TKO JE KRIV ZA KOMPLIKACIJE?

MAJKA VEĆ 18 GODINA ČEKA PRAVDU Jednog sina je izgubila, drugi je invalid, a suđenje je zapelo

 CROPIX

Punih 18 godina od smrti jednog blizanca i rođenja drugog s teškim invaliditetom njihova majka Dijana Aničić ne uspijeva na sudu dobiti odgovor tko je kriv za komplikacije koje su nastale nakon njezina ulaska u KBC Split u kolovozu 1998. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je tijekom kaznenog postupka spis promijenio pet sudova te je napravljeno pet medicinskih vještačenja, potrebno je novo, i to - grafološko.

Radi se o tome da je jedan od liječničkih nalaza u spisu, sporni CTG zapis, toliko star da je jedna od krivulja na njemu izblijedjela.

Zbog nečitke linije liječnicima sudskim vještacima nemoguće je točno utvrditi pokazuje li ona otkucaje srca druge bebe blizanca, što je ključni podatak za sudsku odluku o krivnji ili nevinosti. Potrebna je stoga rekonstrukcija nalaza starog gotovo dva desetljeća koju može napraviti jedino grafolog.

U ovom sudskom slučaju na optuženičkoj klupi nalaze se umirovljeni ginekolog dr. Tomislav Strinić i dr. Boris Delić, također ginekolog.

Optuženi su za smrt bebe Dijane Aničić iz Splita, a sudi im se na Općinskom sudu u Zadru, gdje je predmet prebačen s Općinskog suda u Sinju nakon što je tamo ukinut Kazneni odjel.

Na raspravi na zadarskom sudu svjedočili su prof. Darko Čuržik i prof.Mario Podobnik, specijalisti ginekologije i opstetricije, prof. Stanko Jukići prof. Branko Dmitrović, patolozi, te prof. Josip Škavić, vještak sudske medicine, koji su pregledali medicinsku dokumentaciju tijekom postupka.

Tijekom njihova svjedočenja pokazalo se da je zapis CTG nalaza izblijedio. Na njemu se vidi da postoje dvije krivulje koje su postale nečitke, o čemu su se suglasila oba vještaka ginekologa.

Blijeda krivulja na snimci bitna je jer pokazuje ili zapise otkucaja srca drugog blizanca, sada pokojnog, ili odjeke otkucaja srca majke.

- Iz priloženog zapisa ja ne mogu decidirano reći bilo što, jer je nečitljiv nakon protoka vremena. Mislim da se može grafološki napraviti da se točno vidi, jer se iz ovog CTG zapisa ne može ništa svjedočiti - izjasnio se prof. Mario Podobnik.

Kod CTG nalaza je, inače, uobičajeno da izblijede, pogotovo kada su stari gotovo 20 godina. S mišljenjem da je nalaz nečitak složio se i prof. Darko Čuržik.

Kada je dr. Podobnik prvi put pregledavao originalni zapis CTG-a u lipnju 2009. godine, bio je vidljiv, ali kako je u međuvremenu naložena dopuna vještačenja, na nova pitanja liječnik ne može odgovoriti bez čistog zapisa.

Sudsko vijeće je stoga odlučilo da se s vještakom grafologom provjeri može li se rekonstruirati CTG nalaz. Nakon toga će se CTG zapis ponovno dostaviti prof. Podobniku i prof. Čuržiku. Nastavak suđenja zakazan je za početak studenoga, piše Slobodna Dalmacija.

Od nemila do nedraga

Sam kazneni postupak započet je na istražnom odjelu Županijskog suda u Splitu koji je bio prvi od pet sudova koji pokušavaju doći do odgovora što se dogodilo u slučaju Aničić. Istraga je pokrenuta 2002. Najviše nejasnoća ticalo se nedostatka medicinske dokumentacije iz KBC-a Split.

Nije se mogla pronaći povijest bolesti i otpusno pismo. Pitanje je bilo jesu li komplikacije nastale tijekom trudnoće ili prilikom poroda, što je bitno jer se time određuje jesu li za kobni ishod krivi ginekolozi primarne zaštite ili bolnički ginekolozi Strinić i Delić.

Onda je pronađena kopija povijesti bolesti koja je sadržavala i CTG nalaz s otkucajima srca dviju nerođenih beba, što je značilo da je i sada pokojni blizanac bio živ kad mu je majka ušla u bolnicu. Sedam godina od početka istrage, 2009. godine, za smrt blizanca optuženi su bolnički ginekolozi Tomislav Strinić i Boris Delić.

Izuzeli su se suci općinskih sudova u Splitu i Trogiru, a predmet prebačen u Sinj pa u Zadar. Tijekom suđenja pokazalo se da postoje dva potpuno oprečna dokaza: iskaz patologinje i CTG nalaz. Uslijedio je niz vještačenja, a za posljednje među njima angažirani su osječki vještaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:10