POTRESNA OBJAVA

OTAC OBJASNIO ZAŠTO JE PODIJELIO NAJTEŽI TRENUTAK U ŽIVOTU Kćer (4) mu je umrla od karcinoma, a njezina slika u agoniji rastužila je svijet

Jessica Whelan
 Andy Whelan / Facebook
 

Rijetko tko može zaboraviti fotografiju četverogodišnje djevojčice glave zabačene unatrag, u agoniji, dok gubi bitku s karcinomom. Jessica Whelan preminula je u studenom prošle godine nakon što joj je godinu dana ranije dijagnosticiran četvrti stupanj neuroblastoma. Potresnu crno-bijelu fotografiju je na društvenim mrežama objavio njezin otac Andy kako bi podigao svijest o dječjem raku.

Premda se radi o sceni koju nijedan roditelj ne želi doživjeti, Andy Whelan odlučio je podijeliti sa svijetom stvarnost teške dječje bolesti. U tom trenutku fotografiranje Jessice predstavljalo mu je i neku vrstu distrakcije od situacije s kojom se nemoguće nositi.

‘Koristio sam fotografiranje kćeri kad sam htio pobjeći od stvarnosti i raščistiti glavu, bavio sam se time dok sam provodio nebrojene sati u bolnici. Prvo sam slikao kako bih joj kasnije u životu pokazao što je prošla, no to se mijenjalo kako se bolest širila. Većina je fotografija nastala u trenucima kad joj je bilo dobro, kad je bila vesela, nešto kao vizualni podsjetnici na njezinu prekrasnu i veselu narav koji će trajati zauvijek’, rekao je Whelan za Independent.

Nakon što mu je preminula kćer, priključio se humanitarnoj organizaciji World Child Cancer i organizirao izložbu fotografija. Slikao je djecu u različitim uniformama i odijelima koja predstavljaju različite profesije. Nada se da će taj projekt, The Gift of Growing Up, ukazati ljudima da u zemljama u razvoju svake tri minute jedno dijete umre od posljedica raka zbog nepristupačnosti liječenja.

Svake godine oko 300.000 djece u svijetu dobije dijagnozu karcinoma, no djeca u razvijenim zemljama imaju 80 posto šanse preživljavanja. U siromašnim zemljama preživljavanje u nekim slučajevima pada na samo 10 posto.

‘Kad sam zapravo saznao koliko u zemljama u razvoju nedostaje lijekova ili financija za liječenje djece, ponovno sam osjetio onu bol koju sam osjećao dok je Jessica patila i nemoć koju sam kao roditelj osjeća promatrajući je kako se bori. Neki lijekovi koje uzimamo zdravo za gotovo u Velikoj Britaniji, u nekim zemljama djeci nisu dostupni. Ta djeca i obitelji nemaju nikakve nade’, rekao je.

No, kad je prije godinu dana objavio sliku Jessice u agoniji, nije mogao ni slutiti kakav će odjek fotografija imati:

‘Ta fotografija originalno nije nastala zato da bih je objavio. Slikao sam je zato da se njezina mama i ja, kako vrijeme prolazi, podsjetimo da je naša odluka da joj ne produžujemo život bila ispravna i da nas podsjeti koliku je bol morala izdržati. Tek nakon što sam neko vrijeme promatrao tu fotografiju, shvatio sam koliko govori i koliko je snažna pa sam je odlučio objaviti na Facebooku i pokazati pravo lice bolesti. Lice koje smo posljednjih mjeseci njezina života navikli gledati. Ipak, nikad nisam mogao ni pomisliti koliku će emotivnu reakciju izazvati kod ljudi koji je ni ne poznaju.’

Whelan kaže da mu nije žao objave ako je ona barem jednoj obitelji koja se bori s rakom pomogla u teškim trenucima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:33