OD NASILNIKA DO AKTIVISTA

NEKAD JE TUKAO GAYEVE, A DANAS JE AKTIVIST LGBT ZAJEDNICE Ispovijest Filipa Roksandića: 'Bio sam na onoj strani jer nisam mogao prihvatiti sebe'

Filip Roksandić
 Facebook

Mladi Filip Roksandić zadužen je za odnose s javnošću u kampanji ‘Bit će bolje’ u Srbiji čiji je cilj povećanje tolerancije prema osobama drugačije seksualne orijentacije. No, nije uvijek bilo tako.

‘Kad se 2010. održao jedan od najkrvavijih prajdova, bio sam na strani onih koji se protive toj manifestaciji jer nisam mogao prihvatiti sebe kao homoseksualca’, kaže 24-godišnji Filip. Tada je bio na pogrešnoj strani Parade ponosa koji je upravo te 2010. godine zapamćen kao dosad jedan od najkrvavijih napada na LGBT osobe u Srbiji, piše Kurir.

‘Nisam mogao prihvatiti sebe i bježao sam od svega toga. Onda sam shvatio da će mi biti sve teže ako više bježim, shvatio sam da trebam stati, suočiti se i prihvatiti sebe’, priča Filip koji od trenutka kad je izašao iz ormara, ima više samopouzdanja i osjeća kao da se riješio golemog tereta.

Danas je situacija sasvim drugačija. Filip je aktivist i promovira kampanju ‘Biće bolje’ koja između ostalog pokušava mladim LGBT osobama pomoći da prihvate sebe. Na prošlost gleda kao na doba nezrelosti, no zahvaljujući iskustvu koje ima iza sebe, danas će razmotriti niz opcija prije nego što donese bilo kakvu odluku.

‘U današnje vrijeme svaka ljubav nailazi na osudu u društvu, prvenstveno zbog toga što je nekome to neprihvatljivo. Svatko se treba boriti za ono što voli, bila to ljubav prema klubu ili prema partneru’, poručio je Filip mladima, ali i navijačima.

Zbog nerazumijevanja i diskriminacije u društvu čak 30% mladih LGBT osoba pokuša samoubojstvo u usporedbi sa 6% vršnjaka heteroseksualne populacije. Mnogi LGBT tinejdžeri to doba provode u strahu, depresiji i osjećaju isključenosti, upozoravaju u kampanji ‘Biće bolje’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:59