ŽELJKO GRIGIĆ

POSLJEDNJI ŽUPNIK U LOVASU, ZOVU GA SLAVONSKI NOA 'Kad odem, sa sobom ću odvesti i svoje stado...'

 HANZA MEDIA
Grigić je šest godina na župnom imanju uzgajao ovce, svinje mangulice, guske i kokoši. Životinje sad idu s njim, a Lovas ostaje bez svećenika

Svećenik Željko Grigić, pa naputku biskupije, napušta župu u blizini Vukovara u kojoj ga nitko neće zamijeniti. Istovremeno, priprema selidbu svojih životinja, svinja mangulica, ovaca, kokošaka, gusaka i pasa zbog kojih ga zovu Slavonski Noa.

Željko Grigić, katolički svećenik iz Lovasa kojemu bi zbog njegova, za župnika neuobičajenog, dodatnog rada drugo ime bez ikakvih dvojbi moglo biti Noa, ovoga tjedna nakon šest godina napušta župu sv. Mihaela arkanđela u Lovasu, mjestu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, jednom od najvećih stradalnika Domovinskog rata, smještenom praktički na pola puta između Vukovara i Iloka.

Slavonski Noa seli se s obala Dunava 150 km zapadnije, u brodsku Posavinu. Dekretom nadbiskupa đakovačko-osječkog, monsinjora dr. Đure Hranića o razrješenjima i imenovanjima svećenika, župnik Grigić ovoga će tjedna preuzeti službu u župi sv. Filipa i Jakova apostola u Odvorcima. No, osim župnika s njim će na put, ne u korablji, nego u kamionu, i njegove domaće životinje čiji je uzgoj pokrenuo u Lovasu. Kao svaki pravi pastir, velečasni Grigić sa sobom će povesti sve svoje mangulice, ovnove, ovce, kokoši, guske, pse... Kao u Noinoj arci.

Lovas, 180817
Zupnik iz Lovasa Zeljko Grigic sve svoje zivotinje seli u novu zupu gdje je dobio premjestaj. Selo tako privremeno ostaje bez zupnika. Na fotografiji: Zupnik Zeljko Grigic
 Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Rjetke mangulice

- Tu je 13 mangulica, 13 ovaca, dva ovna, 20-ak kokoši raznih sorti, šest zečeva, dvije guske, jedan kraški i jedan hrvatski ovčar. Dobar dio kokoši već sam dao svojoj majci, a ostalo ću prevesti kada im tamo ogradim prostor u kojem će boraviti - pobrojao nam je župnik svoje blago kojemu, nakon što odradi sve svoje obveze prema vjernicima o kojima vodi nesebičnu brigu, posvećuje ostatak svoga vremena. Ljubav prema životinjama nosi još iz djetinjstva, iz svoga rodnog sela Lapovci kod Đakova, ali on u ovome vidi i mogućnost da ljudima na svom primjeru pokaže kako se može živjeti na selu i od sela.

Lovas, 310517. 
Zeljko Grgic zupnik u srijemskom selu Lovas uzgaja svinje pasmine mangulica. 
Na fotografiji: zupnik Zeljko Grgic s praSetom mangulice u zupnom dvoru. 
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Cropix

Vodi udrugu uzgajivača

- Želim popularizirati stočarstvo, život na selu, pokazati ljudima primjerom da se može i s malim stadom ostvariti dodatni prihod, a da ne govorim kako se ozbiljnim ulaganjem može osigurati egzistencija. Htio bih u ovo uključiti još ljudi iz svoje okolice, a onda bih posao njima prepustio, dok bih se ja povukao i radio samo za svoje potrebe, za najzdraviju mast na svijetu, za svoje kolinje koje organiziram svake godine. Nadam se da ćemo uspjeti, ali i da će seljaci napokon shvatiti da imaju svoje dostojanstvo, kad već politika na njih ne pazi - govorio nam je župnik kad smo prije tri mjeseca kod njega radili priču o uzgoju mangulica u Hrvatskoj. On se, naime, iako među manjim uzgajivačima ove visokokvalitetne pasmine svinja koja traži svoj povratak na hrvatska gojilišta, čak našao i na čelu Udruge mangulica.

Emica Elvedji / CROPIX

Stoku i domaće životinje sada će preseliti u Posavinu, nadajući se da će i tamo naći barem jednog zainteresiranog župljanina koji će mu se htjeti priključiti, kao što je bilo u Lovasu.

- Sretan sam što ovdje ostaje čovjek koji mi se pridružio u uzgoju stoke i koji će taj posao nastaviti sa svojom obitelji, a žao mi je što ih nije bilo i više. Vjerujem da ću i na novoj službi naći nekoga tko će u tom vidjeti priliku da osigura egzistenciju svojoj obitelji - kaže nam župnik, nakon kojega u Župi u Lovasu, na žalost, ostaje polupustoš.

Nadbiskup je, naime, odlučio da u Lovas neće poslati novoga župnika, nego će brigu o ovoj župi preuzeti župnik iz Bapske. Ta činjenica apsolutno je razočarala mještane Lovasa, a načelnica Općine Tanja Cirba osobno je kao i pisanim putem od nadbiskupa tražila da ne gasi Župu koja je potpuno obnovljena, a samo u župni stan je prije nekoliko godina uloženo milijun kuna.

NAČELNICA OPĆINE PISALA NADBISKUPU 'U nadbiskupiji valjda nisu čuli da smo lani imali baby boom'

- Poštujemo i razumijemo organizacijske poteškoće i mogućnosti nadbiskupije, no smatramo da Lovas ovo nije zaslužio. Naime, u Domovinskom ratu ubijeno je ili poginulo 5 posto naših sumještana, mnoge djevojčice, majke i bake su silovane, a stanovništvo prognano i velik broj nikada se nije vratio. I država nam više odmaže nego što pomaže, pa su nam u Opatovcu ukinuli poštanski ured, a u Lovasu ga reorganiziraju na štetu mještana, da o stambenoj problematici ne govorimo...

Mi se krpamo preko EU fondova i puno smo učinili, iako nam mnogi odmažu, a činjenica da smo jedini koji u ovom setu premještaja ostajemo bez župnika nosi poruku da i nadbiskupija diže ruke od nas. Neprihvatljivo nam je da u Lovas dolazi župnik iz Bapske s kojom smo povezani poljskim putem, pa ne znam kako ćemo ga viđati zimi.

Tražili smo od nadbiskupije da spoje Župu Lovas i filijalu Opatovac i imenuju novog župnika. To ne mora biti dosadašnji župnik i takvu odluku prepuštamo nadbiskupu, kazala je razočarana Cirba, naglasivši kako je Lovas prošle godine imao i baby boom, no ta vijest izgleda nije stigla do Đakova.

Odgovor nadbiskupije

“Iako bismo svi, na čelu s nadbiskupom Hranićem, voljeli da nam broj svećenika i veličina naših zajednica omogući da u svakom mjestu bude i nastanjen svećenik, osobito u vukovarsko-iločkom dijelu naše nadbiskupije, vidimo da to trenutačno nije moguće. Unatoč tome, čvrsto se nadamo da će se pastoralni život u župi Lovas i nadalje odvijati sa svim uobičajenim i redovitim aktivnostima. O tome će, u suglasnosti s nadbiskupom i u suradnji sa župljanima, nastojati voditi brigu novoimenovani župni upravitelj, koji će službu vršiti zajedno sa službom u Bapskoj”, odgovorili su nam iz nadbiskupije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:48