NEVJEROJATNO

'Kad sam bio beba, moj zli otac mi je ubrizgao injekciju punu krvi zaražene HIV-om. Htio me ubiti da ne mora plaćati alimentaciju'

 Facebook

Kada je Bryan Stewart svome sinu ubrizgao injekciju punu krvi zaražene HIV-om ni u snu se nije nadao da će 24 godine poslije morati gledati u oči svome potomku. Da stvar bude puno gora za Stewarta, može ga gledati samo u - zatvoru!

Brryan Jackson nikada nije upoznao svog oca, ali je ustrajan u tome da ga kazni za sve što mu je priuštio u životu. Družili su se rekordno kratko, ali i za to vrijeme otac mu je uspio uništio život, piše BBC.

Jackson se suočio s ocem u zatvoru u američkoj državi Missouri i to tijekom saslušanja o puštanju na uvjetnu slobodu. Razmišlja li Brryan da se smiluje ocu i da komisiji kaže par lijepih riječi? Ni slučajno, želi da trune iza rešetaka što duže!

Sama činjenica da će se pojaviti pred komisijom i susresti s ocem je grandiozna pobjeda Brryana Jacksona. Naime, 1992. godine, kada mu je dijagnosticiran AIDS, nitko nije računao da bi mogao tako dugo ostati živ.

Na suđenje Brryan je došao u društvu majke. Zli otac je sjedio samo pet sjedalica udaljen od njega.

- Samo sam gledao ravno. Strašno sam pazio da nam se pogledi ne susretnu...

Kaže da oca na ulici ne bi prepoznao.

- Znam ga samo po fotografijama s policije.

Kada je pozvan u sobu, Jackson se potpuno zbunio, više nije znao što napraviti.

- U tom trenutku zapitao sam se - radim li ispravnu stvar? Srećom, tu je bila moja majka koja mi je dala hrabrosti.

Jackson je duboko udahnuo i započeo svoju priču. Sve je počelo kada su se njegova majka i otac upoznali na jednom vojnom trening-kampu u Missouriju, gdje su se oboje obučavali za liječnike. Zaljubili su se i pet mjeseci kasnije njegova majka je ostala trudna.

- Kada sam se rodio, moj otac je bio sretan i uzbuđen. Međutim, sve se promijenilo kada se vratio iz vojne operacije 'Pustinjska oluja'. Totalno je promijenio odnos prema meni - priča Jackson.

Stewart je potpuno pomahnitao nakon što se vratio s Bliskog istoka. Nije priznavao dijete, tražio je DNK test, a usput je počeo zlostavljati Brryanovu majku. Kada ga je ona napokon ostavila, par se brutalno zakačio oko plaćanja alimentacije. Točnije, Stewart nije htio ništa plaćati.

- Često je govorio da neću dočekati svoj peti rođendan.

Na veliku nesreću Brryana, njegov otac je nekim čudom dobio posao u jednom laboratoriju u kojem se testirala krv. Poslije je istraga utvrdila da je luđak krao epruvete sa zaraženom krvlju.

- Ako ikome ovo ubrizgam, taj nikad neće saznati što mu se desilo - hvalio se Stewart prijateljima koji ga, nažalost, nisu shvaćali ozbiljno.

Kada je Jackson bio 11 mjeseci star, njegov otac i majka izgubili su svaki kontakt. I tako bi i ostalo da njegova majka slučajno nije napravila nešto što će joj obilježiti cijeli život. Brryan je dobio napad astme, a mama je nazvala Stewarta i poručila mu da je Brryan bolestan. Mislila je da će se čovjek zabrinuti za dijete... Velika pogreška!

Na dan kada je Jackson trebao biti otpušten iz bolnice, Stewart ga je nenadano posjetio. S obzirom da do tada nije pokazivao baš nikakve očinske nagone, svi su ostali u čudu.

- Rekao je da je žedan i poslao moju mamu u kafić. Ostali smo sami u sobi. Iz džepa je izvadio injekciju punu krvi zaražene HIV-om i sve ubrizgao u mene. Nadao se da ću umrijeti kako ne bi morao plaćati alimentaciju.

Majka je pronašla Jacksona kako plače u naručju oca.

- Bio sam u kritičnom stanju. Ne samo da je ubrizgao u mene HIV, već je i promašio krvnu grupu.

Doktori su brzo priskočili u pomoć, vratili mu puls, pomogli mu da normalno diše i nakon par dana poslali doma. Potpuno nesvjesni da Brryanovim venama prolazi smrtonosni virus.

Nakon nekoliko tjedana Brryanova mama je primijetila da se sićušno tijelo njezinog sina počelo - raspadati. Četiri godine je obilazila bolnice i pokušavala saznati dijagnozu, ali nitko nije imao pojma što se događa s Jacksonom.

- Čak se sjećam da sam se budio tijekom noći urlajući da ne želim umrijeti - rekao je Brryan.

Nakon što je prošao skoro sve testove, Brryanov pedijatar se odlučio na posljednji očajnički potez - test na HIV.

- Test je bio pozitivan, a liječnici su zaključili da ne postoji ni najmanja nada da preživim. 'Našopali' su me lijekovima kako bi posljednjih pet mjeseci živio kao normalno dijete.

- Cijelo djetinjstvo živio sam 'dan za danom'. U jednom trenutku osjećao sam se odlično, a par minuta poslije su me prevozili u bolnici zbog infekcije. Imao sam svakakvih zdravstvenih problema, zbog nus-pojava od lijekova ostao sam i nagluh.

Međutim, kako je vrijeme odmicalo, tako se i Jacksonovo zdravstveno stanje počelo popravljati.

- Sva djeca koju sam upoznao u bolnici su umrla. Samo sam ja preživio.

Uskoro je i krenuo u školu s torbom prepunoj lijekova, ali i taj novi život Brryanu je ubrzo prisjeo.

- Bio sam vesele naravi, prijateljski nastrojen prema svima. Međutim, problem je da me škola nije željela. Plašili su se. Pazite, u to vrijeme ljudi su misli da se Aids može prenijeti i preko WC školjke...

S Jacksonom se nije nitko htio družiti, nisu ga zvali na rođendane, piknike... Ali nije problem bio u djeci, problem je bio u roditeljima!

- Kad su me vidjeli urlali su 'Aids dječak, gay dječak!'. Osjećao sam se izolirano, usamljeno...

Tek kada je navršio deset godina, Brryan je postao svjestan što mu je otac napravio.

- Bio sam bijesan. Ne samo da me pokušao ubiti, već se potrudio uništiti moj život. On je zaslužan za godine provedene u bolnici, za sva vrijeđanja, omalovažavanja...

Kada je navršio 13 godina, otkrio je Bibliju. I odlučio oprostiti ocu.

- Nije bilo lako, ali nisam se htio spuštati na njegov nivo.

Ubrzo je promijenio ime i prezime. Bryan Stewart Jr. je postao Brryan Jackson.

- S time sam prekinio sve veze s ocem.

U srpnju ove godine Brryan je dobio pismo iz zatvora Missouri. U njemu je stajalo da je njegovom ocu odbijena uvjetna i da će još najmanje pet godine provesti u zatvoru.

- Naravno da sam bio zadovoljan. Pazite, još dan-danas živim u strahu da će ga pustiti da dovrši posao. Tj. da me ubije. Možda sam mu oprostio, ali i dalje želim da snosi posljedice gnjusnog zločina.

Otac mu se na sudu branio da je bolovao od PTSP-a, ali Jackson nije baš uvjeren u tu teoriju.

- Nemoguće, pa taj nikad nije bio na bojištu. Dok su njegovi ratovali u Iraku, on je bio u Saudijskoj Arabiji.

Ono što je najčudnije u cijeloj priči jest zdravstveno stanje Brryana Jacksona.

- Zdrav sam ko' konj! Ma i zdraviji od njega. Malo sam se udebljao u posljednje vrijeme, ali i dalje smatram da sam sportaš! Svi nalazi su odlični, liječnici kažu da zapravo i ne postoje izgledi da nekoga zarazim. Ne znam što sam radio, ali ja sam danas zdrav čovjek - rekao je Jackson i duboko uzdahnuo.

- Jednom HIV pozitivan, zauvijek HIV pozitivan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:09