DRAŽEN KOMAR

ISPOVIJEST NAJMLAĐEG FOTOGRAFA U POVIJESTI PLAYBOYA 'Jednu sam zečicu fotkao i na balkonu s kojeg je Tuđman objavio hrvatsku neovisnost'

 Neja Markičević / CROPIX

U dva sata u noći Dražen Komar priprema se za snimanje. Provjerava fotoaparat i gleda prostor u kojem će postaviti modele. Htio je tamniju atmosferu, kako bi se naglasio kontrast ženskog tijela i mraka. Odabrao je vinski podrum. Bila je zima, tako da je cijeli podrum obuzela dodatna hladnoća. Postavio je liječnicu iz Zagreba, koja je bila njegov prvi model, na hladnu kamenu ploču. Ona je skinula svoj ogrtač i ostala samo u erotskom grudnjaku i gaćicama. Cijela se naježila kada je rukama dodirnula hladnu ploču. Legla je na stare cigle, okružena buteljama vina, dok su pokraj nje prolazili mali bijeli pauci. Dražen je maknuo poklopac s aparata i krenuo. Petnaest sati poslije snimanje je bilo gotovo.

Ovako je prije dvije godine izgledalo Draženovo prvo snimanje za magazin Playboy, kada je imao tek 16 godina. Poslije toga je nanizao snimanja za Men’s Health, Jet Set Magazin, Jutarnji i ostale velike dnevne listove. Prošle godine, na svoj 18. rođendan, službeno je potpisao ugovor s Playboyem te postao jedan od njegovih najmlađih fotografa u povijesti.

Neutješno dijete

Iako će ove godine tek napuniti 19 godina, ovaj mladi Zagrepčanin već ima zavidnu fotografsku karijeru, a kaže da je njegova ljubav prema fotografiji počela i prije njegova rođenja.

- Moj pradjed je bio fotograf, tako da sam već prije rođenja imao tu kvalitetu u sebi. Našao sam u nekoj arhivi njegove stare analogne fotografije i vjerujem da nam je to odonda u krvi. Tako da se nastavilo sa mnom - govori kroz smijeh Dražen. Dodaje da su i njegovi roditelji uskoro shvatili da će se kod njega razviti jedna posebna veza s fotoaparatom.

- Kada sam imao tek godinu dana, nisam nikako mogao prestati plakati. Moji roditelji nisu znali što bi mi dali. Ni hrana ni igračke nisu me mogli umiriti. Onda su primijetili da stalno gledam neki stari fotoaparat. Dali su mi ga u ruke i plakanje je samo od sebe stalo - rekao je Dražen.

Nakon toga nije se odvajao od njega, ali je i dalje nedostajala ona neka iskra koja bi potaknula njegov životni poziv. I ljubav prema ženskom tijelu. Ona se pojavila u desetoj godini života, kada je u osnovnoj školi sudjelovao na radionici izrade dokumentarnog filma. Tamo je primijetio jednu djevojku koja mu se dulje vrijeme sviđala. Ušli su u razgovor i zajedno krenuli doma. Na autobusnoj postaji Dražen je izvadio iz torbe svoj fotoaparat. Zamolio ju je da ju fotografira i, kako on kaže, sve ostalo je povijest.

- Kada sam došao doma, pokušao sam opisati te fotografije i shvatio sam da ne mogu. Pokušao sam pronaći riječi da se izrazim, pa sam stalno ispisivao listove i listove papira. Na kraju sam shvatio da je to nemoguće i da fotografija ima svoj posebni jezik koji se ne može izraziti riječima - zaključuje.

Izazovno

Nakon nje nastavio je fotografirati svoje prijateljice, a ubrzo su i one same počele tražiti njega da ih fotografira. Ubrzo je došao i pubertet, ali i srednja škola. Kod odabira daljnjeg obrazovanja Dražen nije imao nikakve dvojbe te je upisao Obrtničku školu za osobne usluge, smjer fotografija.

Pokušao je on fotografirati i nešto drugo. Pejzaže, cvijeće, životinje, ali ništa mu nije odgovoralo. Sve mu je bilo isto, svaki kadar jednak, i tražio je nešto što će mu predstavljati izazov. I pronašao ga je u ženskom tijelu.

- Fotografiranje modela puno je zahtjevnije i svaka žena donosi neku specifičnost na setu. Kao fotograf, moj zadatak je pronaći tu specifičnost, tu emociju, i predstaviti ju gledatelju - kaže Dražen.

U svojoj 16. godini opredijelio se isključivo za fotografiranje žena, a kako bi što više mogao brusiti svoj zanat, stalno su mu trebali novi modeli. Nepresušni izvor modela pronašao je u svojem projektu “Kraljica Instagrama”, u kojem svaki mjesec jedna obična djevojka ima priliku stati iza kamere. Posljednja “kraljica” je Dorotea Baličević, a njezine će fotografije biti objavljene i u samom Playboyu. Dorotea je ujedno došla podržati Dražena na fotografiranju za Jutarnji list, a na fotografijama je i njegova najbolja prijateljica, pjevačica Natasha Moskwa. Obje su na setu bile izazovno odjevene, Dorotea u erotskim halterima, a Natasha u minijaturnoj haljini. Dok bi većini muškaraca pogled konstantno bježao prema izloženim dijelovima tijela, Dražen se takvih scena nagledao u svojem mladom životu. I još će ih se nagledati. Nedavno je imao priliku surađivati s nizozemskom zečicom Kiki van Hees, a fotografirao ju je čak i na balkonu s kojega je Franjo Tuđman objavio nezavisnost Hrvatske. Ona mu nije prva strankinja s kojom je radio. Bilo je tu i Crnogorki, Ukrajinki, pa i ostalih djevojki iz regije. Kako kaže, jedan od glavnih ciljeva mu je dovesti poznate modele u Hrvatsku.

- Imao sam priliku otići raditi van, zvali su me u San Diego i L.A., ali sam htio pokazati da se može uspjeti u Hrvatskoj. To i sam pokušavam sada raditi, dovođenjem raznih poznatih modela u našu zemlju - kaže Dražen. Ipak, ne želi si postavljati nikakve ciljeve, ograničiti se na jednu stvar, nego si želi ostaviti otvoren put prema nepoznatome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:09