HRVATSKA STVARNOST

ISPOVIJEST MALOLJETNIKA OVISNOG O KLAĐENJU 'Počeo sam u osnovnoj školi. Novac za gablec trošio sam u kladionici, živio paralelan život i prošao horor'

Istraživanje je pokazalo da se 83 posto srednjoškolaca barem jednom u životu kladilo, a ni slučajevi maloljetničkih ovisnika nisu nepoznanica. Da je klađenje maloljetnika moguće, unatoč zakonskoj zabrani, potvrdilo je istraživanje koje je 'Provjereno' provelo. Novinar Mato Barišić je, zajedno s maloljetnim glumcem, obišao 20 kladionica u pokušaju uplate listića.

- Da uspio sam. Imam uplatu - pohvalio se maloljetni glumac 'Provjerenog' nakon uspješne uplate u jednoj kladionici. Nakon pitanja djelatnici kako je dozvolila uplatu, priznala je pogrešku u strahu za vlastiti posao. Gubitak posla nije bio cilj istraživanja, već osvjestiti da je sprječavanje klađenja mladih, kao i kod cigareta ili alkohola, u funkciji sprječavanja novih ovisnika poput 'Ivana', anonimnog sugovornika, maloljetnika, koji je progovorio o paklu kroz koji je prošao.

- Strašno! Emocije koje su ništa drugo nego jedan horor film koji sami proživljavate. Plač, suze, nevjerica, šok, pitanja... di si ti nestao, što se s tobom dogodilo i slični komentari - otvorio se maloljetni ovisnik o klađenju.

Počeo je u osnovnoj školi, a do srednje postao ovisnik. Sav novac išao je na klađenje.

- Živite taj paralelni život. Može se to skrivati određeno vrijeme, ali u laži su kratke noge tako se na kraju odvije i padnu maske - objasnio je maloljetni 'Ivan' čiji se otac obratio 'Provjerenom' s objašnjenjem da se gotovo uvijek radilo o malim svotama, 10 kuna za gablec u školi i slično.

- Svaki ovisnik će sav novac koji ima u tom trenutku investirat u kladionicu. Nije bitno radi li se o 10, 20 ili 100 kuna. Zanemarit ćete i te najesencijalnije potrebe; jelo, hranu, piće, sve će novce dati u kladionicu - tvrdi 'Ivan', nažalost, iz vlastitog iskustva.

Zabrinjava podatak da svaki treći ovisnik o kockanju jest osoba mlađa od 25 godina. Dr. Torre, psihijatar iz KBC Milosrdnice, objasnio je dio problema klađenja.

- Sportsko klađenje koristi interes mladih ljudi za sport, a ima u sebi ugrađenu iluziju da to nije igra na sreću nego igra vještine odnosno znanja.

Unatoč činjenicama da se mladi klade, podatak sa sudova u našoj zemlji je iznenađujuć.

Nema niti jednog postupka protiv kladionica, tek je porezna uprava u svom nadzoru prošle godine naišla na jedan slučaj klađenja maloljetnika. U eksperimentu 'Provjerenog', od 20 kladionica samo je jedna dozvolila maloljetniku uplatu.

- Sve više djece jest ovisno. Nešto više u populaciji dječaka nego kod djevojčica. Ono što posebno zabrinjava je što ponekad i roditelji takve aktivnosti potiču, odnosno ne smatraju ih problematičnim - potvrdila je pravobraniteljica za djecu Milas Klarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:57