noć.

Acid attack victim Andreas Christopheros smiles on his wedding day next to his wife in a photograph he provided which was taken  before he was badly injured on the doorstep of his home with a corrosive liquid, in Truro, Britain. Andreas Christopheros handout via REUTERS   ATTENTION EDITORS  - NO RESALES. NO ARCHIVES. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
REUTERS

Srećom, preživio je, no 90 posto njegovog lica moralo je biti rekonstruirano operacijama, koristeći kožu s drugih dijelova njegovog tijela.

Dosad je bio na više od 10 operacija i trebat će još. U napadu Christopheros je izgubio kapke zbog čega mu je spavanje postalo noćna mora.

- To je najgora stvar od svega što mi se dogodilo. Ne možeš se sakriti od svjetla i samo zatvoriti oči - kazao je.

Acid attack victim Andreas Christopheros, poses for a photograph at the front door of his home, where he was attacked, in Truro, south-west England, Britain July 31, 2017.  REUTERS/Peter Nicholls
REUTERS

Sumporna kiselina lako se može kupiti putem interneta, a litra se prodaje za manje od 100 kuna.

- Litra je dovoljna da uništi desetak života, a svatko je može kupiti - ističe Christopheros.

Ove godine u Londonu registrirano je zasad 282 napada kiselinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:47