NAPOKON NA SLOBODI

NEDUŽAN PROVEO VIŠE OD POLA ŽIVOTA IZA REŠETAKA Nevjerojatna priča o mladiću osuđenom na dvije doživotne, 23 godine kasnije shvatili su da nije kriv

 Screenshot/Kansas City Star
 

Čovjek koji je nezasluženo odsjedio 23 godine u zatvoru zbog pogrešne presude za dvostruko ubojstvo oslobođen je u petak u Kansasu, objavili su lokalni mediji.

- Lijepo je vani - bile su njegove prve riječi nakon što je izašao na slobodu.

- Još sam u šoku, no dobro sam. Sretan sam, hvala Bogu i svima na potpori. Dobar je osjećaj, sretan sam – kazao je.

Lamonte McIntyre (41), uhićen je kao 17-godišnjak, a osuđen kad je već navršio 18 godina: dobio je dvije doživotne kazne za ubojstvo dvojice muškaraca u Kansas Cityju, Doniela Quinna (21) i njegovog rođaka Donalda Ewinga (34). Muškarci su ustrijeljeni dok su sjedili u svom cadillacu, piše list Kansas City Star.

Nakon 23 godine, sudac je ponovno odlučio razmotriti slučaj i zakazao saslušanja, a novi tužitelj kazao je u petak da su neke nove informacije bacile sumnju na riječi svjedoka koji su McIntyrea identificirali kao ubojicu.

Istražitelji, naime, nakon pucnjave nikad nisu našli vezu između McIntyrea i žrtava, nije bilo naloga za pretraživanje, nije pronađeno nikakvo oružje, a on je uhićen nakon 19-minutnog ispitivanja.

McIntyre je osuđen na temelju riječi svjedoka, unatoč tome što nije bilo dovoljno dokaza koji ga povezuju sa zločinom i unatoč alibiju što ga je dala njegova obitelj, da je bio kod kuće u vrijeme ubojstva, piše list.

- Istraga je bila nagla i površna – zaključio je sudac, a McIntyre je čitavo vrijeme dok je bio iza rešetaka govorio da je nedužan.

Majka jednog od ubijenih na ročištu u četvrtak kazala je kako ne vjeruje da je McIntyre ubio njezinog sina.

- Nadam se da ćemo učiti pravu stvar i pustiti ga van. Pustite ga da nađe život i mir. Pustite da živimo u miru - kazala je, a nakon odluke suda s njim se i zagrlila.

Dvojica svjedoka kazala su da McIntyre nije krivac, a jedan od njih priznao je kako ga je prije 23 godine optužio pod prisilom.

Obitelj žrtava vjeruje kako je muškarac koji trenutno služi 33-godišnju kaznu u Missouriju za ubojstvo iz 2000. godine dobio 500 dolara kako bi ubio Quinna i Ewinga koji su mete postali zbog krađe droge.

Sudac je kazao kako je šokiran jer su detektivi ignorirali mnoge koji su im govorili da su uhitili pogrešnog čovjeka.

Nakon što je Lamonte McIntyre pušten na slobodu, njegova majka zahvalila je svima koji nisu odustali od njezina sina, piše Kansas City Star, i ističe kako su u sudnici mnogi zaplakali kad su čuli oslobađajuću presudu.

- Kada je sudac rekao 'Slobodan si' mislila sam da ću se onesvijestiti. Želim samo da osjeti sunce na svojoj koži – kazala je njegova majka Rose McIntyre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:12