ODLUČILA JE ŽIVJETI U HRVATSKOJ

PRIČA AMERIKANKE KOJA JE PRESELILA U HRVATSKU NAVEST ĆE VAS DA SE ZAMISLITE Najviše joj je nedostajalo ono što nama ide na živce

 Profimedia, Cultura RF

Zašto sam se vratila živjeti u Hrvatsku i zašto to čine i ostale strankinje? - glasi naslov teksta u kojem je na portalu Croatia Week Amerikanka Alexandra Schmidt odlučila ispričati svoje iskustvo zaljubljivanja u našu zemlju.

U Hrvatskoj je, kaže, pronašla nešto što nije nigdje drugdje u svijetu, a kako sličnu sudbinu imaju brojne žene: dođu u Hrvatsku studirati ili na odmor, zaljube se, a onda po povratku kući shvate da je Hrvatska zemlja u kojoj žele živjeti - ne samo jer su se tamo zaljubile u neku osobu, već su se zaljubile u način života u Hrvatskoj.

Alexandra je u Hrvatsku došla studirati, zaljubila se, došla ponovno u posjet, pa onda ostala živjeti u Dubrovniku nekoliko mjeseci, a potom se preselila u Irsku zbog posla.

Irsku je zavoljela, posebice posao i kolege, stekla je prijatelje, novac i 'mnoga sjećanja iz irskih pubova'. No, kaže kako Irsku nikad nije doživljavala domom.

- Nisam pronašla vezu kakvu sam pronašla u Hrvatskoj - piše Alexandra.

- Nedostajao mi je organizirani kaos svakodnevnog života, iako je to izluđivalo moj organizirani mozak. Nedostajala mi je domaća hrana u Hrvatskoj i svježe ulovljena riba. Nedostajalo mi je plivanje u tirkiznom moru i gledanje najboljih zalazaka sunca na svijetu. Nedostajao mi je način na koji sam se osjećala sigurna i zbrinuta - piše Alexandra i dodaje kako joj je ponajviše nedostajala osoba koja je u Hrvatskoj postala: opuštenija, sretnija i zadovoljnija s malim stvarima.

Odlučila se vratiti, a u Dubrovniku i okolici je, kaže, upoznala žene iz Kanade, Australije, Čilea, Tajlanda, Engleske i Amerike.

Kombinacija hrvatske srdačne gostoljubivosti, direktnog načina izražavanja, predivnih pejzaža i nevjerojatne hrane bili su neki od razloga za njezin povratak.

No napominje kako život stranca u Hrvatskoj nije samo 'pijuckanje vina i gledanje zalazaka sunca'.

- Selidba u novu zemlju uvijek predstavlja izazov i reći ću vam da Hrvatska može biti izuzetno teška. Nije lako živjeti ovdje kao domaći, kamoli stranac. Nepotrebno je naglašavati da većina nas ne dolazi ovdje zbog procvjetalog tržišta rada. Ne vraćamo se graditi karijere u tradicionalnom smislu. Ne selimo ovdje zbog toga jer je lako navigirati kroz hrvatsku kulturu i birokraciju. Umjesto toga, pronašli smo nešto mnogo veće: sreću -piše Alexandra.

- Hrvatska ima način da vas spusti na zemlju i podsjeti čovjeka što je doista važno u životu. Posebno nas Amerikance, naučila nas je da radimo za život, a ne da živimo da bismo radili.

- Vidjela sam žene koje mijenjaju život na visokoj nozi na Manhattanu sa večerama od 150 dolara za domaće vino i večeru iz vrta u Hrvatskoj. Vidjela sam žene koje ostavljaju šestoznamenkaste plaće da bi radile kao instruktorice ronjenja. Odlučile smo zamijeniti američki san za hrvatski san. Većina nas nikad ne gleda unatrag', piše ova Amerikanka u svom članku za Croatia Week i zaključuje kako njezin život u Hrvatskoj nije savršen, no kako ju je naučio više voljeti svoj život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 06:00