ISPOVIJEST POTAKNULA I DRUGE

POKRENULA REVOLUCIJU 'Više se ne bojim: Silovali su me kad sam imala 6, 12 i 21 godinu'

 Facebook

Sve je počelo kad je lijepa Ukrajinka Nastya Melnychenko na Facebooku podijelila stravičnu priču o silovanju, i to ne jednom, koje joj se dogodilo, a koje će možda biti presudno ne samo za njenu sudbinu već i za sudbinu mnogih žena u toj zemlji.

Melnychenko je prva žena koja je s ukrajinskom javnošću podijelila priču koja i nije toliko neuobičajena. Kad je imala šest godina, spolno ju je napastovao rođak. Kad je imala 12 godina prolaznik ju je na glavnoj ulici u Kijevu snažno uhvatio za međunožje. U 21. godini ju je bivši dečko skinuo, prisilo na seksualni odnos, fotografirao, a potom prijetio da će objaviti fotografije na internetu ako ne ostane s njim.

Sve do sad Melnychenko se nije usudila priznati da je bila žrtva spolnog zlostavljanja jer je bila u strahu da će snimke seksa osvanuti na internetu. ‘Konačno sam to prerasla. Ne bojim se govoriti, ne osjećam se krivom’, kaže Nastya koja vie ne brine o ucjenama.

Za Daily Beast je rekla da nije ni sanjala da će pokrenuti lavinu reakcije u samo nekoliko tjedana od priznanja. Uz svoj je status stavila hashtag #nebojimsegovoriti koji je privukao desetke tisuća Ukrajinaca i Rusa koji su na Facebooku podijelili svoje priče.

Iznenadio ju je podatak da je više od trećine ljudi, koji su podijelili svoju ispovijest, bilo silovano. Čak su i stručnjaci koji se u postsovjetskim državama bave seksualnim nasiljem ustvrdili da je odaziv nevjerojatan.

‘Znala sam da je u nekim regijama svaka treća žena silovana, ali kad sam vidjela da vi zapravo među prijateljima imate žrtve incesta, spolnog zlostavljanja, silovanja, kao da je to nešto normalno, bila sam šokirana’, rekla je Irina Kosterina, sociologinja koja se bavi problemima među spolovima.

No, nisu samo žene žrtve spolnog zlostavljanja.

Zoryan Kis imao je 17 godina kada ga je grupa muškaraca, za koje je mislio da su mu prijatelji, silovala na tulumu u nečijem stanu, ponižavajući ga dok je bio pijan i bespomoćan. Kis se psihički sam borio s tim događajem i nikome nije ispričao što se dogodilo.

‘Čuvao sam bol u sebi punih 16 godina. Sve do sad kad sam vidio hrabre ispovijesti tisuća žena koje su ispričale svoje priče o silovanju u sklopu pokreta #Iamnotafraidtosayit’, rekao je Kis koji je sada borac za ljudska prava i LGBT aktivista u Kijevu.

On je primijetio da su neke koji su odgovorili na objavu na Facebooku preplašili feministički komentari pa jenapisao kako bi muškarci trebali pisati o tome kako su ih žene odbile. ‘Mislio sam da bi muškarci trebali čuti od muškaraca što znači biti silovan’, rekao je, a potom se osvrnuo na nasilje kojem je svjedočio odmalena: ‘Moj otac, izrazito inteligentan filozof, često bi u svađi moju majku bacio u zid. Kad bi pala na pod, ponovno bi je zgrabio i udarao s njom po zidu, sve dok se nije razvela od njega.’

Ukrajinsko i rusko društvo ima ozbiljan problem sa spolnim zlostavljanjem što sociologinja Kosterina objašnjava: ‘U Ukrajini i Rusiji generacije su odgajane po vojničkim pravilima, u uvjetima beskrajnih ratova, političke represije i nasilja u obitelji što je dovelo do visokog stupnja silovanja. U Rusiji silovane žene moraju same prikupljati dokaze o silovanju dok im se policajci smiju i ponižavaju ih.’

Mnoge priče izlaze na vidjelo tek u posljednjih nekoliko mjeseci, a sve zahvaljujući mladoj ženi s početka priče, Nastyi Melnychenko. U raspravu se uključila i poznata ukrajinska voditeljica Ekaterina Sergatskova koja je na Facebooku napisala: ‘I ja imam priču, ali još je nisam spremna podijeliti jer nisam sigurna jesam li sama izazvala nasilje.’

Rusi i Ukrajinci, a sigurno nisu jedini, još uvijek uče da dok su veze komplicirane, nasilje nije i nikoga ne bi trebalo biti strah priznati što je doživio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:12