VRATILI MU NORMALAN ŽIVOT

'Kralježnicu su mi bezuspješno operirali osam puta, ali nakon devetog zahvata postao sam novi čovjek. Prvi put od 1996. ništa me ne boli!'

Zoran Tirić s kćeri
 Zoran Tirić / FACEBOOK

Zoran Tirić s neopisivim je bolovima u kralježnici živio 21 godinu i nije izgledalo kao da će ta patnja ikada prestati. 'To su oštećenja kakva ne možete zamisliti. Kao da mi je tisuće komadića iverice zabijeno u kralježničnu moždinu', rekao je Tirić u razgovoru za Glas Slavonije.

Od 1996. godine kada je počeo osjećati bol u kralježnici Tirić je operiran čak osam puta. Niti jedna od tih operacija mu nije pomogla. U Ambulanti za bol mu nisu mogli pomoći. Lijekove protiv bolova bezuspješno pije već duže vrijeme.

'Prije tri godine primio sam lijek u kralježnicu, što je bio novi epiduralni zahvat, no ni to mi nije pomoglo', dodao je Tirić.

Kada se činilo da Tiriću nema pomoći te da će do kraja života trpjeti teške bolove, anesteziolog Kliničkog bolničkog centra Osijek doc. prim. dr. sc. Ivan Radoš ponudio je očajnom pacijentu potencijalno rješenje. Deveta operacija, nikada izvedena u povijesti osječke bolnice. Tirić je pristao.

Posljednjeg dana u svibnju 49-godišnjem Đakovčaninu ugrađene su elektrode za stimulaciju kralježnične moždine. Kada se probudio, probudio se kao nov čovjek. Bolovi koje je trpio dugačku 21 godinu nestali su.

'Zbunjen sam. Vjerujte mi. Deset dana je prošlo otkako sam operiran i ja sam u šoku. Ne mogu vjerovati da me ništa ne boli', rekao je Tirić za Glas Slavonije.

Operaciju ugradnje elektroda za stimulaciju kralježnične moždine, operaciju koja je Đakovčaninu vratila život, na Zapadu se obavlja već 40 godina, no ovo je prvi puta da je izvedena u Osijeku.

Grupa osječkih anesteziologa predvođena dr. Radošem, a koja je još uključivala dr. Dariju Venžeru Azenić, dr. Maricu Kristić i dr. Ivanu Haršanji Drenjančević, 31. je svibnja uz pomoć doc. dr. sc. Mitje Benedičića, neurokirurga iz Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana, izvela je ovaj zahvat, inače najkompleksniji i najskuplji kada je riječ o liječenju kronične boli.

Sama neurostimulacija kralježnične moždine (Spinal Cord Stimulation - SCS) djeluje tako da se isporučuju blagi električni impulsi koji prekidaju signale boli prema mozgu i zamjenjuje ih osjećaj trnaca koji obuhvaća specifična područja u kojima se percipira bol. Osobe koje se podvrgnu ovoj operaciji poslije zahvata sami reguliraju jačinu struje. Ako se bolovi ne vrate, pacijentima se ugradi trajni neurostimulator.

'Zahvat traje dva sata i izvodi se pod lokalnom anestezijom, pa je pacijent sve vrijeme budan i čim se elektroda ugradi, može početi prigušivanje boli. Inače, u Hrvatskoj se ova operacija obavlja samo u Kliničkoj bolnici Dubrava, i to samo nekoliko njih godišnje, a nama je interes da upravo KBC Osijek postane referentni centar za ovaj zahvat, pa sljedeću operaciju planiramo već u rujnu', rekao je dr. Radoš za Glas Slavonije.

'Dao bih da me režu, ako treba, i motornom pilom!', šali se Tirić. 'Zahvaljujući doktoru Radošu i cjelokupnom liječničkom timu, ja sam najsretniji čovjek na svijetu. Zahvaljujući ovom zahvatu opet imam osmijeh pa me znanci sada jedva prepoznaju. Supruga i djeca su presretni.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 03:56