NEHUMANI UVJETI

GNJUSAN BIZNIS NA KOJEM SE U HRVATSKOJ OKREĆE OGROMAN NOVAC 'Konstantne boli bez obzira na analgetike, a znate 'da se ne može analgetik dugo davati..'

 Screenshot/RTL

Kristina Korpar iz Koprivnice kupila je svog rotvajlera prije deset godina preko oglasnika. Nije tražila papire jer je mislila da joj ne trebaju jer ga ionako nije namjeravala voditi na izložbe.

'Prvo nam je u autu povraćao cijelim putem, ali to je bila najmanja briga, on je bio pun parazita i imao je rahitis', priča Korpar. Tako je počelo. Nastavilo se još i gore. Jacku je otkrivena teška displazija kukova i laktova.

'Znači njegove hrskavice u jednom dijelu praktički uopće nisu bile razvijene, tako da, kad je on hodao njemu se doslovno tarila kost na kost. Konstantne boli bez obzira na analgetike, a znate dobro da se ne može analgetik konsatntno davati mi smo mu davali dok ga je baš jako boljelo, dok smo vidjeli da pas nema volje niti da ode popiti vodu niti jesi, a volio je hranu', objašnjava Korpar koja je psa kupila za oko tisuću kuna, dok bi kod registriranog uzgajivača bio oko sedam puta više.

Ali uskoro se jeftinije riješene pokazalo znatno skupljim.

'Bili smo kod veterinara obavezno svaki tjedan, lijekove smo kupovali svaki mjesec sigurno preko tisuću kuna smo mjesečno davali za lijekove. Operacije isto nisu bile baš jeftine', tvrdi Korpar. Dali su sve što su imali, no Jacku nije bilo spasa. Peti rođendan nije proslavio. Morali su ga uspavati i skratiti mu muke.

Ovo je samo jedan primjer prevare od strane 'uzgajivača'.

Naime, oglasnici u Hrvatskoj puni su ponuda kojima neregistrirani uzgajivači, tzv. štanceri, hvataju lakovjerne kupce. Njihovi psi nemaju rodovnike te se uzgajaju u nehumanim uvjetima.

Potresnu snimku, kakvih je pun internet, ekipa RTL-ove Potrage dobila je od volontera, a snimljena je u okolici Križevaca. Premali kavezi, podrumi, garaže - ništa dostojno živog bića. Minimum hrane, mladi bez prestanka dolaze na svijet. Tako izgledaju rasadnici štenaca. Tako pse tretiraju takozvani štanceri kojima je profit na prvom mjestu i koji uopće ne mare za dobrobit životinja.

Stoga su reporteri odlučili provjeriti skrivenom kamerom koliko su uistinu grozni uvjeti u kojima takozvani štanceri drže pse.

Javili su se na jedan oglas u kojem stoji da u okolici Zagreba prodaju štence haskija za svega 500 kuna. Odglumili su kupce i skrivenom kamerom snimili uvjete u kojima se nalaze štenci koji se prodaju ‘na crno’. Štenci su bili stari tek pet tjedana, ležali u fekalijama puni buha, a vlasnici su ih hranili uglavnom palentom.

'Oni vam sve jedu, mi njima sve dajemo hranu ako dajemo suhu, dajemo za mace, a jedu i ovo iz kuće, rižu ili palentu', objasnila je gospođa.

Mama psećih mališana ima tek četiri godine i kotila se svako tjeranje do sad. Minimalno četiri puta. Jer tome uglavnom i služi. Vlasnici se njezina zimska legla nisu čak niti potrudili smjestiti na toplo.

Nekvalitetna hrana, nebriga, često čak i križanje mame i sina, brata i sestre - garancija su za brojne teže bolesti i poremećaje.

'Takvi vlasnici u pravilu u prvih mjesec dana, dva mjeseca potroše još dva do tri puta veći iznos nego što su platili psa', objašnjava veterinar Branimir Rebselj.

Legalni psi ne dolaze bez rodovnice. Ona ne služi tome da biste psa mogli voditi na izložbu već je dokaz čistokrvnosti. Oni koji vam tvrde drukčije, pokušavaju vas prevariti.

Većina štancera koristi sivu zonu zakona, a provjeru ne vrši nitko - napominje ekipa Potrage i navodi kako su i sami veterinarskoj inspekciji nakon ove priče prijavili dva slučaja zlostavljanja životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:24