ODLAZAK LJUBIŠE SAMARDŽIĆA

POTRESNA ŽIVOTNA PRIČA GLUMAČKOG BARDA Poslije smrti voljenog sina, Ljubiša se slomio, spasila ga je supruga: 'Bila je i ostala moj najveći oslonac'

Ljubiša Samardžić sa suprugom Mirjanom u Zagrebu 2011. godine
 Boris Kovacev / CROPIX

Legendarni srpski glumac i redatelj Ljubiša Samardžić, koji je poslije duge i teške bolesti preminuo u petak u dobi od 80 godina, bio je, slažu se svi koji su ga poznavali, čovjek velikoga srca koji, unatoč brojnim nedaćama koje su ga pratile u životu, nikada nije gubio optimizam i vedar duh.

Rođen u skromnoj rudarskoj obitelji, Ljubiša se 1966. godine oženio svojom najvećom ljubavi, filmskom redateljicom Mirjanom.

- Upoznao sam je na Bledu dok sam služio vojsku, a ona je s obitelji ondje bila na ljetovanju. Imala je 17, a ja 26 godina. Kad sam shvatio da ispred sebe imam inteligentnu ženu koja u meni pokreće ljubav i strast, odlučio sam je pošto-poto osvojiti. Bilo je teško jer je ona smatrala da su glumci boemi. Ali nisam odustajao. Mirjana je u moj razbarušeni život unijela unutarnji red i mir. Od prvoga dana divio sam se njezinu odnosu prema meni, djeci, prijateljima... Bila je i ostala ponosna. Šutjela je i kada jesmo i nismo imali, znala je drugima prenijeti svoju životnu radost, sve je uvijek radila sa srcem i iskreno - rekao je svojedobno Samardžić.

Sa suprugom je dijelio najljepše i najtužnije trenutke sve do svoje smrti, a upravo mu je ona bila najveća potpora kad im je od leukemije umro voljeni sin Dragan. Imao je samo 34 godine.

- Kad je Gaga, tako smo ga zvali od milja, odlazio, mislio sam da se i meni bliži kraj. Mirjana me trgnula. Bila je svjesna da sam moralno pao, smršavio sam, izgubio volju za bilo čime. Rekla mi je: 'Čovječe, život je smrt, zapamti to! Nastavi raditi, to je tvoj smisao opstanka'. Bila je u pravu. Šteta što nije završila psihologiju - izjavio je jednom prilikom obožavani glumac, koji je u braku s filmskom redateljicom dobio i kćer Jovanu.

- Mirjana je bila i ostala stup kuće, ali unuci su u naše živote unijeli neku novu energiju. Zdravlje me ne služi baš najbolje, ali u svakom slučaju, idemo dalje - rekao je Samardžić prije nekoliko mjeseci, a prenosi srpski Kurir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 16:14