KUPUJU NEKRETNINE KRAJ BALATONA

NIJEMCI U VELIKOM BROJU SELE U MAĐARSKU 'Osam od deset dolazi ovdje zbog straha od migranata, ne pada nam na pamet vratiti se'

 CC

Bračni par Kirsch sklopio je posao života u selu južno od Balatona. Ovo dvoje Nijemaca novi su vlasnici male kućice i ne pada im se na pamet vratiti u Njemačku, javlja Deutsche Welle.

- U Njemačkoj bi me bilo strah. Mladih muškaraca koji dolaze – priča gospođa Kirsch.

Njen suprug dodaje kako nitko nema ništa protiv kada dolaze obitelji s djecom, ali kako na televiziji vide jako puno mladih muškaraca. I njihovi poznanici bi se rado iselili iz Njemačke, kažu. Ali nemaju svi dovoljno ušteđevine.

U Mađarskoj ima malo muslimana, jedan ili dva posto - govore supružnici Kirsch i komentiraju kako se tu osjećaju sigurno.

DW navodi kako je Mađarska već odavno omiljeno turističko odredište Nijemaca. Stanovništvo je uglavnom kršćansko, a migranata gotovo pa nema.

U zaleđu ove uređene obalne promenade često se mogu vidjeti prazne kuće koje agenti za nekretnine nude u bescjenje. Privlače ih jeftine nekretnine, no to nije jedini razlog.

- Zbog izbjeglica i novca koji moraju izdvajati za njih. Od deset zainteresiranih osmero kaže da je to razlog zbog kojeg žele odseliti iz Njemačke – kaže jedan agent za nekretnine.

Postojanje ovog trenda potvrdile su i druge agencije oko Balatona.

I Michael Müller želi zauvijek napustiti Njemačku. Ovaj informatičar napustit će posao kako bi što prije mogao preseliti u Mađarsku.

- Ako u podne ili popodne odem u šetnju po centru svoga rodnog grada, više ne mogu čuti niti jednu gramatički ispravnu njemačku rečenicu. To je za mene jasan znak da su čak i mali gradovi već preplavljeni strancima - govori Müller koji smatra da integracija nije uspjela.

Simone Luther u Njemačkoj je napustila posao frizerke.

- Htjela sam navečer na trčanje, ali rekli su mi nemoj, to ti sad nije pametno, ne znamo kakvi su to ljudi. Ne bih htjela biti nepravedna, ali sve to nam je prilično strano i čovjek prilično strahuje što će sve uslijediti kad izgrade džamije – zaključuje Simone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:52