DUHOVNA POVEZANOST

OBOŽAVATELJICE HODOČASTE NA TOŠIN GROB 'Kad sam na radiju čula vijest o smrti, osjetila sam bol kao da mi se zabio mač u srce'

Toše Proeski
 Antonio Ahel / Profimedia, ATA Images Editorial
 

Tri Tošine obožavateljice iz tri različite zemlje regije koje je ujedinila duhovna povezanost s mladim pjevačem nadaju se da će sljedeće godine biti sagrađena grobnica. Puležanka Sanja Ladavac na Tošin je grob prvi put došla krajem travnja 2008. Otad ga je posjetila više od 30 puta.

- Točno se sjećam tog dana kada sam saznala da je Toše poginuo. Vijest sam vidjela na teletextu. I uopće ne znam što se dogodilo. Ne znam što me prosvijetlilo. Dotad nisam pratila Tošin rad i slušala njegovu glazbu. Sada žalim. Žao mi je što nisam otišla na neki njegov koncert. No zato nisam mogla izdražati a da ne dođem na njegov grob. Prvi put me suprug doveo, a rado posjetim i muzej - prepričava Sanja, gospođa u srednjim godinama, koja djeluje iznimno potreseno dok sva u crnini i s crnim sunčanim naočalama sjedi na klupi pored Tošina posljednjeg počivališta. Otkriva mi da joj je najdraža Tošina pjesma “Tajno moja”, a ja se pitam zašto je tu ženu toliko pogodila Tošina smrt. No razgovarajući s drugim fanovima koje sam zatekla kod groba, počinjem shvaćati da je u pitanju neka znatno dublja, rekla bi čak duhovna povezanost.

Krusevo, 141017.
Obiljezavanje desete godisnjice smrti Tose Proeskog.
Na fotografiji: Sanja Ladavac iz Hrvatske
Foto: Maja Zlatevska / CROPIX
Maja Zlatevska / Hanza Media
Sanja Ladavac

Poput Sanje, i 68-godišnja Dobrila Relja iz Beograda dolazi svake godine.

- Dolazim uvijek u listopadu i ostanem nekoliko dana. Fascinantno je jer ja prije njegove smrti nisam niti čula za Tošu, a onda sam baš 16. listopada 2007. počela pratiti jedan glazbeni tv kanal i tamo čula za tragičnu vijest. Počelo me zanimati i istražila sam Tošin život shvativši da je moj mlađi sin njegovo godište - priča i dodaje da ne može objasniti zašto ju je baš na taj dan počela zanimati glazba i zašto je odlučila potražiti glazbeni kanal, no govori mi da ima mnogo neobjašnjivih priča poput njezine.

Krusevo, 141017.
Obiljezavanje desete godisnjice smrti Tose Proeskog.
Na fotografiji: Relja Pirganoski
Foto: Maja Zlatevska / CROPIX
Maja Zlatevska / Hanza Media
Relja Pirganoski

Jedna takva je i ona 63-godišnje Slovenke Darje Ilić iz Rogaške Slatine koju smo zatekli kako mete lišće na prilazu Tošinom grobu.

- Kad sjedite tu, vidite što treba učiniti, pa to i uradim. Nije mi problem - govori Darja koja u Kruševo dolazi nekoliko puta godišnje.

- Ranije nisam čula za Tošu jer sam s kćeri pratila američku glazbenu scenu. Vijest o smrti sam čula na lokalnom radiju i osjetila sam bol kao da mi je netko zabio mač u srce. Istražila sam malo o njemu i odlučila doći ovdje da mu se poklonim i ispričam. U trenutku kada sam došla na njegov grob osjetila sam povezanost na duhovnoj razini - otkriva Darja i upućuje nas u dokaze Tošine čudesne energije. Kaže da je Toše 2007. godine, par mjeseci prije smrti, putovao u Jeruzalem i tamo je fotografiran kako se njegova ruka savršeno poklopila s Kristovim otiskom ruke.

- Svi su zaključili da on mora imati posebnu energiju, a s tog se puta vratio drukčiji, ozbiljan i tužan - govori Darja.

Krusevo, 141017.
Obiljezavanje desete godisnjice smrti Tose Proeskog.
Na fotografiji: Darja Ilic
Foto: Maja Zlatevska / CROPIX
Maja Zlatevska / Hanza Media
Darja Ilić

Slično čudo dogodilo se i 15. svibnja 2006. godine kada se među fanove koji su se okupili oko Toše u jednom mjestu pored Skoplja zaletjela divokoza koja je prijetila rogovima. No kada je stala pred Tošu koji je prema njoj samo ispružio ruku, pognula je glavu. Fanovi su to protumačili kao još jedan očiti dokaz Tošine posebne energije.

- Sestre Majke Tereze zalažu se za to da se Tošu proglasi svecem, no za mene je on već svetac, samo se nadam da ću doživjeti da ga doista proglase jednom - zaključuje Darja, a istinitost oba događaja potvrdio je i Slaven Risteski, suprug Tošine sestre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:44