INSPIRATIVNA PRIČA

'Javio mi se 54 godine nakon što smo se upoznali i odmah smo se zaljubili. Rekla sam mu: smiješ me ostaviti samo ako se razbolim. I razbolila sam se'

Delia Ephron
 Profimedia, Barcroft Media

Američka spisateljica i scenaristica Delia Ephron i njezina sestra Nora poznate su autorice mnogih romantičnih komedija, poput one ‘Imaš poruku’ (‘You’ve Got Mail’). U kolumni za New York Times Delia piše kako joj se u dobi od 72 godine i samoj dogodila romantična komedija kakvoj se ni u snu nije mogla nadati.

U kolovozu prošle godine našla se u problemima kad je napokon odlučila ugasiti telefonski broj koji je koristio njezin pokojni muž pa je o tome napisala esej za NY Times. Dva mjeseca kasnije stigao joj je email od muškarca koji je taj esej pročitao. Predstavio se kao dečko s kojim ju je sestra Nora spojila kad su imali 18 godina. Bili su na tri spoja to ljeto, napisao joj je.

Međutim, Delia se nije sjećala tog susreta, no svejedno je zahvalila muškarcu na pohvalama za tekst. On ju je pokušao podsjetiti: ‘Išli smo na nogometnu utakmicu Columbije, padao je snijeg.’

Premda nije imala pojma tko je zapravo taj Peter, danas psihijatar, nastavila je pristojno odgovarati, a onda se ispostavilo da imaju mnogo zajedničkih tema.

I Peter je prolazio kroz probleme s telekom operatorom nakon ženine smrti. Voljeli su putovati i zadnje mjesto koje su zajedno posjetili bila je Sirakuza na Siciliji, što je slučajno bio naziv Delijinog novog romana.

‘Zaklela bih se da nisam imala nikakav interes upoznati bilo kojeg muškarca, a još manje skinuti se pred nekim. Bila sam zadovoljna. Imala sam sjajne prijatelje. Imala sam divan brak. Međutim, kad mi je Peter pružio ruku, primila sam se’, piše Delia. Zbog učestalih dopisivanja odlučila je provjeriti tko je taj Peter pa je preko Googlea potražila sve o njemu - napisao je dvije knjige o seksualnom iskorištavanju žena, bio je aktivan u ukazivanju problema nasilja nad ženama, a nedavno je propješačio Stjenjak.

Delia je odlučila da ni o čemu neće lagati niti uljepšavati stvarnost - bila je otvorena o svom životu, gubitku, zdravstvenim komplikacijama itd. Život joj se doista pretvorio u film ‘Imaš poruku’. Nakon dva tjedna počeli su razgovarati i telefonski: ‘Vozio se u Nevadu i razgovarali smo sva četiri sata vožnje tamo i natrag. Nisam mogla razmišljati, ni pisati, ni jesti. Shvatila sam da se zaljubljujem. Imam 72 godine, kako je to moguće? A onda je predložio da se nađemo…’

Peter joj je došao u posjet u New York: ‘Na dan kad smo se trebali naći provela sam apsolutno previše vremena razmišljajući o tome što obući. Za večerom nisam mogla pričati. Mislim da sam ga čak pitala koja mu je najdraža boja. Njegova prisutnost mi je posve pomutila mozak, a tu je bilo i sjećanje na muža. On bi htio da budem sretna, ali ipak…’

Tu večer ju je na rastanku poljubio, a sutradan su se našli u parku. Satima su sjedili na klupi i pričali. Delia je zaključila: ‘Nitko ne bi dvaput trebao proći ono što smo mi prošli. Ako se razbolim, imaš dozvolu da me ostaviš.’ Na to je Peter odgovorio: ‘Nikad to ne bih mogao učiniti’.

Uskoro će se pokazati da se život doista odlučio poigrati njihovom vezom i živcima.

U želji da bude posve otvorena, Delia je Peteru priznala da svakih šest mjeseci odlazi na specijalistički pregled jer su joj prije sedam godina otkrili promjene u koštanoj srži. U roku od nekoliko tjedana putovali su zajedno, pa i u Grand Canyon, a onda je došlo vrijeme za još jedan pregled.

Krvni test u ožujku pokazao je da se Deliji razvila leukemija. Liječnik je rekao da se radi o agresivnom obliku te da odmah treba početi s kemoterapijom. Sugerirao joj je bolničko liječenje eksperimentalnim, novim lijekom CPX-351 koji još Agencija za hranu i lijekove (FDA) nije odobrila. Delijina druga sestra je 2012. godine umrla od leukemije, no nisu bolovale od istog tipa raka.

Delia je lagala ljudima oko sebe i skrivala bolest. Peter je doletio u New York dan nakon što je saznala dijagnozu. Sjedili su za doručkom kad je ustao i pitao je: ‘Trebali bismo se oženiti. Hoćeš se udati za mene?’ ‘Da’, odgovorila je.

‘Ovo nije bila praktična odluka. Oboje smo shvatili da upravo zbog bolesti shvaćamo koliko nam je stalo jedno do drugog. U ponedjeljak smo izvadili dozvolu i kupili prsten. U utorak sam se prijavila u bolnicu, a ondje nas je vjenčao bolnički kapelan u sobi na 14. katu bolnice. Primila sam jedan lijek, morala sam još dva. Peter je uzeo slobodno i spavao sa mnom u sobi u bolnici. U svakom, baš svakom trenutku bio je pozitivan. Boravak u bolnici poremeti čovjeku psihu, javlja se strah koji se bori s nadom. Svaku noć prije nego što bih zaspala, ugledala bih Petera na drugoj strani sobe kako čita i čeka da ja zaspem’, piše Delia.

Nakon 25 dana pustili su je iz bolnice, a nalazi biopsije bili su odlični - rak se povukao.

‘Nadam se da će Savezna uprava za lijekove (FDA) odobiti ovaj lijek. Trebao bi biti dostupan svima kojima može pomoći. Osjećam obavezu to naglasiti.

Gledam Petera i pitam se kako nam se ovo čudo moglo dogoditi. Zahvaljujući mojoj sestri, naravno. Prije 54 godine je predvidjela da smo stvoreni jedno za drugo. Hvala bogu što on čita New York Times. Hvala bogu da je tako velikodušan. Jesam li spomenula da CPX-351 ne uzrokuje gubitak kose? Mogla bih reći da to nije bitno kad je u pitanju život ili smrt, no to je velika stvar. I važna. Sve je važno, pogotovo ljubav’, zaključuje Delia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:23