PRILIKA ZA ZARADU

Njujorčanka, dvije Izraelke i Francuskinja pokrenule biznis u Zagrebu: Kako su došle u RH, što u njoj obožavaju, a koja im je zajednička noćna mora

Zagreb je za njih idealno mjesto za život. Za kavicu s prijateljima uvijek se nađe vremena,  sredina je dobra za biznis, ali i odgoj djece 

Prije nekoliko dana u zagrebačkoj staroj Vlaškoj Njujorčanka Adena Lavin otvorila je restoran 50 A Burger & Champagne Bar modernog koncepta, u kojem gosti mogu sjediti uz šank i gledati kako se njihova hrana priprema. Biznis u kojem je spojila burgere i šampanjce 2014. započela je na Hvaru, a sada ga je odlučila proširiti na Zagreb.

S obzirom na komplicirane propise, tromu administraciju i za poduzetnike nepovoljne zakone o radu, Adena je kao strankinja koja pokreće biznis u Hrvatskoj vrlo smjela žena. No, ipak nije usamljena. U posljednjih nekoliko mjeseci Zagreb je postao bogatiji za još nekoliko inovativnih restorana, čiji su vlasnici također stranci, točnije strankinje. U restoranski biznis upustile su se i dvije Izraelke, Iffat Shtibel i Ayelet Doron, koje su u Tkalčićevoj ulici otvorile prvi izraelski restoran u Zagrebu “Kako da ne”, a na Vrbanima je svoj bistro prije tri mjeseca otvorila i Francuskinja Nadege Pache-Tihava.

Ostvarile snove

Svaka od naših sugovornica ima posebnu priču o tome kako ju je život doveo u Hrvatsku, sve tri obožavaju našu hranu, posebno sarmu, a najviše su im glavobolja zadali naši propisi.

- Nakon što mi je otac preminuo 2013., odlučila sam putovati, a s obzirom na to da sam odrasla u jugoistočnoj Aziji, odlučila sam se za Europu. Nakon nekoliko većih gradova, smjestila sam se u Lyonu, gdje sam krenula na obuku za slastičara. U to vrijeme otišla sam na trodnevno putovanje na Hvar, a ostala šest tjedana. Sada sam u Hrvatskoj već četiri godine - prepričava Lavin, koja je po struci brend marketing menadžerica za hranu, a oduševila se dalmatinskim biljem i začinima pa je spontano počela kuhati za prijatelje s kojima je partijala po otoku.

Zagreb, 110417.
Amerikanka Adene Labin preselila se iz New Yorka u Zagreb i otvorila Burger 50 i Champagne bar u Staroj Vlaskoj.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / CROPIX
Adene Lavin

- Zagreb je za mene prvi korak ka širenju iz malog obalnog shopa u pravi restoran u velikom gradu. U Zagrebu je sve bolje, izbor namirnica, kvalifikacije potencijalnih zaposlenika, mogućnosti uređenja prostora i načina vođenja posla. Sada mogu odahnuti - rekla je Lavin, kojoj je ideja o spajanju klasičnog američkog burgera i profinjenog šampanjca sinula tijekom boravka u Francuskoj, gdje se, kaže, šampanjac pio uz svako jelo, a da se nju pita, trebao bi se piti i uz sarmu, njezino omiljeno jelo.

- Obožavam sarmu! Moja majka ju je pripremala dok sam bila mala, a nismo ni znale da je ovdje autohtono jelo. Izgleda da oduvijek nosim djelić Hrvatske u sebi - zaključila je Lavin. Na pitanje što joj je bilo najteže pri otvaranju restorana s nelagodom se prisjeća, kako kaže, hrpe dokumenata.

- Najteža je borba s gomilom papira i onda uvijek trebaš neke nove, a i regulacija se često mijenja a da se o tome ne obavijesti javnost - rekla je Njujorčanka, koja se za stalno smjestila u Zagrebu, gdje uživa u poslu, ali i u slobodnom vremenu koje provodi s dečkom i psima.

Dom u zagrebačkom kvartu Vrbani pronašla je i Francuskinja Nadege Pache-Tihava, koja je prije tri mjeseca u istom kvartu otvorila bistro Alegria, šarmantno mjesto s raznolikom ponudom, zanimljivim uređenjem i domaćom atmosferom.

Zagreb, 300317.
Predstavljanje uskrsnjeg menija i vina vinara Franje Kolarica u restoranu Alegria.
Na fotografiji: vlasnica Nadege Tihava i Franjo Kolaric.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović
Na fotografiji: vlasnica Nadege Tihava i Franjo Kolarić

Dašak Pariza

- Naša ponuda je i lokalna i internacionalna, a uvijek ima mali naglasak na Francusku. Budući da sam iz Toulousea, potrudila sam se uvesti u restoran specijalitete iz svoje regije, kao što su masna patka i confit foie gras, što se gostima sviđa - rekla je Pache-Tihava, koja je u Zagreb stigla zahvaljujući ljubavi.

- Završila sam ugostiteljsku školu i odlučila putovati po svijetu. Počela sam raditi na turističkom brodu i tamo sam upoznala Alena, svojeg supruga, koji je iz Zagreba. Nakon tri godine smo se ovdje vjenčali i pokušali živjeti u Zagrebu, no ja nisam mogla naći posao jer nisam znala dobro jezik - kaže Pache-Tihava i objašnjava nam da su se potom oboje vratili poslu na brodu, ali su se skrasili u Zagrebu, kada je saznala da je trudna. Suprug je ostao raditi na brodu, a ona je pokrenula biznis.

- Kupili smo poslovni prostor u istom kvartu u kojem nam je stan pa mi je lakše s troje djece uskladiti posao i njihove obaveze. Sada tu živim i to je moj dom. Nedostaje mi obitelj u Francuskoj, ali Zagreb je odlično mjesto za odgojiti djecu - smatra Pache-Tihava i dodaje da se zagrebačka ugostiteljska scena znatno razvila u posljednjih nekoliko godina, a Hrvati su postali otvoreniji po pitanju nove hrane i novih mjesta.

Humus i kebab

- I njoj je brzina administracije u Hrvatskoj bila najgora noćna mora.

Izraelke Iffat Shtibel i Ayelet Doron u popularnoj Tkalčićevoj ulici u listopadu prošle godine otvorile su prvi izraelski restoran u Zagrebu “Kako da ne”, u kojem se na meniju nude humusi u različitima varijacijama, falafel shakshuka te specijalitet kuće - kebab.

Shtibel je u Hrvatsku iz izraelskog grada Yehuta došla na nagovor prijateljice Ayelet koja je porijeklom iz Jeruzalema, no Hrvatsku je prvi put posjetila prije 25 godina, a zatim se vratila još barem 15-ak puta jer se zaljubila, kaže, u naš opušten ritam života.

- Sviđa mi se što se za sve se uvijek nađe vremena, a posebno za ispijanje kave - kaže Doron, koja nam je objasnila da su u početku htjele otvoriti restoran u Splitu, ali su se ipak odlučile za Zagreb. Glavni grad je bolji za poduzetnike, smatraju. Kako bi bile što konkurentnije na sceni, valjalo je smisliti i atraktivno ime restorana.

- Pomogao nam je prijatelj čiji otac uvijek kada mu netko ponudi hranu ili piće odgovori: “Kako da ne” - objasnila je Shtibel, otkrivajući nam da obje od hrvatskih specijaliteta najviše vole, začudo, sarmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 08:36