PRIVLAČI POZORNOST

LIJEPA SARAJKA PRVA JE ŽENA KOJA JE ISTRČALA MARATON S HIDŽABOM U EUROPI 'Dok trčim zovu me Crvenkapicom, mladići me prose i nude burek sa špinatom'

Nudžejma Softić
 FACEBOOK

Sarajka Nudžejma Softić (29) prva je žena u Europi koja je sa maramom istrčala maraton, ali za sebe kaže da je samo malo ozbiljniji rekreativac.

Pozornost na sebe privukla je upravo zbog hidžaba, ali i zastave BiH, koju je ponosno nosila u gradovima domaćinima utrka: Sarajevo, Zenica, Ljubljana, Split, Beč, Dubrovnik, Banja Luka, Mostar, Novi Sad, Crikvenica, Beograd i Bejrut, a priču o njoj donosi srpski Blic.

- Što se tiče zastave Bosne i Hercegovine, nosim ju na svaku svoju utrku, Ne financira me država, a i ne bi trebala plaćati moje hobije, jer sam rekreativac i ne postižem značajne sportske rezultate. Uživam u trčanju i volim dvoju domovinu te je nošenje zastave isključivo izraz te moje ljubavi, ispričala je Nudžejma.

Dodaje da je nošenje zastave BiH najsnažniju reakciju izazvalo prošle godine u Banja Luci. Jedni su joj psovali, što zbog hidžaba, što zbog zastave, a natjecatelj iz Banja Luke vratio se do nje i trčao s njom rekavši joj da se ne osjeća neugodno te da se na obazire na komentare.

- Ove godine zastavu sam nosila jer želim da to postane normalno. Nosila sam službenu zastavu pod kojom nitko nikom ni šamar nije opalio, kamoli što veće. I nije bilo dobacivanja. Nije bilo ni čudnih pogleda, bilo mi je sjajno i zahvaljujem se Banja Luci. Drago mi je da se stvari mijenjaju na bolje i da su sve tiši oni koji potiču svađe, a glasniji oni koji cijene i poštuju jedni druge bez obzira na nacionalni, vjerski, seksualni ili bilo koji drugi izbor. Uvjerena sam da ovakve vijesti ne bi bile zanimljive da više putujemo, družimo se, upoznajemo, da vidimo da smo u duši svi isti, poručila je Sarajka.

Nudžejma Softić vrlo je aktivna žena. Svojevremeno se bavila trbušnim plesom, a onda je 2015. počela trčati i vidjela da ju to čini sretnom i zadovoljnom.

- Postala sam malo ozbiljniji rekreativac te sam negdje u godinu i pol istrčala 21 utrku, od čega tri puna maratona ili 42,2 kilometra trčanja.

Lijepe uspomene nosi iz Beograda gdje je otrčala svoj treći maraton.

U masi trkača maramom je privlačila znatiželjne poglede, pa su je tijekom utrke mladići prosili, a zbog crvene marame prozvali Bubamarom i Crvenkapicom, te nudili burekom sa špinatom, a ona im je odgovarala da je samo jedan burek, onaj s mesom.

- Kada su mi polumaratoni postali trening, a maratoni nešto za što se i ne moram previše pripremati da bih istrčala, odlučila sam se okušati u triatlonu. Prije deset mjeseci počela sam trenirati i plivanje, nabavila bicikl i sad to troje treniram paralelno. Prijavila sam se na “Half Ironman 70.3” triatlon u kolovozu i na “Full Ironman” triatlon sljedeće godine, a ako ga završim, bit ću prva žena s maramom na svijetu koja je to napravila. O svemu tome se snima i dokumentarni film, a o tome ćemo razgovarati kad bude završen – rekla je uz osmijeh.

Nudžejma Softić ističe kako joj je drago da je uspjela motivirati druge ljude da se pokrenu.

- Posebno mi je drago što su se žene pokrenule, što im partneri, djeca i ostale okolnosti više nisu izgovori da naprave nešto korisno za sebe, rekla je.

U sportskom životu najviše ju veseli to što se ljudi ne gledaju po tome koje su nacionalnosti i kakvih uvjerenja, nego se cijene zbog onoga što jesu.

- Presretna sam kada se na nekom natjecanju, recimo u Dubrovniku, okupe trkači iz cijele regije pa zajedno popijemo kavu i pričamo o puno tema koje nas povezuju, a koje nisu politika i nisu negativne, završila je svoju priču za Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:17