ŽIVOT U ČETIRI ZIDA BOLNICE

MALENOGA DEENA UMJESTO TORTE ZA PRVI ROĐENDAN ČEKA TEŠKA OPERACIJA U BEČU Dječak rođen s teškom deformacijom jednjaka bori se za normalan život

 Privatni album
 

Mali Deen Holovka sljedeći tjedan proslavit će prvi rođendan. Nijedan dan svojega života još nije proveo izvan bolničke sobe, a sljedeću srijedu, 15. studenoga, kad bi trebao puhati prvu svjećicu na torti, dočekat će u Općoj bolnici u Beču, na još jednoj operaciji.

Deen Holovka rođen je s rijetkim deformacijama jednjaka, zbog kojih je na prvoj operaciji završio isti dan kad je rođen, u dobi od samo 10 sati.

- Rodila sam u dva sata ujutro, u Petrovoj bolnici. Porođaj je bio lagan, uredan, dijete je bilo dugo 47 centimetara, teško 2500 grama, Apgar je bio 10/10. Odmah je zaplakao, stavila sam ga na prsa, smirio se. Bili smo presretni mladi roditelji - priča mama Marijana Lukčević Holovka.

Međutim, koji sat kasnije majku je posjetila medicinska sestra zabrinutog izraza lica. - Rekla mi je da dijete mora hitno ići u bolnicu na Rebro, na neonatologiju, jer nema jednjak. Objašnjavala mi je puno detaljnije o čemu se radi, ali ja to nisam mogla percipirati, presjeklo me - priča mama.

Do danas mali Deen živi u KBC-u Zagreb na Rebru, na neonatologiji, pod vodstvom dr. Ruže Grizelj, kojoj roditelji, kažu, ne mogu izraziti dovoljnu zahvalnost za sve što je učinila za njih i njihovo dijete.

- Prošao je nebrojene zahvate, operacije, rehabilitacije, u nekoliko je navrata bio i reanimiran. Najjednostavnije rečeno, Deenu se jednjak nije spojio sa želucem, zbog čega je morao biti hitno operiran, ima fistule između jednjaka i dušnika te granulacije, nešto poput divljeg mesa, s vanjske i unutarnje strane. Zbog toga treba stalnu stručnu skrb i mora biti u zaštićenim i kontroliranim uvjetima - objašnjava majka.

Deen se hrani preko sonde u nosiću te ima ugrađenu kanilu. Zbog dugotrajnog boravka u bolnici i ograničenih mogućnosti za kretanje i dalje ne sjedi samostalno, a gugutati ili govoriti ne može zbog kanile. - Ali jako je veselo i bistro dijete, sve me razumije, često otvara usta kao da nam nešto želi reći. Svaki dan proteklih godinu dana i ja i muž bili smo kod njega i s njim. Bolnički život jedini je koji poznaje te ne čezne za domom jer u njemu još nikad nije bio - ispričala nam je mama, čvrsto se držeći liječničkih procjena prema kojima bi, uz pozitivan ishod mnogih budućih zahvata, za nekoliko godina njihovo dijete moglo biti zdravo.

Krajem prošle godine liječnici su zaključili da su dječaku potrebni zahvati koji mu oni u Hrvatskoj više ne mogu izvršiti te je preporučeno liječenje u inozemstvu - Parizu ili Beču. Bečka je bolnica pozitivno odgovorila na njihov zahtjev te bi dječak u ponedjeljak, 13. studenoga, s mamom trebao otputovati u Beč.

Planirano je da u Beču obavi dvije operacije - prvu baš na svoj rođendan, 15. studenoga, a drugu 12 dana kasnije. Trebalo bi mu laserski odstraniti trahealne granulacije i postaviti trahealni stent. Budući da se ta vrsta operacije ne može obaviti u Hrvatskoj, na temelju mišljenja liječničkog konzilija Klinike za pedijatriju KBC-a Rebra te stručno-medicinskog mišljenja Referentnog centra Ministarstva zdravstva za pedijatrijsku pulmologiju iz Rijeke, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odobrio je malom Deenu pokrivanje troškova liječenja u Beču.

Prema rješenju koje je roditeljima dostavljeno početkom ovog mjeseca, HZZO je Deenu i jednom od njegovih roditelja odobrio prijevoz sanitetskim zrakoplovom uz stručnu pratnju od Zagreba do Beča te prijevoz sanitetskim vozilima od zračne luke do bolnice. Jednom roditelju HZZO će platiti i smještaj uz dijete u Beču do maksimalnog iznosa po danu u visini zakonski utvrđene dnevnice za Republiku Austriju.

- Odobreno nam je sve što smo tražili, u skladu sa zakonom. Naš će sin dobiti potrebnu liječničku pomoć, no naša je situacija takva da ne znam što ćemo u Beču jesti... - tiho govori majka Marijana.

Putovanje za oca Zorana HZZO ne pokriva, kao ni životne troškove majke.

- Svaki dan sam s njim, ne mogu ni zamisliti da ide na dvije takve teške operacije a da ja nisam s njima - kaže tata Zoran (42), koji posljednjih 15-ak godina radi u PU zagrebačkoj.

Zbog životnih okolnosti u kojima se obitelj našla ocu je ovaj mjesec od inače pristojne plaće isplaćeno - 4,15 kuna. Majka, pak, gubi pravo na porodiljnu naknadu sljedeći tjedan, kad dijete napuni godinu dana. Status majke odgojiteljice ne može ostvariti jer je dijete u bolnici.

Zoran Holovka je Vukovarac, čiji je otac poginuo u ratu kao pripadnik 204. Vukovarske brigade, a on sam je, u dobi od 16 godina, bio zatočen u logoru nešto više od mjesec dana. Zarobljen je, zajedno s majkom i mlađom sestrom, 10. studenoga 1991. te je do 27. prosinca 1991. i velike razmjene u Slavonskom Šancu boravio u logoru u Sremskoj Mitrovici. U Zagreb je došao u veljači 1992. godine te je do 2000. boravio po prognaničkim naseljima, dok majka nije dobila stan. U tom stanu danas živi Zoranova sestra, a majka je, nažalost, preminula.

- Htio sam svojoj obitelji osigurati barem stan. Zato sad imam stambeni kredit koji sve teže plaćam - objašnjava. Međutim, i to, kaže, ne bi bio glavni problem. U dodatne financijske probleme pao je, kaže, nakon razvoda od bivše žene, nakon kojeg su mu ostali neplanirani dugovi. Da bi pokrio dugove, počeo je stvarati nove, dizati kredite, koje više ne može otplaćivati.

Privatni album

Od ovog je mjeseca raspoređen i na drugo radno mjesto, sukladno svojoj stručnoj spremi, zbog kojeg mu je plaća dodatno pala za 1000 kuna: prošli mu je mjesec, pokazuje isplatne liste, od plaće ostalo 918 kuna, a ovaj - 4 kune.

Kako će pokriti troškove života u Beču - ne zna.

- Uspio sam si dogovoriti, barem za prvu ruku, besplatni smještaj kod prijatelja iz srednje škole koji živi u Beču. Autobusna karta za Beč nije toliko skupa, 280 kuna, ali kako ćemo sve drugo....

Ne može procijeniti ni koliko bi im novca trebalo: objektivno, svota vjerojatno nije nedostižna, no obitelji Holovka sada je nedostižno - sve. A prema procjenama liječnika, ovo malom Deenu neće biti zadnje operacije u Beču...

- Sramota me tražiti pomoć... Ali moram pregristi ponos i suočiti se s onim što jest: da mi ne preostaje ništa drugo. Zadnja godina bila je teška za mene i ženu, uistinu teška, prije svega emotivno, ali i financijski. Ma živjeli smo i bez struje i bez grijanja i ne žalim se, tu sam gdje sam, izdržat ću. Ali sad nisam u pitanju ja, u pitanju je moje dijete, za njega ovo činim. Za njega ovo moram učiniti - napominje tata Zoran.

Građani koji su u mogućnosti pomoći obitelji Holovka mogu kontaktirati oca Zorana Holovku na broj 099/540-9172 ili uplatiti donaciju na njegov tekući račun u Zagrebačkoj banci: HR2123600003232538863

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:21